26. sij 2012.

Gusta juha od ječma/geršla

U zamjenu za ostupanu pšenicu (bungur) često se u mom kraju koristio ječam (geršl, orzo, ričet) i pravila se ovakva gusta juha sa suhim mesom ili sl.

Ali, u Podorašcu odakle je moj tata a i ja sam u njemu rođena, se za vrijeme blagoslova groblje (polja) kada se održavala misa, domaći pa tako i moji stričevi su na groblju pozivali ljude na Bungur. Ali, to je značilo da se oni koji su došli iz daleka pozivaju na ručak u tu kuću gdje se priređivala prava gozba.
Ova moja juha je nešto slično samo što se pravi sa ječmom. Uvijek se pravila zimi i čista je klasika. Ko nije čuo za ovo? Ali, neka recepta za one malo mlađe, možda im zatreba.

Evo kako sam je ja napravila!
Potrebno je:
  • oko 1 žlica maslaca
  • 1 šalica (od 2 dcl) nasjeckanog poriluka ili kapule
  • 1 šalica na kockice nasjeckane mrkve
  • 1 šalica na kockice nasjeckanog korijena peršina
  • 1 šalica na kockice nasjeckanog korijena celera
  • 1 šalica na kockice nasjeckanog krumpira
  • 1 šalica opranog i ocijeđenog ječma
  • 1 šalica na kockice nasjeckane pancete
  • 4 češnja usitnjenog češnjaka
  • 2 lista lovora
  • sjeckani peršin
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica soli
  • svježe mljevenog papra

A priprema se:

  1. U loncu istopiti maslac pa dodati poriluk kojega treba malo posoliti. Nakon što poriluk omekša dodati ostalo korijenasto povrće. Pirjati ga dok malo ne povene.
  2. Dodati pancetu, pirjati je 3-4 minute te umiješati pripremljeni ječam. Sve izmiješati i dodati vode oko 1l. Kada prokuha umiješati peršin i dodati lovorov list, češnjak, posoliti i popapriti.
  3. Kuhati na tihoj vatri dok se ječam ne skuha! (ja sam kuhala u ekspres loncu i trebalo mi je oko 20 minuta čistog šištanja)
  4. U gotovu juhu uliti maslinovo ulje, još malo prokuhati i poslužiti!
* Ovo je pravo jelo za ove hladne dane, grije i stomak i dušu:)
* Osim pancete može se staviti i suho meso radi kojeg treba malo produžiti vrijeme kuhanja a sastojci se mogu mijenjati ili smanjivati, neki dodavati, neki oduzeti, po volji
* Meni je dobro dodati i malo graha ili za vrijeme kuhanja ili na kraju, onog kuhanog iz konzerve (naravno dobro isprnog)
* Još dobar domaći kruh!!!!

Broj komentara: 17:

  1. Ovo dugo nisam videla. Moja baka je dedi redovno spremala bungur i on ga je obožavao. Učio je i nas decu da ga jedemo, ali meni se nije sviđalo tad. Možda bih mogla da pokušam ponovo, dedi u čast. Hvala na divnom podsećanju i receptu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam ješmik, ali ga u ovoj kombinaciji povrća nisam probala. Taman je idealan za hladne dane.
    Kod nas postoji i anegdota iz davnih dana, jer je običaj bio kuhati ješmik sa svinjskom nogom. Kako jedna domaćica nije imala svinjsku nogu, stavila je nogu od ormarića. Da li je priča istinita, ne znam, ali svaki put je se sjetim na spomen ješmika.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A joj, baš sam se slatko nasmijala:) I baš ti hvala što saznadoh i za ješmik:)

      Izbriši
  3. Pre dobra juha ili zapravo kompletno jelo, ja ću osim "noge" stavit malo skuhane kisele repe. Bravo Snježo što nas pdsjetiš.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlicna corbica Snjezo :)
    Mi obozavamo supe i corbe i nema dana da nisu na jelovniku!
    Bulgur volim kao zamenu za testeninu a i odlicno je za zgusnjavanje jela umesto brasna, premda koristim i projno brasno u te svrhe..

    Nista bez corbica.. sto bi rekli nadrealisti "daj nesto s ka'skom ba" :)

    Poz.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako ti je i kod moga muža, uvijek: ima l' nešto na kaš'ku? Hvala, hvala!

      Izbriši
  5. Prepoznala sam se među mlađima, jer nisam nikada jela ovu čorbicu :-) Prosto, nisam imala naviku - pa i čorbu od sočiva sam prvi put probala nakon nekog blogerskog posta. Bilo kako, ovo vrlo lepo izgleda, mnogo mi se dopada, a svakako je nešto novo.

    OdgovoriIzbriši
  6. Imam neku odbojnost iz porodice prema geršli, pominjali su je uvek kao nešto čega uz proju nisu želeli da se sećaju, svo vreme II svetskog rata su je jeli u Beogradu. Ja na sreću nemam tih iskustava i ovu čorbicu, koja mi se sviđa, svakako ću probati!

    OdgovoriIzbriši
  7. U mojim receptima se moze naci mnesto slicno..ja sam dodala mesne okruglice.

    Moja porodica(moje rano djetinjstvo) nisu upotrebljavali zob, psenicu niti bilo sta sl. za ljudsku prehranu ali zato krompir,grah i kupus su bili non-stop u ishrani.

    Mene licno napuhuju zitarice ali
    ja uporno jedem misleci da ce organizam pokleknuti jer volim ovu vrstu hrane,a posebno ova tvoja juhica je kompletni obrok,kao sto kazes brza pogaca uz ovo je najbolji par !!!!!
    ti si izvor dobrih recepata!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mirjana, pravila sam ja i tu tvoju s mesnim okruglicama, vidjela kod Jelene. Vidjeti ćeš. Dobra je, malo više posla od ove:) I mene napuhuje sve, pretpostvaljam da je to došlo s godinama jer prije nje:)
      Hvala, hvala!

      Izbriši
  8. Ovo je klasik. Već dugo nisam ovu juhicu jela, baš dobro da si nas na nju podsjetila.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo mi je najdraža zimska juha. Zako je priprema i moja mama.

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasna juha, toliko lijepo izgleda. Mislim da cu je uskoro probati. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  11. Nema boljeg od ovako nečega za ugrijati se i pošteno se najesti! Volim, super!

    OdgovoriIzbriši
  12. I mi ovdje velimo geršla. Obožavam ovakve juhe, ne treba ti ništa drugo za ručak! Savršeno.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ovakve juhe jako volim, baš kako si rekla uz komad dobrog kruha dovoljna je za fini , zdravi obrok. Recept mi je odličan i napraviti ću je već ovih dana !

    OdgovoriIzbriši