2. kol 2011.

Imam bayildi i još....

Na mukama sam:)
Sanja mi je predala kuhaču što znači da bih trebala predložiti temu za sljedeći krug igrica.
Možda kršim pravila a opet kažem to je samo igrica. Puno mi se tema vrti kroz glavu od patlidžana, luka, rajčice, ... pa do nečega konkretnog u vidu mesa, ribe možda:)
Šta vi mislite o tome, šta biste najradije spremali, što bi vas činilo radosnim spremajući?



Moram još nešto priznati?!
Često gledam "Kad lišće pada"!!!!!! Melrose je kriva tome:)
Simpatična mi je serija, malo spora radnja ali ja baš i ne gledam svaku, nešto mi i promakne ali, ... Najzanimljivija mi je obitelj Ali Rize, njihov dom, kako je uređen, odnosi, ko sjedi na čelu stola dok objeduju, priče, tračevi između susjeda, kako kada ulaze u kuću prvo skidaju cipele, svi pa čak i gosti, ... Najsimpatičnija mi je kuća kako je uređena, toliko prostirki, stolnjaka, miljea, cvijeća, ... ali iznada svega onaj kukičani milje (tabletić) na telefonu:)) Telefon zvoni, skinu milje, pričaju i kada završe razgovor jednako ga vrate:)) Simpatično, vrlo simpatično! A zašto? Pa tako je nekada i kod nas sviju bilo, svugdje se stavljalo vezeno, kukičano, ...
Podsjeća me sve na neke druge dane, za mene sretne, vrlo sretne i vraća me daleko u prošlost! Uh, koliko pamtim!

A danas sam si priuštila i jedno prekrasno jelo!
Ja obožavam patlidžane ali, nisam uspjela svoje dečke naučiti na njih. Ovo jelo sam još davnih dana vidjela u 100 Vegeta specijaliteta2 iz 1991. godine. Net je pun različitih recepata, apsolvirala ga je i Selma ovdje. U nas se patlidžan jeo u samo nekoliko oblika: pohani, musaka, s paradajzom, đuveć i to je to! Ali, kako kaže Selma, zamislite 600 različitih jela od patlidžana!!! To bi značilo da ga možeš jesti skoro dvije godine svaki dan u drugom jelu!!!


Znate li što znači baildisati se?
Eh, ja sam se baildisala (pala u nesvjest) poslije ovoga!!! Uh, kako je bilo lijepo, to vam zadovolji sva čula, lijepo za vidjeti, prekrasno miriše, ukusno, malo ljuto,... šta još treba osim recepta:
Potrebno je:
  • 4 patlidžana
  • 40 dag luka (kapule)
  • 6 češnjeva češnjaka
  • 4 rajčice
  • 1 ljuta papričica
  • 1 vezica peršina
  • 1 dcl maslinova ulja
  • sol, mljeveni crni papar
  • 1 žličica Vegete Natur (po želji)

Priprema:
  1. Patlidžane oguliti djelimično pa ih ostaviti u slanoj vodi oko sat vremena. Potom ih iscijediti, obrisati krpom i propržiti na ugrijanom ulju sa svih strana. Kad porumene izvaditi ih i ostaviti na stranu
  2. Na preostalom ulju propržiti nasjeckani luk, dodati češnjak, nasjeckanu ljutu papriku i oguljenu i nasjeckanu rajčicu. Sve skupa pirjati dok sva tekućina ne ishlapi. Posoliti, popapriti pa dodati nasjeckani peršin. Izmiješati!
  3. Svaki patlidžan zarezati uzdužno dublje na dva mjesta. Zarezana mjesta napuniti pripremljenom rajčicom, prebaciti u posudu u kojoj će se peći a ostatak rajčice složiti između patlidžana. Doliti 1 - 2 dcl vode i peći na 200°C oko 35 minuta.

Naravno, sve su ovo varijacije na temu! Može se praviti i bez ljute paprike, može se dodati i mljeveno ili još bolje sitno sjeckano meso, ... nećete pogriješiti kako god ga pravili!!!

Broj komentara: 12:

  1. krasno, krasno. Veliki sam ljubitelj i patlidžana i tikvica :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ok nesto mi ne ide poslednjih nedelju dana sa postavljanjem komenatra.Jednostavno negd nestanu:)
    Patlidzan jako volim i jedem ga zaista u velikim kolicinama ,kad ej u sezoni;) Za sada cu se na ovom tvom receptu samo oblizivati;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Kod mene slična situacija, suprug ne voli patlidžane pa ih rijetko jedemo :(

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam dva proljeća čekala da će netko stavit temu jagode, ono ništa... Patliđane moji ne jedu tako da ih i ne radim, ali ovi kod tebe jako primamljivo izgledaju ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Bas mi je drago da sam i tebe zarazila sa KLP, a sada ljetna pauza:(, primorana sam da gledam na turskom bez prevoda!!!
    Patlidzane volim, a imam baildi mi je super, i ja sam ga pravila (malo dijetalniju verziju od originalne), ali svejedno je bio odlican! Volim i pohovani, samo me mrzi da ga pravim (a i upije puno ulja), volim i musaku i ajvar...i baba ganoush..ma sve volim!
    Da li je to sada patlidzan tema? Ako jeste, napravit cu maglubu, bas se radujem!

    OdgovoriIzbriši
  6. Obožavam balančane tako da ću svakako isprobati i ovaj recept.

    OdgovoriIzbriši
  7. obožavam marancane, muž ih ne voli ali ja ih redovito spremam, njemu jaje na oko i svi zadovoljni!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Prvo da pozdravim dragu domacicu :) i sve njene goste :)
    Melrose je kriva za puno toga ,haha..salim se naravno.Presretna sam da je imam kao (makar) virtualnog druga.
    Patlidjane obozavam.Moji sinovi NIKAD ni probali nisu a od kuce davno otisli.Muza sam naucila da ga voli,patlidjan mislim.Najljepsi mi je u kombinaciji pola pola,pola tepsije mislim,musaka sa patlidjanima,druga polovina sa tikvicama.Rapsodija ukusa a boga mi i izgleda.
    Pusa svima..A "Kad lisce pada" moram pozuriti dogledati negledano..Lunjala sam mjesecima i bas nisam mogla stici i njih gledati.Super serija.Preporucujem svim skepticima:) I meni je to prva Turska serija,a sad gledam vec dvije paralelno.."Suze Bosfora " preporucujem takodje.

    OdgovoriIzbriši
  9. Snježo, sve što si pomenula meni zvuči super, septembar je još biti letnji mesec, i biće još svega...
    Imam bayildi nisam pravila, označila odavno u knjizi "Mediterranen cookbook", i vidjala po blogovima, to jednostavno ne može da mi se ne dopadne, i bez probe sam apsolutno sigurna.
    Patlidžane ni mi ne spremamo češće, poslednje u čemu su me baš oduševili je tumbet. Pored ovakvih jela mogla bih komotno biti vegetarijanac :)

    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  10. Nisam baš učesnik igrica osim istraživanja blogova ali mislim da je kako Maja kaže sezona bogata i da će biti svega.
    Nešto slično sam pravila
    http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2010/09/mamina-lepeza-od-patlidzana.html
    i jednostavnije se pravi, samo se stavi u rernu. Ovo mi se takođe dopada.

    OdgovoriIzbriši
  11. Na sličan recept sam naišla na godišnjem odmoru i htjela sam ga pripremiti ali ipak nisam. Volim patliđane/balančane na sve načine dok moje cure u Dbk uvijek biraju one pečene u pećnici. Ovo je pravi recept za nas. Sada sam opet u Zg i sebi ću ga pripremiti. Super mi je !

    Vidjela sam da si kod mene u komentaru napisala da smo u isto vrijeme bile u Dbk, žao mi je što se nismo srele, drugi put se definitivno moramo bolje organizirati i svakako vidjeti.

    OdgovoriIzbriši
  12. http://www.mojnet.com/korisnik/wesa/slika/patlidjani/1221264
    danas sam probala nešto sličnu pravit i prste oblizala, bilo je iza tržnicu...cjena mala, a koliko truda da se proizvede

    OdgovoriIzbriši