25. lip 2014.

pogačice/turbančići



znate ono kada nešto ugledate i odmah dobijete volju i želju da to napravite...tako je bilo i s ovim...ovo sam prvi put vidjela kada je lana podijelila na fb...morala sam napraviti...baš morala...
google prevoditelj kakav je god ipak je pomogao...
imala sam ja i jockera u rukavu, kćer moje prijateljice esme koja je na doktorskom studiju u istambulu i mislila sam ako što zapne bit će: jasmina pomagaj!!!
možda ima i nekih nepravilnosti ali, krajnji rezultat je bio zadovoljavajući...a to je važno



jutros rano sam išla u kupovinu i sretnem svog bivšeg učenika ... priđe mi on, lijepo me pozdravi i kaže mi:
- profesorice, počeo sam kuhati i moram vam pohvaliti onaj video za pitu...fenomenalno je...napravio sam pitu, razvio je kao i vi preko cijelog stola :) ...ispala je izvrsno...pravio sam ja i onako na ruke, znala mi je popucati a ovako je stvarno jednostavno, sama se razvija...

i tako mi je lijepo započeo dan...tako vam je kada živite u malome gradu kao ja...pa kako s radošću ne raditi ovo što ja i moje prijateljice food blogerice radimo :)



 potrebno je:

  • 400 ml mlijeka
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 2 jaja
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • 800 g brašna
  • 1.5 žličica suhog kvasca
za premazivanje:
  • 200 g maslaca 
za punjenje:
  • 1 jaje
  • oko 200 g špinata
  • 100 g feta sira

postupak:
  1. od svih sastojaka zamijesiti tijesto, podijeliti ga na 6 dijelova i ostaviti da odmara oko pola sata
  2. razvući prvu lopticu u pravokutnik što možete tanji (ja sam sve radila na papiru za pečenje), premazati tijesto omekšalim maslacem...razvaljati i drugu lopticu tijesta, prebaciti na prvi pravokutnik tijesta...i nju premazati maslacem...završiti s još jednim pravokutnikom (ovaj zadnji ne treba premazivati)...sve prebaciti u frižider....od preostale tri loptice tijesta uraditi isto...neka se ohladi u frižideru bar pola sata...
  3. ohlađeno tijesto ponovno preći valjkom ili oklagijom i rastanjiti ga na otprilike 6-7 mm debljine
  4. izrezivati trake debljine prsta i svaku traku uviti u spiralu
  5. dobijene valjčiće opet izvaljati, staviti na njih punjenje, pokupiti krajeve, malo ih stisnuti...okrenuti sastavak na dno, poredati u lim obložen papirom za pečenje..preostalim maslacom ih malo premazati i ostaviti ih na toplom oko pola sata
  6. peći ih u pećnici zagrijanoj na 180°C dok ne porumene..
  7. ja sam fil/punjenje napravila ovako: špinat sam izrezala, posolila i kada je malo odstajao dobro sam ga iscijedila...špinatu sam dodala izmrvljeni sir i jaje...




iz pećnice:


* ovi turbančići/pogačice su divni, izađe ih dosta (čini mi se oko 38 komada) ovisi o debljini prsta :)



* u originalu je punjenje: 2 kuhana krumpira pomiješana sa 100 g feta sira, malo sjeckanog peršina, papar, sol i kumin
* ja sam ovo radila s velikom radošću, sviđa mi se ovakav način slaganja i pripremanja a puniti se može svakako
* čak sam razmišljala o onom tijestu kojeg ja koristim za pogaču pripremiti ga na ovaj način....jer, ja imam osjećaj da su najbolja tijesta bez jaja s mašću...

Broj komentara: 9:

  1. Odlično izgledaju mislila sam iz prve da su slatke i podsjetile su me na sfogliatelle a kad ono s slanim nadjevom, baš lijepo izgledaju

    OdgovoriIzbriši
  2. Premedeni su, nacisto sam zaboravila na njih, a tako slatko svi izgledaju da bih se sada odmah bacila na ovaj pleh.:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Htjela sam samo da kažem da odlično znam kako je to kad nešto zapazimo i odmah poželimo da napravimo! Čitav dan mi ove divotice padaju na pamet! :) Čini mi se da će ubrzo zamirisati iz moje pećnice! :)
    I jeste divno kad shvatimo da ono što radimo i oko čega se trudimo nekom zaista pomogne. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako liče na sfogliatelle, a slani nadjev mi je pravo iznenađenje i sigurno je jako fino. Tvoj video za pitu mi je još u memoriji, ali nemam prikladan stol za razvlačenje kora pa sam po tom pitanju na čekanju do daljnjeg

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasni su, ovo obavezno isprobavam!

    OdgovoriIzbriši
  6. Drago mi je da ti je susret sa bivšim učenikom uljepšao dan, a meni su ga uljepšale ove pogačice, od kada si ih objavila vraćam se na njih i namjeravam ih pripremiti. I divim im se, jako su mi lijepe i odlične, i zabilježene !

    OdgovoriIzbriši
  7. Pravila sam ove turbančiće i meni se uopšte razlistali kao tvoji na slici.Mislim da sam testo previše rastanjila i pravila sam testo po nekom svom receptu i bili su slatki. Pokušaću ponovo,nekom drugom prilikom jer mi se ideja jako sviđa.Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  8. ja sam snjezana radila tijesto od lisnate pogace na ovaj nacin.napravila bi rolat od tijesta ,rezalla ga i slagala kao ruze na lim.od jedne te iste vrste tijesta se moze svasta smisljati i puniti,masti nema kraja.

    OdgovoriIzbriši