20. kol 2011.

Savijača (pita) od šljiva



Mali odmak od knedli koje mm obožava a ni nama ostalima nisu mrske:)
U kolač idu mljeveni orasi ali, nigdje ih nema za kupiti. Mislim da odavno ovaka nestašica oraha nije bila i ako ih i ima nikada nisu bili ovako skupi. Cijena im je približna cijeni lješnjaka ili badema!?
O šljivama i svojem iskustvu s njima sam pisala u ovom postu pa ću ovoga puta napisati samo receptić ako se to tako može nazvati. Jer, što se tiče recepta ovdje se sve može mijenjati i uopće se nije potrebno držati mjera.

Za ovu piticu je potrebno:
  • 4 kore za savijače
  • 150 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha (badema, lješnjaka)
  • 100 g krušnih mrvica (prezle)
  • 2 šnite bijelog kruha
  • 8 žlica šećera
  • 1 žličica cimeta
  • oko 80 dag šljiva
  • 1 čašica rakije šljive (šljivovica ili što reče Miroslav šljivovica "Mučenica":)
  • 1 jaje za premazivanje


Postupak:
  1. Šnitama bijeloga kruha odstraniti kore te ga izrezati na kocke i prosušiti u mlakoj pećnici
  2. Šljive očistiti od košpica te ih isjeći na četiri dijela
  3. Maslac rastopiti te odvojiti oko 6 žlica za premazivanje kora. U preostali maslaca dodati krušne mrvice pa ih propržiti uz dodatak 2 žlice šećera te sve ohladiti.
  4. Izmiješati pripremljene šljive, preostali šećer, orahe, cimet, rakiju i kockice kruha.
  5. Na ovlaženu kuhinjsku krpu staviti list tijesta, premazati ga rastopljenim maslacem (kojega smo odvojili) pa na to položiti drugi list tijesta. I njega isto nakapati rastopljenim maslacem. Dvije trećine tijesta (uz dužu stranu) prekriti polovicom proprženih krušnih mrvica pa na njih staviti polovicu nadjeva od šljiva. Pomoću krpe uviti savijaču i prebaciti je na lim obložen papirom za pečenje
  6. Isto tako pripremiti još jednu savijaču
  7. Pripremljene savijače premazati umućenim jajetom i peći oko 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C
  8. Prije sječenja posuti s malo šećera u prahu

Sjeći ih kada se malo ohlade!
Dobar tek! Prijatno!

Broj komentara: 17:

  1. Upravo gledam finale 'Strasti orijenta' (sada cu te opet zaraziti:))) i bas bi mi dobro dosla jedna ovakva strudla (dramaticno je sada na kraju, a pao mi je secer)!
    Ovdje su orasi uvijek i bili skuplji od svih drugi orasastih plodova (to me kostalo baklava i baklava i tufahija i reform torti:)))! Svi redom se 'krste' kada im kazem da za moje kolace trebam min. 300 gr oraha;)!

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš bih se rado zasladila ovom finom pitom.

    Kod mene su orašasti plodovi dostigli vrtoglavu cijenu, a neki dan sam gledala u Sloveniji - orasi su bili 13 eura. Prestrašno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Njamii, to mi je jedna od najdražih pita, i opet njamii, izgleda prefino!:)

    Ugodan vikend i pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kod nas su knedle i danas na stolu..Prelepa ti je ova pita.

    OdgovoriIzbriši
  5. prelijepa pita. Da, orasi su strašno poskupili

    OdgovoriIzbriši
  6. Uuuu, pa ja bih ovo sad pravila! Oma!

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako fino i hrskavo , baš baš odlično izgleda..Skroz super, nemam riječi..

    OdgovoriIzbriši
  8. Mmmm, odlična pita! Jedna od mojih najdražih :D

    OdgovoriIzbriši
  9. Kod nas su orasi isto vrtoglavo otisli sa cenama na gore, sada ih placamo oko 10 evra/kg i prvi put su bademi i lesnici jeftiniji od oraha!;) A pita je divnaaa, citam sastav i vec mi fino mirise preko ekrana...;)))

    OdgovoriIzbriši
  10. Ja sam samo posmatrac ovakvih divnih savijaca sa sljivam..kojih ovde nema...

    OdgovoriIzbriši
  11. Štrudla od šljiva, to me malo podsjeća na knedle od šljiva, baš je ljepa visoka, to je vjerojatno od kompaktnog nadjeva, a mislim da su i bademi bingo za harmoniju okusa. Pravim!

    OdgovoriIzbriši
  12. Neobican recept...bas bih jednu da probam!

    OdgovoriIzbriši
  13. Prelepo! Ja obožavam šljive! Nisam imao dosad priliku jesti ih u piti, al' moram probati. Šteta što su orasi retki i skupi. Mi njih često koristimo u našim desertima, tako da mora da je teško palo svima.

    Puno pozdrava.

    Miroslav
    www.izmojekuhinjice.com

    ps. Hvala na linku :)

    OdgovoriIzbriši
  14. ja volim šljive stvarno u svim kombinacijama.. rakija, pekmez, knedle.. ma sve...savijača sa šljivama mi je najdraža odmah nakon savijače sa trešnjama ...
    odlična :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Sljive i orasi-neprocenjivo!
    Divna pita, bice sljiva ovih dana, pa bih deo mogla da iskoristim za ovu piticu.

    OdgovoriIzbriši
  16. Jihu, juhu, osvojila si neku vrstu nagrade na mom blogu:

    http://cooktobe.blogspot.com/2011/08/nagrade-7-links-tag-game.html!!!

    OdgovoriIzbriši
  17. Super pita, volim kada je sa šljivama i onda još cimet pa sve skupa tako lijepo zamiriše. A što se oraha tiče i ja sam se čudila cijeni, baš su nekako naglo poskupili.

    OdgovoriIzbriši