Sanja mi je predala kuhaču što znači da bih trebala predložiti temu za sljedeći krug igrica.
Možda kršim pravila a opet kažem to je samo igrica. Puno mi se tema vrti kroz glavu od patlidžana, luka, rajčice, ... pa do nečega konkretnog u vidu mesa, ribe možda:)
Šta vi mislite o tome, šta biste najradije spremali, što bi vas činilo radosnim spremajući?
Moram još nešto priznati?!
Često gledam "Kad lišće pada"!!!!!! Melrose je kriva tome:)
Simpatična mi je serija, malo spora radnja ali ja baš i ne gledam svaku, nešto mi i promakne ali, ... Najzanimljivija mi je obitelj Ali Rize, njihov dom, kako je uređen, odnosi, ko sjedi na čelu stola dok objeduju, priče, tračevi između susjeda, kako kada ulaze u kuću prvo skidaju cipele, svi pa čak i gosti, ... Najsimpatičnija mi je kuća kako je uređena, toliko prostirki, stolnjaka, miljea, cvijeća, ... ali iznada svega onaj kukičani milje (tabletić) na telefonu:)) Telefon zvoni, skinu milje, pričaju i kada završe razgovor jednako ga vrate:)) Simpatično, vrlo simpatično! A zašto? Pa tako je nekada i kod nas sviju bilo, svugdje se stavljalo vezeno, kukičano, ...
Podsjeća me sve na neke druge dane, za mene sretne, vrlo sretne i vraća me daleko u prošlost! Uh, koliko pamtim!
A danas sam si priuštila i jedno prekrasno jelo!
Ja obožavam patlidžane ali, nisam uspjela svoje dečke naučiti na njih. Ovo jelo sam još davnih dana vidjela u 100 Vegeta specijaliteta2 iz 1991. godine. Net je pun različitih recepata, apsolvirala ga je i Selma ovdje. U nas se patlidžan jeo u samo nekoliko oblika: pohani, musaka, s paradajzom, đuveć i to je to! Ali, kako kaže Selma, zamislite 600 različitih jela od patlidžana!!! To bi značilo da ga možeš jesti skoro dvije godine svaki dan u drugom jelu!!!
Znate li što znači baildisati se?
Eh, ja sam se baildisala (pala u nesvjest) poslije ovoga!!! Uh, kako je bilo lijepo, to vam zadovolji sva čula, lijepo za vidjeti, prekrasno miriše, ukusno, malo ljuto,... šta još treba osim recepta:
Potrebno je:
- 4 patlidžana
- 40 dag luka (kapule)
- 6 češnjeva češnjaka
- 4 rajčice
- 1 ljuta papričica
- 1 vezica peršina
- 1 dcl maslinova ulja
- sol, mljeveni crni papar
- 1 žličica Vegete Natur (po želji)
Priprema:
- Patlidžane oguliti djelimično pa ih ostaviti u slanoj vodi oko sat vremena. Potom ih iscijediti, obrisati krpom i propržiti na ugrijanom ulju sa svih strana. Kad porumene izvaditi ih i ostaviti na stranu
- Na preostalom ulju propržiti nasjeckani luk, dodati češnjak, nasjeckanu ljutu papriku i oguljenu i nasjeckanu rajčicu. Sve skupa pirjati dok sva tekućina ne ishlapi. Posoliti, popapriti pa dodati nasjeckani peršin. Izmiješati!
- Svaki patlidžan zarezati uzdužno dublje na dva mjesta. Zarezana mjesta napuniti pripremljenom rajčicom, prebaciti u posudu u kojoj će se peći a ostatak rajčice složiti između patlidžana. Doliti 1 - 2 dcl vode i peći na 200°C oko 35 minuta.
Naravno, sve su ovo varijacije na temu! Može se praviti i bez ljute paprike, može se dodati i mljeveno ili još bolje sitno sjeckano meso, ... nećete pogriješiti kako god ga pravili!!!
krasno, krasno. Veliki sam ljubitelj i patlidžana i tikvica :)
OdgovoriIzbrišiOk nesto mi ne ide poslednjih nedelju dana sa postavljanjem komenatra.Jednostavno negd nestanu:)
OdgovoriIzbrišiPatlidzan jako volim i jedem ga zaista u velikim kolicinama ,kad ej u sezoni;) Za sada cu se na ovom tvom receptu samo oblizivati;)
Kod mene slična situacija, suprug ne voli patlidžane pa ih rijetko jedemo :(
OdgovoriIzbrišiJa sam dva proljeća čekala da će netko stavit temu jagode, ono ništa... Patliđane moji ne jedu tako da ih i ne radim, ali ovi kod tebe jako primamljivo izgledaju ;)
OdgovoriIzbrišiBas mi je drago da sam i tebe zarazila sa KLP, a sada ljetna pauza:(, primorana sam da gledam na turskom bez prevoda!!!
OdgovoriIzbrišiPatlidzane volim, a imam baildi mi je super, i ja sam ga pravila (malo dijetalniju verziju od originalne), ali svejedno je bio odlican! Volim i pohovani, samo me mrzi da ga pravim (a i upije puno ulja), volim i musaku i ajvar...i baba ganoush..ma sve volim!
Da li je to sada patlidzan tema? Ako jeste, napravit cu maglubu, bas se radujem!
Obožavam balančane tako da ću svakako isprobati i ovaj recept.
OdgovoriIzbrišiobožavam marancane, muž ih ne voli ali ja ih redovito spremam, njemu jaje na oko i svi zadovoljni!!
OdgovoriIzbrišiPrvo da pozdravim dragu domacicu :) i sve njene goste :)
OdgovoriIzbrišiMelrose je kriva za puno toga ,haha..salim se naravno.Presretna sam da je imam kao (makar) virtualnog druga.
Patlidjane obozavam.Moji sinovi NIKAD ni probali nisu a od kuce davno otisli.Muza sam naucila da ga voli,patlidjan mislim.Najljepsi mi je u kombinaciji pola pola,pola tepsije mislim,musaka sa patlidjanima,druga polovina sa tikvicama.Rapsodija ukusa a boga mi i izgleda.
Pusa svima..A "Kad lisce pada" moram pozuriti dogledati negledano..Lunjala sam mjesecima i bas nisam mogla stici i njih gledati.Super serija.Preporucujem svim skepticima:) I meni je to prva Turska serija,a sad gledam vec dvije paralelno.."Suze Bosfora " preporucujem takodje.
Snježo, sve što si pomenula meni zvuči super, septembar je još biti letnji mesec, i biće još svega...
OdgovoriIzbrišiImam bayildi nisam pravila, označila odavno u knjizi "Mediterranen cookbook", i vidjala po blogovima, to jednostavno ne može da mi se ne dopadne, i bez probe sam apsolutno sigurna.
Patlidžane ni mi ne spremamo češće, poslednje u čemu su me baš oduševili je tumbet. Pored ovakvih jela mogla bih komotno biti vegetarijanac :)
Pozdrav!
Nisam baš učesnik igrica osim istraživanja blogova ali mislim da je kako Maja kaže sezona bogata i da će biti svega.
OdgovoriIzbrišiNešto slično sam pravila
http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2010/09/mamina-lepeza-od-patlidzana.html
i jednostavnije se pravi, samo se stavi u rernu. Ovo mi se takođe dopada.
Na sličan recept sam naišla na godišnjem odmoru i htjela sam ga pripremiti ali ipak nisam. Volim patliđane/balančane na sve načine dok moje cure u Dbk uvijek biraju one pečene u pećnici. Ovo je pravi recept za nas. Sada sam opet u Zg i sebi ću ga pripremiti. Super mi je !
OdgovoriIzbrišiVidjela sam da si kod mene u komentaru napisala da smo u isto vrijeme bile u Dbk, žao mi je što se nismo srele, drugi put se definitivno moramo bolje organizirati i svakako vidjeti.
http://www.mojnet.com/korisnik/wesa/slika/patlidjani/1221264
OdgovoriIzbrišidanas sam probala nešto sličnu pravit i prste oblizala, bilo je iza tržnicu...cjena mala, a koliko truda da se proizvede