21. sij 2012.

Gogicin voćni kolač

U ono vrijeme pred balgdane dobijem ja na fb poruku od moje konjičanke a kasnije i susjetke ovoga sadržaja:
"Draga Snjezana,
Uvijek sa zadovoljstvom pogledam tvoju 'Vrtaljicu', pa evo i sada kada pripremam praznicke kolacice. Imam jedan veoma uspjesan stari recept, koji ja zovem 'Gogicin vocni kolac', (moja sestra ga cesto pravi), a i moji ga mnogo vole. Bilo koliko da tragam za novim receptima, uvijek se vracam ovome, pa sam mislila, ako hoces da ga i ti probas i uvrstis u 'nasu' Vrtaljicu."

Koje zadovoljstvo za mene a naročito zbog onog "u našu Vrtaljicu"!!!
Prvo, moram predstaviti moju dragu konjičanku Dianu Repas, jednu veselu, dragu Vezaosobu. Mnogi je se sjećaju i kao profesorice likovne umjetnosti (ili kako se to tada zvalo) u konjičkoj Gimnaziji. Diana sada živi i radi u Engleskoj.
Kolač se zove po njenoj dragoj sestri Gordani Sarić, profesorici i pjesnikinji koja živi u Nikšiću. Iako, u ovom filmiću o njoj kaže kako ne voli kuhati, kolač nam se jako svidio!

I, da ne dužim, pošto je kod mene praznični repertoar utvrđen ovaj kolač je tek danas došao na red. Odličan kolač, zadovoljio je i najvećeg kritičara među nama, zna se već: mm.



Za ovaj kolač je potrebno:
  • 4 do 5 velikih naranci, kora izrezana na kockice i obarene 5 puta, svaki put promijeniti vodu
  • 8 jaja posebno bjelanci i posebno žumanci
  • 8 žlica šećera
  • 100 g krupnije mljevenih oraha
  • 100 g čokolade za kuhanje izrezane na sitno
  • 100 g isjeckanih grožđica
  • 8 žlica brašna (oštro) i
  • 1 prašak za pecivo

Za zaljev:

  • 600 g šećera i
  • voda

Glazura od čokolade:

  • 100 g čokolade
  • 3 žlice ulja

Postupak:
  1. Koru naranče izrezati na sitne kockice i obariti (prokuhati) 5 puta, svaki put promijeniti vodu. Dobro ih ocijediti (ja sam ih ostavila cijediti preko noći)
  2. U posudi izmiješati koricu od naranče, orahe, brašno, grožđice, čokoladu i prašak za pecivo
  3. U većoj zdjeli dobro umutiti bjelanca, pri kraju im dodati 2 žlice šećera, još malo mutiti i ostaviti na stranu
  4. Umutiti žumanca sa preostalih 6 žlica šećera. Kada se dobro umute dodati naizmjenice oko trećine suhe smjese i trećine bjelanjaka, polako špatulom miješati pa opet dodat po tećinu jednog i drugog i na kraju sastaviti sve skupa.
  5. Prebaciti u pripremljenu tepsiju (pomastiti i pobrašniti) i peći u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 30 minuta.
  6. Za zaljev skuhati šećer i vodu (da prekrije šećer + 2 prsta preko). Vruć kolač preliti vrućim zaljevom
  7. Za čokoladnu glazuru otopiti čokoladu sa uljem na tihoj vatri pa preliti po gotovom kolaču!


* Željela sam jedan dio kolača napraviti zaliven a jedan ne zaliven. Pa sam iz toga razloga pekla u dva lima dimenzija 20x23x4 cm (unutarnje dimenzije), Limovi kupljeni davno u Lidlu, bilo je više i vrijeme da ih isprobam:):):)
* i sada ne znam šta bih vam rekla koji je bolji kolač: onaj zaliveni ili ne zaliveni. Dobra su obadva, rekao bi moj Tomislav: baš je moćan

* Zato što sam pekla odvojeno ja sam smanjila šećer u zalivu, vrijednosti u receptu su za komplet kolač!
* Dobila sam od Diane jedan stari recept za Vanilice koje ću praviti jednom drugom prilikom.
* Nezaliveni kolač je na drugoj slici.
* U ovakve kolače ja stavljam oštro brašno, ono mi je nekako skoro kao krupica, fino upija zaljev i bude mi nekako sočniji, ..., ma puna su ga usta
* Isto tako mislim da se umjesto sjeckanja čokolade mogu koristiti one čokoladne kapljice (suze)

Broj komentara: 16:

  1. Ovo je kolač po mom ukusu: ima da se žvaće i ukus pomorandže sa čokoladom. Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam zalivene kolače. Ovo je super ukusna kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasan kolač, bio bi atraktivan i u obliku torte. Imam jedan vrlo sličan recept, ali se zaljevak pravi od mješavine vode i soka od naranđe.

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim bogat okus naranče u kolaču, a ovaj to svakako je.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlična kombinacija.Izgleda dobro!

    OdgovoriIzbriši
  6. Izgleda jako zanimljivo, sočno i fino!! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Kolač djeluje odlično i pozdrav autorici recepta! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Savrsenoo izgleda, sigurno malo vuče na jafu?*Odličan.Pozdrav za obe!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. lep i dekorativan kolač :) zaliven ili ne verujem da je odličan

    OdgovoriIzbriši
  10. Citam receptic i vec mogu osetitit fini miris naranci, hvala puno tvojoj prijateljici na lepom receptu sto ga je podelila sa nama i tebi sto si nam sve tako fino pripremila. Mozda bi se mogle koristiti i korice kandirane narance, samo sto njih nema bas uvek u prodavnicama... isprobacu jednom ovaj kolac po vasem receptu:)) pozzz

    OdgovoriIzbriši
  11. Kolač jako lijepo izgleda i sastojcima me jako podsjeća na Biskupski kruh. Iako ga ja volim, moji, iz nekog razloga, nikada nisu bili oduševljeni ovim tipom kolača.

    OdgovoriIzbriši
  12. Jako lijepa i inspirativna priča. Kolač mi se sviđa, čini mi se da se u njemu sjajno osjeća kombinacija naranče i čokolade.

    OdgovoriIzbriši
  13. Krasna priča. Kako je svijet ustvari mali. KOlačić krasno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  14. I ja volim kombinaciju cokolada i narandza. Super kolac i lijepa prica koju si ispricala uz njega.

    OdgovoriIzbriši
  15. Bas sam pogledala sajt tvoje poznanice - radi prelepe slike! Zaista mi se mnogo dopadaju!!!
    Kolac je odlican. Volimo ovakve kolace!

    OdgovoriIzbriši