Mislila sam se objaviti ili ne!?
Slike su mi loše (kao i obično) slikane pod svjetlom a i nije zadovoljio najvećeg kritičara među nama, znate već koga:)
Meni i mome sinu se jako svidio!
Jest da nije sezona višanja ali njih uvijek ima ili smrznutih ili u kompotu. I ne znaš koje su bolje.
A što su tema i ovoga moga posta kriva je Tamara koja nam je u okviru igrice ajme koliko nas je zadala višnje za temu. A igricu je pokrenula Snježana.
Recept:
Za donje tijesto je potrebno:
- 250 g brašna
- 125 g maslaca
- 1 jaje
- 1 bjelanjak
- 100 g šećera
- oko 2 žlice mlijeka (po potrebi)
- prstohvat soli
Za preljev:
- 3 kom. jaja
- 60 g brašna
- 125 g šećera u prahu
- 60 g brašna (ja sam stavila oštro)
- 1 vanilin šećer
- 2 dcl mlijeka
I još:
- 1 staklenka kompota od višanja (dobro ocijediti)
- oko 100 g mljevenih oraha i
- šećer u prahu za posipanje
- Od svih sastojaka brzo zamijesiti tijesto, formirati loptu, zamotati u foliju i ostaviti na hladno oko 2 sata (ako vam se ućini da ne treba dodavati mlijeko nemojte ga ni dodati)
- Rashlađeno tijesto razviti u koru debljine kovanice, staviti u tepsiju i utisnuti po ivicama
- Preko tijesta staviti malo mljevenih oraha te na njih položiti okapane višnje i preliti preljevoom
- Preljev napraviti tako što se jaja, brašno, šećeri i malo soli pomiješaju vodeći računa da se ne stvarju grudice pa dodati mlijeko. Sve dobro izmiješati pa preliti preko višanja.
- Zasladiti šećerom u prahu i peći oko 40 minuta na temp. 180°C.
- Kolač se može služiti dok je još topal a i hladan
* Dobila sam jedan jednostavan, ukusan ne baš presladak kolač. I meni samoj je bio neobičan ovaj preljev. Mislila sam ga uraditi kao što to radim kod ovog kolača ali, mislim se: treba probati i nešto novo. Ovo što sam dobila baš podsjeća na puding.
* Pošto se radi o igrici podsjećam, odnosno prijavljujem i svoje stare uratke s višnjama hm pa ja imam i kategoriju: višnje!
Kolač izgleda jako bogato i sočno. Super recept!
OdgovoriIzbrišiNeobičan kolač od odličnih sastojaka. Za isprobati!
OdgovoriIzbrišiJoj, mrzim zimu jer kada kuham, već je mrak i fotke su onda grozne, sve nekako žute (nemam tako dobar fotić, to je glavni problem). Zato znam kako ti je. Kolač je sigurno odličan, višnje uvijek dobro osvježe i ovaj preljev mi se čini baš super!
OdgovoriIzbrišiJa fotkem uz prozor do 14h ali kada je svetlo napolju. Ti stari recepti su ili klasični koje svi znamo ili su žane radile sa sezonskim voćem. Višnja može biti iz zamrzivača i ništa joj ne smeta, samo je najbolje kada je iz našeg zamrzivača jer znamo da smo odabrali najlepše plodove. Recept je baš fin i treba ga sačuvati od zaborava. U Srbiji su svi ti tartevi u skorije vreme postali poznati, a imam neki kuvar od pre 40 godina iz Hrvatske i tamo je tarteva slatkih i slanih bilo još davno. Kod nas su se skoro doselili.
OdgovoriIzbrišiKrasna ulaznica i baš mi je drago što si nam dala ovaj recept!
OdgovoriIzbrišiGdje god vidim kolač s višnjama, odmah umjesto višnji zamislim trešnje koje volim.
OdgovoriIzbrišiUf, po mom ukusu, i inače sve sa višnjama volimo.
OdgovoriIzbrišiObozavam kolace sa visnjama, ako nema svjezih, uvijek se mogu koristiti i iz zamrzivaca, nista ne smeta
OdgovoriIzbrišiMeni se ovaj kolač jako sviđa ! U starim rokovnicima se nađu tako dobri recepti, ovaj je jedan od tih. Višnje inače obožavam i recept bilježim !
OdgovoriIzbrišiSa slikama je i kod mene uvijek isti problem, niti je dobar fotić, niti je dobro svjetlo, ...., ljeti je čini mi se lakše :)
Hvala vam svima na lijepim riječima!
Izbriši