12. lip 2014.

pogačice s kajmakom




hvala ti bože konačno i ovdje mogu kupiti kajmaka...
već ga i u hr ima kupiti u samoposluživanjima ....jest kako to nije kao onaj pravi na koji sam ja naučila...nekada davno mi smo najviše voljeli užički i sjenički kajmak...
u konjicu je pazarni dan petkom i nastojimo uvijek ići tada da si kupimo tih finih mliječnih proizvoda kao što su kajmak, sir iz mijeha, mladi sir, sir tepsijaš, punomasni sir,.... :) sve proizvedeno u okolici..


čak i ovi nazivi sireva su mnogima strani ali, ja sam na njih naučila i oni su mi jako bliski..
a kajmaka ima kakvoga poželite: slatkoga, slanoga, zrelijega,...izaberi što voliš...
u kninu je basa glavni mlječni proizvod a ja se još nisam naučila na nju..to mi je blago jer ja volim žešće stvarčice....
ovo na prvoj slici je kajmak, pa tepsijaš pa sir iz mijeha (torotan :)),...

zašto u se u nekim krajevima nije pravio kajmak ili neke druge vrste sira pretpostavljam da je to puno ovisilo o uvjetima života, podneblju, tradiciji,...
a ove fine pogačice su planule ....
potrebno je:
  • 600 g glatkog brašna
  • 1 vrećica (7 g) suhog kvasca 
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 150 g kajmaka
  • 150 g maslaca
  • 3 dl mlakoga mlijeka
  • 1 jaje, posebno žumance, posebno bjelance
  • sezam, ćurekot, kim, krupna morska sol.... za posipanje (po izboru)

  1. u zdjeli izmiješati brašno, kvasac, šećer, sol...dodati kajmak, maslac i mljeko....umijesiti srednje meko tijesto
  2. razviti koru debljine 1 cm, vaditi pogačice čašom i poredati ih u podmazan lim


     3. Ostavite ih neka se kratko odmaraju, dok se pećnica ne ugrije
     4. Prije pečenja premazati ih blago umućenim bjelancem , ištipkati ih škaricama, malo posoliti i posuti sezamom, ćurekotom,..
     5. Peći ih u pećnici zagrijanoj na 220°C dok ne porumene

* ostatak tijesta koji je preostao pošto ste izvadili pogačice premijesiti i ponovno razviti i vaditi pogačice
* recept je prepisan iz nekog časopisa....


* vjerujte mi: odlične su...

počinje svjetsko prvenstvo u nogometu...poznato je kako ja ne volim nogomet, a još mi više smeta ova euforija....
ona stara latinska izreka: "kruha i igara" ovih dana dobiva drugačiji oblik: "piva i igara"...
pa ako ste ljubitelj nogometa napravite si ove pogačice i uživajte navijajući...odlično idu uz pivce :)..

Broj komentara: 8:

  1. Ove pogacice su nam omiljene, fine su i mekane sutradan... mislim, ako preostanu.:)) cmook....

    OdgovoriIzbriši
  2. Dok sam zivjela u Crnoj Gori,nisam neszo bila "luda" za kajmakom i sirevima. A sad kako toga ovdje nema (Slovenija) sad mi se bas jedu sve te "zesce" stvarcice-kako ih Vi nazvaste. Ima neki Suboticki kajmak,ali rijetko se moze naci,kako ga slabo kupuju-tako ga i narucuju. Elem....pogacice izgledaju mnogo UKUSNO-njami,njami. Ovo je super predlog za grickalice uz pivce. Pozdrav,Vanja.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vjerujem da su odlicne, tako i izgledaju. Inace kajmak obozavam :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kada su nam ranije dolazili gosti iz Beograda uvijek su znali što treba donesti, a da nas zaista obraduje: dobar kajmak. Sada ga, kao što veliš, ima i kod nas, ali mi se ne čini tako dobrim. kako bilo, dala si mi odličan recept jer već duže mislim što s kajmakom osim da ga dbelo mažem na kruh. Bilježim i probam!

    OdgovoriIzbriši
  5. Krasno izgledaju. Pogotovo ovo odgriznuta krasnu teksturu ima. Bilježim recept za isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  6. Pogačice fantastično izgledaju, pogotovo presjek!

    OdgovoriIzbriši
  7. Kajmak jako volim i ove pogačice su mi baš kao naručene, ovdje se nađe kajmaka ali i ja kao Katarina mislim da nije onako dobar kao onaj koji sam jela i kupila u Beogradu, u svakom slučaju dobro je da ga ima, a tebi hvala na ovim pogačicama koje izgledaju vrhunski !

    OdgovoriIzbriši
  8. Moja sestra jede kajmak i suvo meso pa se žali što je "malo punija". Meni je, nekako, žao kajmak stavitu u bilo šta osim na hljeb. Prestala sam praviti ovakvu vrstu pogačica jer uglavnom ih ja pojedem a djeca su još mala da imaju neke posebne želje (osim kremića).

    OdgovoriIzbriši