27. ožu 2012.

Kokos "baklava", gost kuhar, darivanje

Hehehe evo i mene s gostom kuharom. A kada sam god o tome razmišljala prve koje su mi pale na pamet bile su Lena i moja sestra Lidija.
Sestru ostavljam za ljeto kada planiram put u Kanadu (kartu sam dobila od nje) a sada evo Lene.
Bila sam ovog vikenda kod Lene i Damira u Harmici.



Već sam radila nekoliko jela po njenim receptima a o Leni bih mogla puno pričati. Osnovala je pjevačku skupinu Ezerki, tajnica je hrvatsko-makedonskog društva, Egejka, prijateljica, fantastična organizatorica svega čega se primi, ...

Mogla bih ja o njoj i Damiru, kojega sam upoznala prije nje, reći puno ali, mislim da bi bolje bilo citirati njihovu prijateljicu i kumu Juditu Rey Hudeček koja u jednoj priči kaže:

"Poslije ručka zovem: Lenooo samo da te pitam… Ne pitaj me ništa spavam… Spavala si, eto vidiš da više ne spavaš. Kako se hrvatski kaže… Pogledaj vo rečnik… Riječnik nemam jer sam ga dala tebi, a i što će mi kad imam tebe. Ajd kaži mi… E da ti se snevidi…. I onda kažuvam , ali pospana Lena ne surađuje.- To moraš pitati Damira… A gdje je on? … U šupi pravi kobasice … Aha, tako ljenguzo, kuma si mi poslala da pravi kobasice a ti spavaš i debeliš se … Ma marš tamo, tko se našao da mi kaže, dođi i ne zaje…preko telefona… Leno, a kad da dođem? … Nikad kad si tako dosadna! Eto ti Damira pa se s njim dogovori… I hoću. Prije je on meni bio prijatelj nego ti.
Halo Damire, kako si?... Moš mislit kako sam, čim tebe čujem ljubavi moja … Znači dobro si. A kad mi možeš pomoć oko nekih izraza…Dođi pa ćemo vidjet. Ja pravim kobasice a ti dođi i pitaj… Dogovoreno. Dolazim sutra popodne."

A Damir:
"Damir se iz grada preselio u selo. Napravio Leni kuću za živjeti sebi kućicu za alat, pušnicu za sušit meso, nabavio sve za pravljenje rakije, vina… sad živi ko čoek. On je tehnolog, kad je stanovao u gradu peko rakiju u expres loncu samo da ne pije bilo što. A na balkon sadio vinovu lozu. Lena se htjela rastat od njega kad je sćorlo odselit se iz centra…Fino sam ga nagovarala da otjera Lenu a uzme mene, ali eto kad nismo na vrijeme to obavili sad nam eto…"

Vjerujte najradije bih vam ovu cijelu priču ovdje prenijela. Žena piše fantastično, tečno, čitljivo, pitko,...

A o ovoj baklavi - možda bih je mogla nazvati i Faltana kokos baklava, naravno da se može raditi i s orasima, lješnjacima, ... ja sam odmah napravila jedan dio s orasima za mm.

Potrebno je:
  • 6 kora za savijače (oko 250 g)
  • 4 jaja
  • 1 šalica (250 ml) šečera
  • 1 šalica ulja
  • 1 šalica jogurta
  • 1 šalica kokosa
  • 1 prašak za pecivo
  • oko 50 g grožđica (ja nisam imala)

Za zaljev:

  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica vode
  • sok od 1 limuna
  1. Dno tepsije premazati masnoćom i staviti 1 koru
  2. Ostale kore nafaltati (širina falte 2 - 3 cm) i staviti ih u tepsiju na pripremljenu podlog


3. Pjenasto umutiti jaja sa šećerom. Muteći dalje dodati ulje a iza njega jogurt pomiješan s praškom za pecivo. Na kraju lagano špatulom umiješati kokosovo brašno.
4. Dobivenu masu žlicom raspoređivati između "falti" a ako ostane višak slobodno popuniti praznine.

5. "Baklavu" peći u pećnici zagrijanoj na 200°C prvih 10 minuta zatim smanjiti temperaturu na 180°C i peći je još 20 minuta
6. Dok se "baklava" peče napraviti zaljev tako što se kratko prokuhaju voda i šećer, na kraju dodati sok od limuna. Vruć zaljev žlicom rasporediti po vrućem kolaču. Ohladiti i poslužiti.



* Već topla baklava se može jesti, vrlo je ukusna
* Jedan dio kokosa sam zamijenila orasima:

* Osim ovako kako sam je ja pripremila mogu se umjesto kokosa staviti izgratane jabuke uz dodatak cimeta i sl. ali ja je ne bih zalijevala
* Još mi pada na pamet na ovakav način spremiti i slanu sirnicu (naravno može i slatku ali mojima to ne dolazi u obzir:) s tim što je isto ne bih zalijevala

I na kraju vrijeme je za moje prvo darivanje:)
A dar je Zbirka recepata "Mirisi i okusi Makedonije" Lene Đapić. Nemojte mi reći da se kitim tuđim perjem:):)
Ustvari, već davno sam je dobila na dar od Lene, a za ovaj put sam kupila 3 kom. koje poklanjam vama.

U darivanju mogu učestvovati svi sljedbenici ovoga bloga koji ostave komentar na ovaj post.
Ako si želite povećati šansu za osvajanje nagrade, stavite link na ovaj post na svoj blog/facebook profil/ pa linkajte u komentare.
Igra traje do 5.4. u ponoć kada ću izvući sretne dobitnike.

Broj komentara: 26:

  1. Super izgleda, odlična ideja staviti kokos u baklavu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Koja nova otkrića - kokos u baklavi, slaganje kora "na harmoniku". Moram to probati!

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasan recept, zanimljiva baklava, a i hvale vrijedno darivanje, svakako!
    Stavila sam link i na facebook profil bloga ;)
    http://www.facebook.com/bitemycake

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmm, što je divna baklava, ja ću ovo da napravim! Sviđa mi se ideja s kokosom, zašto da ne. I ja sam ostavila link na Facebook strani http://www.facebook.com/TortaTortaTorta

    OdgovoriIzbriši
  5. Ma strasni su ti ovi likovi, bas sam se nasmijala, inače pjevacka skupina Ezerki mi je br. 1, jako volim taj etno zvuk, a tako uskladen. Baklava harmonika zamamna.

    OdgovoriIzbriši
  6. Fantastičnoo! Recept je divan a tek baklava... savršena!

    Pozz.

    OdgovoriIzbriši
  7. Rado bih cula kako se zavrsila ta prica.:)) A jako mi se svidja nacin slaganja kora, skroz neobicno i drugacije kako smo navikli da pravimo baklavu, verujem da je bila divnooo socna.:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Priča je prekrasna, imam je ja na kompu ali, Judita je nije objavila. Provjerit ću hoće li joj smetati da je ja objavim, naravno s njenim potpisom.

      Izbriši
  8. Obožavam kokos, pa sam sigurna da će mi se ovo sviditi :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako mi se svidja ovaj način slaganja.

    OdgovoriIzbriši
  10. jako lepo, ovo prvi put vidim i znam da cemi se svideti.deluje vro, vrlo socno!

    OdgovoriIzbriši
  11. Baklava je lepa, ali priča je još lepša (od nje se bar ne goji:)). Navijam za to da priču pročitamo do kraja. Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Snjezo, ovo je divan post, nadam se da cemo cuti ostatak price. Baklava predivna, zanimljiv nacin slaganja. Sjajan post.
    Divno da ces u Kanadu, bice zanimljivo cuti o utiscima.

    OdgovoriIzbriši
  13. Svidja mi se način slaganja kora a i fil. Volim kokos i sigurna sam da će mi se dopasti.

    OdgovoriIzbriši
  14. Joj, kak' dobro izgleda. Mora da je super sočna, sve mi cure sline. Savršeno. A i linkam te na FB, nikad se ne zna!

    OdgovoriIzbriši
  15. predivan post, predivna baklava, linkam post na FB :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Meni ovo zvuči strava, i sa orasima i sa kokosom! Baklavu apsolutno obožavam i nikad se nisam usudila da pravim, nešto mi to zvuči komplikovano...Ovaj recept bih mogla i ja da isprobam!

    OdgovoriIzbriši
  17. Snježo, post je odličan !! Pa naježila sam se kada sam ga pročitala što se ne dešava tako često. Ova priča, tvoja Lena, pa baklava koja je super i bilježim i kokos i orah verziju.
    Ako knjigu ne dobijem onda je definitivno kupujem i hvala ti što si ovdje još jednom skrenula pažnju na nju.

    OdgovoriIzbriši
  18. Nikada nisam pravila niti probala baklavu sa kokosom a deluje bas zanimljivo. Lena je genijalac. :))

    OdgovoriIzbriši
  19. Snježo ja sam Snežana i stvarno ova ideja za baklavu je odlična. Inače ja sam pravila na ovaj način ali sa sirom a sada ću da probam i ovo imam sav potrebni materijal. Inače varijanta sa voćem nije loša ja sam probala ali sam pravila nešto kao lenja pita sa jabukama ali sam u smesu stavila prah od pudinga i pola kora zalila time pa red jabuka sa cimetom, orasima, i drugu polovinu kora takodje zalivanu ovom smesom sa pudingom, na kraju prosekla kocke i sipala ostatak smese, ostavila da malo sve upije i onda pekla. Ispalo je odlično, tako da ja mislim da varijanta sa voćem bi ipak trebala da budem zalivena.

    OdgovoriIzbriši
  20. Snježo ja sam Snežana i pretstavila sam se kao Anonimna, inače imam svoj blog-snesno domacica- ali retko ubacujem recepte jer ne stižem, a slike onoga što radim imam preko fejsa ali recepte objavljujem preko časopisa ili odredjenih strana na internetu. Dugo nisam nijedan recept objavila, skupljam slike onoga što radim pa kad budem imala više vremena biće i moji recepti. Izvini još jednom za ovo Anonimna jer nije htelo da mi prihvati pretstavljanje preko bloga.

    OdgovoriIzbriši
  21. čini se predivna baklava, obožavam kokos a baklavu još nisam jela u ovakvoj verziji iako ne bih imala ništa protiv :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Nisam jos pravila ovu faltanu baklavu ali koliko sutra cu praviti.Volim eksperimentisati, a tvojim receptima bas vjerujem :) Ljubim te Snjezo i zelim ti svako dobro.

    OdgovoriIzbriši
  23. Davno sam pravila baklavu sa kokosom, mada sam je ja nazvala pitom a slanu sam pravila i pojeli smo je u rekordnom roku.Tvoja mi je jako lepa.

    OdgovoriIzbriši