2. stu 2011.

Kruh - pletenica sa sirom i majčinom dušicom


Ovo je trebao biti post u okviru naše igrice Ajme koliko nas je.
Temu je zadala Katarina. I baš mi je drago što je mačina dušica bila tema jer me natjerala da se malo poigram s njom. A ima prekrasno ime:) Majčina dušica.

Nisam stigla objaviti na vrijeme jer sam morala putovati u Konjic obići svoje grobove. Dok budem mogla ići ću na taj dan, a kada ne budem mogla valjda će se naći neko i zapaliti mojim najmilijima svijeću!

Kruh-pletenica sa sirom i majčinom dušicom


Za ovaj kruhić je potrebno:
  • 500 g brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca (7 g)
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje
  • 200 ml toploga mlijeka
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice kiselog vrhnja
Za punjenje koristiti što koga volja a ja sam koristila:
  • majčinu dušicu
  • sir cheddar u listićima
  • ovčiji sir iz salamure (vlašički ili travnički sir, proizveden u Kninu, hahaha)
  • mljevenu crvenu papriku (alevu papriku)
  • gauda sir
Za premazivanje:
  • 1 jaje
  • žličica ulja
  • sjemenke sezama, lana, maka, tikve, ....
  1. Pravi se tako što se svi sastojci sjedine u kompaktnu masu. Kada se formira kugla potrebno ju je dobro namjesiti a ja to radim mikserom sa spiralnim nastavcima.
  2. Gotovo tijesto pokriti i ostaviti na toplom oko sat vremna
  3. Nadošlo podijeliti na tri dijela, svaki razvaljati u elipsasti oblik i filovati po želji:
jednu sam filovala majčinom dušicom i ovčijim sirom u drugu sam stavila osim majčine dušice i cheddar sir a u teću sam stvaila samo crvenu papriku i malo gaude ali zaboravih uslikati:)

Svaku elipsu uviti u čvrstu roladu te ih splesti u pletenicu. Prebaciti u lim i ostaviti da naraste do ruba lima. Tek ih sada premazati umućenim jajetom s malo ulja i posuti sjemenkama po želji.
Peći 35 - 40 minuta na temp od 200°C.

Originl recept je odavde! Ja sam samo dodala one dvije žlice vrhnja jer mi je tijesto bilo pretvrdo što opet ovisi od brašna:)
Ohladiti i uživajte!

Broj komentara: 17:

  1. Divno izgleda. Baš mi se dopada što si svako ispupčenje pletenice posula drugačijim semenkama!

    OdgovoriIzbriši
  2. Super su mi ovi brežuljci posuti različitim sjemenkama!

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivno, to mi je bolje od kolača. Pravim.

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš šteta da ovo nisi stigla poslati, ali znam kako je, svi imamo drugih obaveza na Sesvete. Iako, stigla mi je i prijava sinoć navečer, pa sam je jutros uvrstila:))) No, ovo izgleda savršeno, a vidim da je malo "reš" pećeno - moji bi se na to naprosto raspomamili. Bilježim.

    OdgovoriIzbriši
  5. Fenomenalno izgleda i bas mi se jako svidja kako si ju iskombinirala, obozavam sireve i ovomenitko ne bi odolio!

    OdgovoriIzbriši
  6. Sjajan recept!!! Memorisem ga, pa cu probati... Obozavam sve recepte za hleb... :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Razmišljala sam i ja o nekom kruhu ili pecivu sa majčinom dušicom, ali to nije bilo niti na tragu nečega ovakvoga. Fenomenalno ! sviđaju mi se ova punjenja i ispreplitanje u pletenicu. Odlično si ovaj kruh napravila !

    OdgovoriIzbriši
  8. Odličan hleb, veoma dekorativan.

    OdgovoriIzbriši
  9. Bas si ga majstorksi napravila;)

    OdgovoriIzbriši
  10. super ideja. ja teško mogu odoliti finom punjenom kruhu :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Izgleda tako pahuljasto, aromatično! Super odeja :)

    OdgovoriIzbriši
  12. sviđa mi se ovako nadjevena pletenica i baš sam dobila sjajnu ideju kako bih je ja mobla napraviti, nadam se uskoro

    OdgovoriIzbriši