kada sam ugledala ovaj burek na blogu ReciPeci, znala sam odmah da ću ga napraviti i to vrlo brzo. i sinoć sam ga napravila. vjerujte mi jedva sam ga stigla uslikati tako je brzo otišao. nije se niti malo ohladio a ova moja djeca odmah navalila.
prije smo govorili kada je neko tako gladan da je kao iz bijafre...
bojim se da se ta bijafra brzo ne preseli i na naša područja, ... ne daj bože.
ja sam inače fan turske kao i arapske kuhinje. i zato me je ovo čim sam ga pročitala privuklo.
jako zanimljiv recept, zalogajčići posebno a ukusni "senzacionalno" što kažu moji sinovi.
i još sam ga zaboravila zaliti :) što nije čudo jer smo svi jedva čekali da bude gotovo. ali, niko nije ništa primjetio. prema tome: može i bez zalivanja...
razlika između ovoga i sandrinog recepta je u tome što ja ne koristim nikakve instant začine niti ikakve gotove kocke za juhu ili sl. ustvari ovo jeste njen recept.
a naziv je fildžan jer se u mojoj kući govorilo fildžan iako mnogi za tu malu šalicu bez ručkice kažu i findžan.
nadam se da to sandri neće smetati.
evo kako sam ga ja pravila.
ovo je šalica koja mi je poslužila za pripremu:
potrebno je:
- 5-6 tankih kora za savijače
- 2 glavice (oko 150 g) luka (kapule)
- 5 kom krumpira
- 400 g mljevene junetine
- sol, papar, ulje
- za premazivanje: 1 jaje, 2 žlice mlijeka i 2 žlice ulja
- na malo ulja propirajatu nasjeckanu kapulu, dodati meso, pirjati ga te na kraju posoliti i popariti
- skuhati krumpir u slanoj vodi. izgnječiti ga i pomiješati s pirjanim mesom
- svaku koru izrezati na 6 približno jednakih dijelova (otprilike za ovu šalicu dimenzija 15x15 cm) uzimati po dva kvadratića i ugurati ih u pripremljenu šalicu tako da krajevi vire vani
5. pripremljeni burekčić istresti na lim obložen papirom za pečenje
6. svaki burekčić premazati ostatkom smjese od jaja, mlijeka i ulja, posuti sezamom (ja sam dodala i čurekot) i peći u zagrijanoj pećnici (ja sam pekla na 200°C 15 minuta i 10 minuta na 180°C)
7. (po sandrinom receptu treba zaliti ali, ja sam zaboravila); uredno popapan i bez zalijevanja
* da sam ga zalijevala ja bih to kao i obično kada pravim burek. stavila bih prokuhati 2 dcl vode s 1 žlicom ulja i malo soli. naravno, poslije zalijevanja bih ga vratila još malo u pećnicu
* moram priznati da uzme malo više vremena nego da sam ga motala ali, pogledajte te zalogajčiće. ko im može odoliti
* sandri hvala na ovom krasnom receptu iz turske kuhinje i nadam se bit će ih još
Na fotkama izgledaju kao da im je stvarno jako teško odoljeti. Baš su krasni zalogajčići!
OdgovoriIzbrišiovo je jako zgodno, i super za zabave, baš mi se dopada ova ideja!
OdgovoriIzbrišiOvo mi se jako sviđa,volim te male zalogajiće. Super ideja.
OdgovoriIzbrišiSuper zanimljivo, nisam ovo vidjela ranije. Predivno izgledaju, ne sumnjam da su jedva docekali slikanje.
OdgovoriIzbrišiSuper izgledaju...Slicno mantijama, samo sa gotovim korama!
OdgovoriIzbrišiodlična ideja, ja ih znam često peći u kalupu za muffine
OdgovoriIzbrišiExtra ideja! Puno mi se svidja. Posebno je zanimljivo sto se ne peku u kalupicima, vec se istresu na pleh. Probacu sa pecurkama ili sirom... :)
OdgovoriIzbrišiBaš su zgodni, sviđa mi se ovo oblikovanje u šalicama.
OdgovoriIzbrišiNJAMI! Em nije što sam baš gladna, em nije što volim ovakve bureke, em nije ..... Ma, divan je i odlična je ova fildžan ideja. jedini problem će mi biti šalica - mislim da nemam ništa slično kod kuće (ili je manje, ili veće ili drukčijeg oblika). No, ja ću, kao prava genijalka dokućiti kako i što. Pinam!
OdgovoriIzbrišiSkoro mi ovako nije išla voda na usta, koji smotuljci!:-)
OdgovoriIzbrišiOvi burekići mi super izgledaju i već sam dogovorila sa I.da ih pravim :) Super mi je ovaj "fildžan oblik" i zbilja im je teško odoljeti. A super mi je i što je ovo ideja i za mini sirnice, zeljanice , može i slatko punjenje, ...., ma odlično !
OdgovoriIzbrišiJao, ludo i zanimljivo.... ja bi odmah tri komada.
OdgovoriIzbrišiPo naslovu sam pomislila da se peče u fildžanima ili šoljama i pitala sam se koliko li je tebi šolja trebalo da podmiriš svoju porodicu, a kad ono...samo jedna šolja.
OdgovoriIzbriši