5. tra 2011.

Pita od ricotte, poriluka i tikvica



Kako je počelo proljeće i koke bolje nose jaja, pa je velika ponuda i na tržnici a i po raznim ćoškovima grada. Koliko god se gradska uprava borila protiv onih koji prodaju svukuda a ne na tržnici njih svejedno ima. Ali, što je zanimljivo, svi drže istu cijenu. Domaća jaja u Kninu su 1,5 kn. Vrlo često na tržnici se nađe neko ko ih nudi i jeftinije ali tiho, ispod glasa jer uvijek postoji onaj ko je glavni "džek" odnosno onaj ko diktira cijene:)
Isto tako ovih dana su i tikvice na akciji, mi bismo rekli ima ih na pasja preskakala!
I tako, sam ja ujedinila ovakvu ponudu i napravila ovu "piticu".

Za ovu moju piticu je potrebno:
  • 2 struka poriluka (samo bijeli dio)
  • 2 tikvice
  • 2-3 žlice maslinova ulja
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • oko 200 g ricotta sira (može i cijelo pakiranje od 250 g ali ja nisam imala više)
  • 5 kom jaja
  • 100 g sira ementalera
  • 2 žlice ribanog parmezana

Priprema:
  1. Poriluk izrezati na tanke listiće a tikvice prerezati po dužini na četvero pa isto tako tanko isjeći
  2. Na maslinovom ulju izdinstati poriluk pa mu dodati tikvice, posoliti, dobro popapriti svježe mljevenim paprom te dinstati dok tikvice ne omekšaju. Kada bude gotovo ostaviti na stranu da se ohladi
  3. Umutiti jaja te im dodati ricottu a zatim ribani parmezan i ementaler nariban na krupniju stranu ribeža
  4. Dobro izmiješati, još malo posoliti i prebaciti u kalup promjera 23 cm obložen papirom za pečenje. Peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 35 - 40 minuta. (Umjesto papira za pečenje kalup premazati maslacom i posuti krušnim mrvicama.)
  5. Malo ohladiti pa tek onda rezati i poslužiti sa zelenom salatom ili recimo sa ljuticom:)


Napomena:
* Umjesto tikvica može se staviti špinat, kopriva, maslačak ili sl.
* Može se u smjesu jaja još dodati pancete koju treba propržiti i ocijediti od masnoće pa će biti malo pikantnije
* Ovo se može pripremati i u tavi tako da se dobro poklopi i ispeče s jedne strane a potom se uz pomoć poklopca ili tanjura prebaci na drugu stranu da se ispeče i sa druge strane
* Može se kao podloga za pečenje staviti lisnato tijesto

22 komentara:

  1. Volim ovakve stvari.
    Ovde su poludeli sa cenom jaja. U poređenju sa prošlom godinom jaja su poskupela 50% i verovatno imaju tendenciju rasta pošto smo generalno na nivou države uništili sve farme pilića kao i drugog mesa, pa se čudimo što cene skaču. Trenutno se svinjski vrat može kupiti i za 3,5 evra po kilogramu, pa ljudi neće više ni da gaje prasad. Više košta da se gaje nego što oni zarade. Potpuno pogrešna politika.
    Tikvice su tenutno paprene, ali biće vremena i za ovako fine stvari.

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgleda odlično, sve pohvale za recept!
    Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlično si ti to napravila! Jako volim ovakve stvari i stvarno se može beskrajno kombinirati sa vrstama sireva i zelenjavom.
    E, da mi je sad jedan trokutić! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ista cijena je i u Zagrebu na placu ;)
    Lijepa pita, volim ovakve kombinacije...

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako mi se sviđa i sigurno je odlično - volimo sve sastojke, a tikvice ipak ne bih mijenjala (jako su mi dobre). Lagano, brzo i fino i ne mora biti vrelo, zar ne? Bilježim.

    OdgovoriIzbriši
  6. draga snježo što se tiče cijena više ne razmišljam, jer bi poludila. sve je duplo skuplje u odnosu na prije godinu dana, ali što ćemo.

    baš sam jučer razmišljala što bi mogla napraviti sa porilukom i eto mi ideje.
    sjajna pita :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovako nešto uvijek, a poriluk mi je ovdje skoro bitniji od tikvica. Nema tog kolača koji bi i ovako nešto zamjenio.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ova pitica je sjajna! Sve sastojke volim, pa bas u ovoj kombinaciji sastojaka obavezno isprobavam!

    Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  9. Uh, ovo bih mogla svaki dan jesti, savrseno! A sto se tice jaja, hvala Bogu na mojoj mami i njezinoj dostavi domacih, zutih jaja:)

    OdgovoriIzbriši
  10. bas mi se dopada recept - volim ovakve stvari. Svidja mi se i prijedlog s koprivom i zainatila sam se da cu ovo proljece naci neki izvor kopriva. Moji je imaju u vrtu na vikendici i zadnjih godina sam se bila jako navikla na nju i bas mi nedostaje. medjutim ovdje je dosad nisam vidjela ni kupit ni u prirodi al mora je negdje biti :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Mmmm divno...u frižideru imam mladih tikvica koje vape za ovakvim receptom!

    OdgovoriIzbriši
  12. Na zagrebačkim tržnicama cijena jaja varira ovisno o veličini, ona najveća koja ja kupujem koštaju 1,20 kn. Dosta povoljnije nego kod vas.
    Ovo je savršena kombinacija i jedna od rijetkih u kojima bi pojela jaje, a da nije kolač. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. prelepo jelo, za sad ga je nemoguće isprobati

    OdgovoriIzbriši
  14. Uf, odlično, mogu zamisliti miris i okus ove pite..Odlična je!

    OdgovoriIzbriši
  15. odlično si iskoristila ponudu na tržnici i ujedinila je u ovu predobru pitu ! Nemam što reći osim da brzinski preuzimam recept i u subotu kada dođem sa placa, ......, mmmmmm :))

    OdgovoriIzbriši
  16. jako dobra kombinacija! nerijetko i ja spremim sličnu brzinsku večeru, svaki put s drugim povrćem.

    OdgovoriIzbriši
  17. Pita je prva liga,sastojci su pravi prolećni!

    OdgovoriIzbriši
  18. Odlicno izgleda a sastojci su fenomenalni. Obozavam ovakve stvari!

    OdgovoriIzbriši