7. stu 2011.

Osvrt na prošle FBI rukavice i Pogačice



U prošlom krugu FBI rukavica istraživan je moj blog!!!

Uživala sam čitajući vaše postove dok ste istraživali moj blog. Bilo je tu i suza, šta ću kada mi je suza blizu g..... rekla bi moja draga mama.
Ma, nisam ja od puno riječi ali moram reći nekoliko stvari!
Oh Bože, evo stade mi pamet:) Šta reći?
Priznajem, dobro ste me prokužili. Čak i ovako virtualno, ne poznavajući me uživo! Koliko je samo bilo prekrasnih riječi?! Bila sam tako ponosna! Digli ste mi "repinu", opet jedan stari bosanski izraz!

Hvala vam svima, koji ste učestvovali kuhajući po mojim receptima, hvala svima koji ste se uključili komentarima, čitanjem, posjetom blogu, ...
Naročito hvala jer sam ja u svojoj kuhinji ziherašica, radim stvari za koje znam da će proći kod mojih mušketira kako ih Branka lijepo nazva. Nisam od nekih eksperimenata:) pa možda i nije bilo neki izazov!
Hvala još jednom na svemu!
I još nešto: Ako ikada budem mijenjala ime bloga nazvat ću ga Nostalgična kuharica. O Selma, Selma, .... ne pjevam onu čuvenu pjesmu nego zazivam našu Selmu.


Ovoga puta sam pripremila ove Pogačice koji su jedan jednostavan a lijepi zimski kolač. Upravo prija uz ove kratke dane, uz šalicu finog čaja ili kave a ja vam obožavam kavu s medom. Čak su i u kafićima već navikli da tražim med uz kavu!
Kolačići, što duže stoje to su finiji!
Za kolač je potrebno:
  • 225 g brašna (glatkoga)
  • 225 g kukuruznog brašna
  • 180 g hladnoga maslaca izrezanog u kockice
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli (2 prstohvata, otprilike)
  • 100 g šećera (ja sam stavila smeđi)
  • ribana korica i sok od 1 limuna
  • 100 g suvica (grožđica, brusnica, ...)
  • 2 jaja
Postupak:
  1. Pomiješati brašna i sve suhe sastojke osim suvica pa utrljati maslac u to.
  2. Dodati žlicom umućena jaja pomiješana sa sokom od limuna i suvicama i sve sjediniti u smjesu. Ne mijesiti puno, najbolje bi bilo imati kuhinjski robot, ali ...
  3. Podijeliti na 4 dijela, razvaljati na debljinu oko 0,5 cm i vaditi različite oblike.
  4. Peći u pećnici zagrijanoj na 180°C 15-20 minuta
  5. Pečene pogačice posuti šećerom u prahu.
I ovaj recept je s neta ali, kako sam ga ja davno spremila više ni ne znam odakle je!

***
Ovih dana sam kratko boravila u Konjicu i očarana prirodom i bojama jeseni moram i ovdje staviti koju sličicu:

Ovo je jedan lijepi pogled na dio Konjica s Musale! A Musala je dio grada na kojemu se nalaze sva naša groblja! Na žalost, tu najviše poznatih imam! Godine stižu!

Na povratku u Knin, kada se spuštamo iz B. Grahova u Knin. Priroda je čarobna!

Hvala što ste i danas ovdje:)

Broj komentara: 14:

  1. Divne slikice i super receptic za pogacice!:) Lijep pozdrav draga:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Bilo je lijepo isprobavati tvoje recepte. Neke nažalost nisam stigla napraviti i prezentirati u okviru igrice, ali svakako ću ih isprobati.

    Recept za pogačice je spremljen i uvršten u božićni folder.

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni se bas dopada naziv Nostalgična Kuharica ali mi se dopada i naziv Vrtaljica!Hvala tebi na divnom m prijateljstvu!Ja volim da isprobavam tvoje recepte i recepte drugih blogerica.Sećam se kada je Branka napravila Pralinastu Lešnik tortu pa odmah sutra dan ja, pa odmah sutra dan ti..:)Mislim zar to nije bit ovog naseg druzenja?Veliki pozzz!

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasne li jesenske fotografije, za poster. Pogačice ću napravit onako za grickanje, sviđa mi se što nema puno šećera.

    OdgovoriIzbriši
  5. Pa Snjezo sve je zasluzeno:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Kao što kaže Dzoli-po zasluzi. Recepti su super,bez mane.

    OdgovoriIzbriši
  7. Pogacice mi se bas svidjaju, a fotke su bas prave jesenske! Odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  8. Obožavam tu staru cestu prema Kninu i iz Knina, bila mi je suputnik barem jednom tjedno dok sam odrađivala svoj staž. U jesen, krajolik je čaroban i poprimi sve jesenske boje, toliko šarenila se tada može vidjeti!
    Pogačice su divne, a istraživanje je bilo zasluženo :) :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Bilo je zadovoljstvo istražiti tvoj blog. Pogačice su krasne a fotke prekrasne.

    OdgovoriIzbriši
  10. sve si to zaslužila Snježo :) pogačice su super, volim takve kolačiće koje mogu odnijeti sa sobom na posao ili ih grickati u autu.

    OdgovoriIzbriši
  11. Snježo, meni si postala bliska i srcu draga kao da te i stvarno poznajem. Toliko žalim što neredovno čitam poštu sa gmail-a, pa sam propustila priliku da te lično upoznam. Nije teško skužiti dobre ljude, a ti si takva, dobra žena i mama, vidi se kako svima ugađaš. Vjerujem da su tvoji sinovi krasni mladi ljudi koji su se imali od koga učiti pravim vrijednostima, koje njihova generacija sve više zanemaruje.
    Nema veze što nisi sklona eksperimentima, sigurno da ne vrijedi kuhati nešto što tvoji ne bi jeli.
    I još nešto, tvoja jela kod mene zaista pobude nostalgiju i više me podsjećaju na kuhinju mojih nana i pomalo mame. Te sedamdesete, emajlirane šerpice i tanjuri, jednostavni predivni okusi, mirisi nedjeljnih jutara i popodneva, ma skoro da se kada gledam neki od tvojih recepata mogu vratiti u te drage kuhinje.

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Snjezo, bilo je pravo uzivanje citati tvoje receptice, kuvati po njima i isprobavati, i sigurno je da cemo se nekima vratiti jos puno puta... a posebno ti hvala sto si nas tako lepo ugostila i odskrinula nam vrata tvoje kuhinjice i ugostila nas na najlepsi nacin.:))

    p.s. ona tvoja pita sa domacim, razvucenim korama mi je ostala kao zadatak da jednom pokusam da je napravim:;))

    OdgovoriIzbriši
  13. Snjezo, meni je skoro svaki blog izazov za isprobavanje... :) Na tvom ima mnooogooo sjajnih recepata i jos uvek zalim sto nisam vise toga stigla isprobati, ali nadoknadicu... :)
    Divne pogacice! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga Snježo kao što sam već više puta isklanula meni je zbilja bilo zadovoljstvo boraviti u tvojoj kuhinji, istraživati i isprobati svaki od recepata. I ostaviti nešto i za drugi put :) . Drago mi je da si ti zadovoljna i sretna ovim krugom igrice.
    Za isprobavanje bilježim i ove pogačice, odlične su mi i baš lijepo izgledaju !

    OdgovoriIzbriši