1. svi 2009.

Napoleon torta

Torta broj 2 u mojoj obitelji.


Pravim je kada je prevruće jer u filu nema jaja i kada je moram nekuda nositi. Ne zahtjeva puno vremena niti puno truda. Najviše vremena je potrebno za hlađenje kora i fila.
I, ovo je torta koju mm najviše voli.

Recept ide ovako:

Kore:
Pripremiti smjesu od 12 dag mljevenih oraha, 2 štangle strugane čokolade, 2 žlice oštrog brašna i 1 čajna žlica ruma.
Pjenasto umutiti 5 cijelih jaja s 13 dag šećera. Lagano žlicom umiješati gornju mješavinu te je prebaciti u pripremljeni kalup za pečenje (ja koristim promjera 28 cm). Pripremljenu smješu peći u dobro zagrijanoj pećnici 10 minuta a onda smanjiti temperaturu na 200°C još 15-tak minuta.
Ohladiti i presjeći na dva dijela!
Napraviti još jednu ovakvu smješu tako da se dobiju 4 dijela.

Za fil:

20 dag šećera prokuhati s malo vode da bude kao za slatko. Dodati 20 dag čokolade za kuhanje, još malo prokuhati da se izjednači te staviti hladiti. Pjenasto umutiti maslac ili margarin (25 dag) te mu primješati ohlađenu čokoladu.
Filovati između kora, okolo i odozgo.


















a presjek:







Broj komentara: 13:

  1. i like this cake so moist and soft!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zdravo Vrtaljica,

    san od čokolade. Ukusan! Komplimentu

    Pozdrav Jacktel

    OdgovoriIzbriši
  3. Vau, torta izgleda jako ukusno. Volim torte koje imaju više slojeva kora i između fil!

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasna torta, baš me privlači! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Bravo, beautiful and delicious!
    XO, Nina

    OdgovoriIzbriši
  6. Jao, pa ovo sve tako dobro izgleda, a i boga mi zvuči, tako da ne znam šta bih pre probala. Moraću uskoro da isprobam ovu Napoleon tortu, mada će moji ukupani pomisliti da sa mnom nešto nije u redu. Prosto mogu da joj osetim ukus, ha ha ha. A inače sve sa ovog bloga zvuči jako dobro. Hvala u ime svih domaćica koje to nisu, što nam deliš ovako dobre recepte.

    OdgovoriIzbriši
  7. Koliko je grama 2 štangle čokolade

    OdgovoriIzbriši
  8. koliko grama ima stangla cokolade?

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala na receptu, divno izgleda a najverovatnije je i odlicnog ukusa.
    Lidija iz Roterdama

    OdgovoriIzbriši