26. stu 2011.

Naš (bosanski) lonac iz expres lonca

Zašto Naš lonac?
Zato jer ga ovako pravim i nisam baš sigurna šta je: lonac ili kalja! Uglavnom to je jelo s dosta povrća i ne baš puno mesa kao kod pravog Bosanskog lonca.
Ja ga naravno, pravim u ekspres loncu. Inače, u mojoj kuhinji se ekspres lonac dosta koristi.
Postoji milion recepata za ovo jelo i svaki put kada ga skuhate je drugačije, što ovisi o sastojcima, vrsti mesa koje stavite, vrsti kupusa što je vrlo vrlo važno i td.
Kada sam ga prvi put napravila, sve sam radila onako kako treba ali kupus je bio neki tvrd, s debelim korijenom, ja kažem rogat, pa je naravno i lonac ispao da Bog sačuva:( .
Ne možete ni zmisliti kako sam se tada osjećala! Tužno, jadno, ...
Dok sam živjela u studenskom domu imala sam jednu prijateljicu sa istog faksa koja je studirala s bratom, oboje su živjeli u domu. Ona je često znala pripremiti Lonac ali bez mesa:) Nije se imalo! Živjelo se od vrlo male stipendije. Ali, ona je Lonac pravila s konzervom đuveča i još malo krumpira, ... vjerujte bio joj je za prste polizati, pogotovo oni čeni bijelog luka kuhani u ljuski:).
Ovo su sastojci koji idu u moj lonac, gotovo sve je na slici osim mesa, mahuna, začina, vina i pasirane rajčice.
Znači za ovakav lonac je potrebno:
  • 2 glavice luka (kapule) srednje veličine
  • 2 glavice češnjaka
  • po 1 veća crvena i zelena paparika ili kao u mene ovaj put po dvije manje paprike
  • 1 ljuta papričica (ko voli)
  • 2 mrkve, korijen i list peršuna
  • 3-4 krumpira
  • glavica kupusa (neka bude ona kompaktnija, s manjim korijenom da vam ne bude kao meni:)
  • 3 dcl crnog vina (može i bijelo)
  • 1/2 l pasirane rajčice
  • oko 75 dag mesa (junetina, teletina, ovi moji ne vole janjetinu pa je ja ne stavljam)
  • sol, papar u zrnu
  • ulje (ako meso nije masno dobro bi bilo staviti 1 žlicu masti jer nešto mora slomiti kupus:)
  • 20 dag mahuna (ovaj put iz zamrzivača)
  1. Svo povrće prvo očistiti (glupost mi je ovo pisati, ali...)
  2. Kapulu, češnjak, mrkvu, peršin, paprike isjeckati (ovaj put sam to učinila u sjeckalici:)
  3. U lonac staviti malo ulja pa po njemu oko trećine isjeckanog povrća
  4. Kupus razrezati na osmine pa polovicu složiti po sjeckanom povrću, posoliti
  5. Sada na kupus složiti meso izrezano na primjerene komade, posoliti i posuti sa jednom žlicom ovrća.
  6. Na meso složiti mahune pa krumpir kojega treba izrezati na ploške debljine oko 1.5 cm i malo mrkve izrezane na deblje kolutiće, posoliti i dodati još malo sjeckanog povrća (toliko da za kraj ostane oko 2 - 3 žlice)
  7. Složiti ostatak kupusa, tako da se prekrije cijela površina lonca, posoliti i posuti ostatak povrća
  8. Sve sada zaliti vinom, pasiranom rajčicom i hladnom vodom da tekućina pokrije zadnji sloj. Dodati još nekoliko zrna papra i kima, malo ulja i eventualno žlicu masti, te staviti na vatru da zakuha
  9. Kada počne vriti, poklopiti lonac i nakon što počne šištati smanjiti malo vatru i kuhati 35 minuta. (na skali od 1 do 9 ja kuham na 6; kada sam imala stari špaher kuhala sam na 2 a na plinu na nekoj sredini)

10. Sačekati da se ohladi, da spadne sigurnosni ventil, otvoriti lonac i poslužiti vodeći računa kada se vadi da svak dobije sveg povrća i mesa.

* Razumijem da se mnogi boje kuhati u ekspres loncu. Vjerujte da je i mene bilo strah iako je moja mama uvijek kuhala u njemu. Ali, ja bih lonac stavila kuhati, smanjila vatru, pogledala na sat, zatvorila kuhinju i u drugoj sobi čekala da završi. Ko ga šiša!!!
* Već dugo kuham u njemu i nemam uopće loše iskustvo!
* U ovaj lonac ide puno raznoga povrća i meso pa kada se to sve zbroji ispane pun lonac (moj je od 6 litara)
* Moja bi mama rekla da kupus nešto mora slomiti a najbolje za to je ili masno meso ili malo masti:) R.I.P. mama!!! Volim te!

Broj komentara: 19:

  1. Nisam nikad jela Bosanski lonac, ali sam sigurna da je divan. Volim kombinaciju "što više povrća, što manje mesa" jer mi tako bude sočnije i ukusnije. Lonac iz lonca, stvarno sam se nasmijala :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam Bosanski lonac..i ja ga pravim u expres loncu jer ko bi dočekao da bude gotov kad tako zamamno miriše.
    Prije se Bosanski lonac kuhao u glinenom loncu prekriven pakpapirom i vezan špagom...naravno na tihoj vatri...ali ništa ne smeta ni ovome iz expres lonca...
    Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  3. :)) ja sam bas postavila jednom to pitanje na Sarajevo-x forumu i jos uvijek nisam nista pametnija! Ni ja ne znam sta je zapravo razlika izmedju lonca i kalje, a obozavam oba jela i sve podvrste!!! Da sam blize bas bih ti slucajno navratila u doba rucka:)!

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja a vrlo često kuvam u ekspres loncu. Moj dan je obično pretrpan tako da ja, kad god sam u škripcu sa vremenom, izvadim moj magični lonac i strpam sve sastojke u njega, onda on odradi jelo sam. Kuvanje supe ne mogu da zamislim bez tog lonca. Eto,baš danas mi je otpala ručka sa poklopca ekspresa, ali srećom imam rezervni lonac:)
    Ovaj bosanski lonac sa malo mesa, a puno povrća je pravo jelo po mom ukusu!

    OdgovoriIzbriši
  5. Snjezo, ovo ti je odlicno, sve lepo poredjas unutra... i zaboravis dok se ne skuva.:)) Mi isto cesto koristimo ekspres lonac (najvise za supice;)), ali i ovo mi se svidja jer nisam jos pravila na taj nacin... zabelezeno:))kiss

    OdgovoriIzbriši
  6. Moja mama se kune u ekspres lonac, te sam ja odrasla na jelima kuvanim u njemu (da ne pominjem da je imala i šerpu i lonac, pa još kad zajedno zapućkaju na šporetu....) Ja imam jedan već skoro 15 godina i nisam sigurna da li sam 10 puta skuvala nešto u njemu. Elem, ovaj tvoj Bosanski lonac izgleda odlično, ja mnogo volim takva jela. Nego, šta je ovo šareno i živopisno između 9. i 10. tačke?

    OdgovoriIzbriši
  7. @)Opasna: Ovo je trebalo biti zmeđu točki 2 i 3, što znači svo povrće isjeckano u sjeckalici:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Jooj kako divno izgleda tvoj bosanski lonac, sve pohvale! Mogu si samo zamisliti kako divno mirišu svi ti sastojci... mmm.
    Baš danas sam bila u jednom bosanskom restoranu i uživala u delicijama što ljutim, što slatkim...bilo je divno!
    Morat ću se i sama okušati u pripremanju tvog jako zanimljivog i sigurna sam ukusnog jela.

    Ugodan ostatak vikenda i lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Moj tata ga je uvijek s guštom kuhao a mene nije zanimao recept i sad mi je žao.

    OdgovoriIzbriši
  10. čim sam to ugledana, jasno mi je bilo da ću to napravit. Baš se veselim ovakvim tvojim etno receptima.

    OdgovoriIzbriši
  11. super izgleda. Ovih dana se nešto često u razgovorima spominje ekspres lonac a ja nisam nikada kuhla u njemu. Morala bih pokušati.

    OdgovoriIzbriši
  12. I moja mama je uvijek kuhala u ekspres loncu, njen lonac je uvijek bio za "prste polizati"
    Ja ga kuham u običnom loncu, napravim ga možda jedanput-dvaput godišnje, jer mi dugo traje :) Jako si me obradovala ovim receptom, i podsjetila me da je vrijeme da ovo preukusno jelo opet napravim!

    OdgovoriIzbriši
  13. Evo još jednog recepta za mene, potpisujem ovaj Bosanski lonac, bio iz "expres" lonca ili nekog drugog lonca meni je odličan !
    Sada sam naučila da je u Bosanskom loncu više povrća nego mesa, mislila sam da je obrnuto.
    Ovako je odlično i čim prije isprobavam !

    OdgovoriIzbriši
  14. jela sam bosanski lonac samo u restoranu, sama ga nikad nisam radila. jako mi se svidio!

    OdgovoriIzbriši
  15. pravila samo vino nisam stavljala i zaboravila persun i mnogo nam se svidja sa projicama je bas prava gozba

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ej!!! Hvala, hvala i baš mi je drago da vam se sviđa. Lijepo je nekada nešto novo probati!

      Izbriši
  16. Evo i tvog recepta na mom blogu
    http://kadjakuvam.blogspot.com/2012/09/bosanski-lonac.html

    OdgovoriIzbriši