26. velj 2013.

FBI rukavice: Pita od oraha


bilo bi mi jako žao ne učestvovati u ovom krugu kada je "pod istragom" Mimin blog. koji je usput budi rečeno zaista predivan. ma, pravo kraljevstvo. s obzirom na moje trenutno stanje uradila sam samo ovu pitu od oraha ali, bit ću ja bolje pa će biti još isprobavanja.
znači, i ovaj put je riječ o našoj blogerskoj igrici FBI rukavice a koju je pokrenula mamajac. a o blogu koje je pravo malo kraljevstvo divnih recepata, ljudi, vrta, fotografija, .... rekle su mnoge blogerice sve kao npr naša branka u ovom postu.
stvarno ima izuzetnih i zanimljivih recepata, puno želja, kako ja manje kuham u zadnje vrijeme ostali su mi za isprobati kada još malo  prizdravim.
ja sa svojim ziherašima sam izabrala ovaj ziheraški recept.

pita od oraha
kolač - pita je izvrstan i fantastično je prošao kod mojih momaka. ovo je ono što moji cijene i vole, starinski kolač, orasi u njemu i što se meni osobito svidjelo miris limuna. cijela mi je kuća mirisala.
ništa nisam mijenjala u receptu zato ga prenosim:



potrebno je:
  • 300 g brašna
  • 200 g maslaca isjeckanog na listiće
  • 160 g šećera
  • 1 jaje
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • sok i ribana korica od 1/2 limuna
  • 1 žlica mlijeka
za fil:
  • 5 žumanaca
  • 250 g šećera
  • 200 g mljevenih oraha
  • ribana korica polovice limuna
  • 40 g ribane čokolade
  • 5 bjelanaca



  1. pomiješati brašno, šećer, limunovu koricu i prašak za pecivo te im dodati maslac. sve dobro rukama izmrviti da se dobije mrvičasta mješavina. dodati jaje, sok od limuna i mlijeko i zamijesiti. dobijeno tijesto umotati u prijanjajuću foliju i ostvaiti u frižider na pola sata.
  2. u međuvremenu napraviti fil: umutiti bjelanca s mrvicom soli i ostaviti na stranu
  3. posebno mikserom izmutiti žumanca sa šećerom te kada se umute umiješati mljevene orahe, limunovu koricu i ribanu čokoladu.
  4. zatim lagano žlicom umiješati umućena bjelanca. prvo dodati 1/3 bjelanaca, umiješati ih a tek onda ostale
  5. tijesto podijeliti na 2 dijela i rastanjiti na veličinu tepsije. tepsiju dimenzija 20x30 cm pomastiti, pobrašniti i staviti prvi dio tijesta. na njega prebaciti fil a preko fila razvijeni drugi dio tijesta. izbockati ga malo i staviti u pećnicu zagrijanu na 180°C te peći 35 do 40 minuta.
  6. još vruć kolač posuti šećerom u prahu



draga moja, bilo mi je zadovoljstvo i drago mi je da te imamo u našoj blogerskoj zajednici.

Broj komentara: 6:

  1. Drago mi je da si se pomalo uključila u bloganje i naše igrice, nadam se da je oporavak pri kraju, a sigurno je i ovako fina pita pripomogla

    OdgovoriIzbriši
  2. Često te se sjetim i mislim o tome kako teče tvoj oporavak i kako je to baš gadno kad čovjek nije onako pokretan kako želi biti. Takve stvari traju jako dugo, ništa ne ide na silu, strpljenje je najvažnije. I volja da se sve vrati u prijašnje stanje, ako je moguće.
    Volim ovakve pite, iako ovu s orasima ne radim tako često jer moj sin ima neke predrasude prema kolačima s orasima (bez veze, jer ih jede). Što se Mimina bloga tiče, zaista je divan i svašta lijepog i dobrog se na njemu može izabrati.

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Snježo, puno ti hvala što si se uključila sa rukom u takvom stanju! Zaista divno od tebe!!! Hvala ti i na lepim rečima koje su me zaista obradovale... Odabrala si super kolač koji i moji ukućani puno vole. Još jednom, hvala!

    OdgovoriIzbriši
  4. Snejzo, divan je kolac i slicice su jako lepe, a najvise se radujem sto ti je bolje i sto nam se polako vracas u formu, veliki pozdrav ti saljem!:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. veliki sam fan ovakvih pita
    stvarno je krasna

    OdgovoriIzbriši
  6. Snježo odlično si napravila ovu pitu ! Meni se jako sviđa i još jednom ti želim što skoriji potpuni oporavak !

    OdgovoriIzbriši