4. pro 2011.

Božanski



Kako je Bosanski kolač postao Božanski kolač ili je bilo obrnuto? Ili kako je li slovo s postalo slovo ž? Ili, je li slovo ž postalo slovo s?
Da, pitanje je logično!
Odgovoriti na ovo pitanje je isto kao na ono što je starije: kokoš ili jaje?
Kako?
Fino, ovaj recept je stari recept po kojemu je moja mama često pravila ovaj kolač. Mi smo ga zvali samo Božanski!!
Ali, kada sam listala "Veliki narodni kuhar" nađem isti recept na dva mjesta u njemu, na stranici 405 je recept za Bosanski kolač dok je gotovo isti recept na stranici 426 i zove se Božanski kolač:).
Moj Veliki narodni kuhar je 8. izdanje tiskan 1987. godine!
Postoje vrlo male razlike u sastavu ali se pravi na isti način.
Ovaj recept malo u tehnici sastavljanja odstupa od tih recepata u knjizi ali to je to! Da ja to prevedem po mome: "montaža je po drugoj tehnologiji"!
Moja mama ga je pripremala ovako i ja ne odstupam, na kraju svi mi nešto dodamo ili oduzmemo nekom receptu, damo neki svoj "touch" .

Recept
Za biskvit (patišpanju, kako piše u mome receptu) je potrebno:
  • 3 jaja
  • 3 žlice šećera i
  • 3 žlice brašna (oštro)
Krema:
  • 6 žumanaca
  • 20 dag šećera
  • 1 šalica (2 dcl) mlijeka
  • 3 žlice kakaa
  • 4 žlice gustina ili brašna
Šaum:
  • 6 bjelanjaka
  • 250 g šećera
Još:
  • marmelada (ja sam koristila od kajsija jer mi je najkiselija)
  • rum
Postupak:
  1. Za biskvit iliti patišpanju kako se lijepo kaže kod nas umutiti jaja sa šećerom te kada su dobro umućena dodati brašno koje lagano umiješamo žlicom
  2. Pripremljenu smjesu izliti u kalup ili lim (ja sam koristila kalup za tortu promjera 28 cm, a može bilo koji oblik ali malo dublji). Peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta
  3. Dobijeni biskvit ohladiti i prerezati na pola
4. Premazti ga kiselijom marmeladom te prekriti drugom polovicom i politi rumom. Biskvit vratiti u kalup u kojem se pekao.
5. Sve sastojke za Kremu izmiješati u loncu debljeg dna. Posudu prebaciti na vatru i neprestano miješati dok se fil ne zgusne vodeći računa da ne zagori.

6. Gotov krem sipati po biskvitu.
7. Od pripremljenog šećera za šaum, odvojiti 5-6 žlica a ostatak skuhati s vrlo malo vode (oko 1/2 dcl)
8. Za šaum umutiti snijeg, prebaciti lonac iznad pare pa mu polako dodavati onih 5-6 žlica šećera i na kraju kada se šećer istopio dodavati (opet polako) onaj ukuhani šećer. Mutiti još malo, da se sve dobro poveže, skinuti s vatre pa dodati 1 žlicu ruma.

9. Sve sipati preko krema, izravnati i staviti u toplu pećnicu (160°C) da se suši (nekih 15 minuta) i uhvati tanka korica.

10. Ohladiti i služiti

* ovo je prilično sladak i sočan kolač
* U zadnje vrijeme ja malo smanjujem šećere u kremi i u šaumu ali moja mama to nije radila. I priznajem nisam nikada imala mjere kada sam ga jela a bila sam "šlank"
* Sjećam se da je mama dobila recept od tete Anke Tuce, naše susjetke koja je stanovala u, kako smo je mi zvali, Velikoj zgradi:):) točno preko puta naše zgrade... uživam u sjećanju na divne ljude moga grada

Broj komentara: 13:

  1. Pre verujem da je Božanski postao Bosanski, jer božanski izgleda, a neko pogrešno otkucao :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Božanski-bosanski kolač, može:)?
    Stvarno deluje fantastično ukusno:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Moram reči da mi se više sviđa naziv "božanski" jer puno bolje pristaje ovom kolaču. Ne liči mi na bosanski, no kako god se on zvao, sigurno je odličan. A kada je nešto fino, može se zvati kako god, zar ne?

    OdgovoriIzbriši
  4. Jel je božanski ili bosanski fenomenalan je. Radila sam neki slični, ali mi se tvoj recept više sviđa pa ću ga ponovit po tvom.

    OdgovoriIzbriši
  5. Kako volim ovo! Predivno izgleda, božansko ili ne, ja bih tako "smazala" neko parče!

    OdgovoriIzbriši
  6. ovaj kolač je za mene čisto savršenstvo!

    OdgovoriIzbriši
  7. Mislim da je "montaza" bila vise nego uspesna iako je tehnologija malkice izmenjena... odlican slatkis, moze se brzo napraviti kad nam se gricka nesto slatko, a to mene obicno uhvati tako popodne, pa moram imati barem neki kesic u slatkoj rezervi.;)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Naziv manje vise,pristaju mu oba,izgleda bozanstveno,a ukusan!!

    OdgovoriIzbriši
  9. tako bi mi fino leglo koje parce sad dok kunjam na trosjedu....

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovaj kolač izgleda božanstveno bosanski...a vjerujem da je isto tako i ukusan...
    Ja prepisah recept,nadam se da će mi ispasti ovakav.
    LP

    OdgovoriIzbriši
  11. Božanski ili bosanski svakako je odličan ! Zanimljivo mi je ovo sa nazivom no u svakom slučaju kolač mi je super, vidi se da je sočan i ukusan, lijepo si ga napravila !
    Sjećam se i ja tih dana kada sam sve jela, a kilogrami uvijek isti, a sada nekako to nije baš isto :), ali svejedno treba se nekada počastiti i ovakvim finim slasticama.

    OdgovoriIzbriši
  12. Divan kolac! I bravo za trud da fotkas i postupak... :)

    OdgovoriIzbriši
  13. To je pravi Božanski kolač i tako se zove i moja mama ga pravi na isti način, a recept je očito iz istih izvora, teta Anka je najbolja prijateljica mojoj mami i skupa su ga radile....

    OdgovoriIzbriši