torta se već pojela a ja tek sada vidim ovu mrlju na tanjuru dole :) ne mogu je obrisati...možda i mogu u PS ali, ne znam i ne da mi se....
na kraju krajeva i kada sam počela pisati ova blog samoj sebi sam obećala da će mi najvažniji biti dobar recept i ukusan zalogaj...i to je valjda zato što ne znam i nemam nekog smisla za fotku...
mogla sam isjeći ovaj dio tanjura, ne bi se ni primjetilo a to znam...na kraju krajeva neka ostane ovako..da nije te mrlje šta bih ja piskarala...
za ovu tortu sam se odlučila jer mi je trebala prenosiva torta....
ova je izdržala vožnju autobusom u torbi....
potrebno je:
- 8 jaja, posebno žumanca posebno bjelanca
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g mljevenih lješnjaka (prethodno tostiranih i očišćenih od lupine)
- 4 žlice oštrog brašna
- 2 žlice kakaa (prosijanog)
- 100 g mljevene čokolade
za fil:
- 150 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
- 150 g šećera
- 200 g čokolade za kuhanje (kod mene je bila 60% kakaa)
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 250 g maslaca
- kalup promjera 26 cm, podmazati i na dno staviti papir za pečenje, pećnicu zagrijati na 200°C
- izmiješati lješnjake, čokoladu, kakao, i brašno
- istući bjelanca pa ih ostaviti na stranu
- u drugu zdjelu staviti žumanca, šećer i vanilin šećer te ih dobro istući
- u žumanca dodavati naizmjenično bjelanca i mješavinu s lješnjacima, polako izmiješati i prebaciti u pripremljeni kalup
- peći na 200°C 20 minuta pa smanjiti temperaturu na 180 i peći je još 25 minuta
- gotovu koru izvaditi iz pećnice, prebaciti je na rešetkastu podlogu, izvaditi iz kalupa te ohladiti...ohlađenu presjeći na tri djela
- za fil zagrijavati šećer i sok od naranče, kuhati nekih 5 minuta da se zgusne pa dodati čokoladu iskidanu na kockice i umiješati mljevene lješnjake...kuhati još malo, ohladiti .... ohlađeno umiješati s umućenim maslacem, držati u frižideru i filovati tek kada se kore ohlade....tortu premazati istim filom i okolo...ukrasiti po želji...
* čak sam se i ja potrudila malo ukrasiti je :)
Torta zvuči vrlo sočno, i svida mi se narandža sa čokoladom u filu!
OdgovoriIzbrišiMrlja na tanjuru je nezamjetna, ono što sam odmah primjetila je koliko je dobra ova torta, jako dobra !
OdgovoriIzbrišiTortica mi se veoma svidja vec po sastojcima, vec sam zamislila finu aromu lesnika, cokolade i narandze kad se svi ukusi spoje, ovakve torte jako volim i bas si je fino ukrasila.:))
OdgovoriIzbrišiMoji omiljeni sastojci a vama neka je prijatna i uživajte u njoj.
OdgovoriIzbrišiNe znam o kakvoj mrlji pričaš, ja vidim samo divno ukrašenu tortu s presjekom koji maaaaaaamiiiiiiii
OdgovoriIzbrišiodlična... prava domaćinska :)
OdgovoriIzbrišiBaš dobro izgleda.
OdgovoriIzbriši