4. svi 2009.

Zeljanica

U Bosni kažu: Sve su pite pitice a burek (burek je pita s mesom) je pitac. 
Za mene je ipak zeljanica pitac. Isto mogu reći i za tikvenjaču, ali o njoj u kasno ljeto ili u jesen kada tikve sazrijevaju.
Ja najčešće kuham sezonska jela pa pošto je sad počela sezona mladog špinata nastojim ga iskoristiti.
Za ovaj put sam pravila zeljanicu.





Za početak treba pripremiti kore i fil za zeljanicu. 
Kore pravim i razvlačim kao što sam već objasnila u postu od 29. ožujka.



Meni je lakši način izrade pite jedna kora - jedna tepsija jer mi je tako brže. Za dvije tepsije (30 x 33 cm) je potrebno:
  • 5 kom jaja
  • 1/2 kg svježeg sira
  • 2 dcl milerama ili kiselog vrhnja od 20% m.m.
  • 1 kg špinata 
  • ulje, sol
Prvo špinat očistiti oprati, zatim ga izrezati u rezance. Posoliti ga sa oko 2 žlice soli i ostaviti da odstoji.
Jaja umutiti (ja mutim mikserom), dodati mileram ili kiselo vrhnje i na kraju svježi sir.

Posoljeni špinat nakon 20 - 30 min dobro ocijediti i umiješati smješi jaja i sira.
Pripremljene hljepčiće tijesta razviti! Ja razvijam oklagijom na starom lancunu (čaršafu).
Koru malo poprskati uljem i filovati.
Viškom kore prekriti fil, malo ga pouljiti i uz pomoć lancuna zarolati p rema sredini. Izrezati po želji! Ovaj put sam pravila ovakve pituljice:
Složiti u nauljenu tepsiju, pouljiti malo po vrhu i staviti peći u zagrijanu pećnicu. Peći na oko 200 - 220°C  dok ne porumeni.
Gotovu pitu odmah vaditi na tanjure.
Zeljanica mi izvrsno ide uz dobar jogurt!
Dobar tek!






Broj komentara: 9:

  1. Ajme, opet one prekrasne slike o tome kako razviti kore za pitu. Svaka cast, ja se jos ne usudim probati :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam neki ljubitelj pita, iako sam Bosanka. Ne znam razvući koru, a tebi svaka čast - savršeno, ne bi nijedna Bosanka bolje (mi u Bosni vjerujemo da našim ženama u razvlačenju jufki iliti kora nema ravnih).
    Kako rekoh, ne volim pite baš najviše na svijetu, ali zeljanica mi je draga. Burek i krompir ne jedem nikad...

    OdgovoriIzbriši
  3. Vidiš meni su sve pite draže od bureka (tog s mesom), a mislim da mi je zeljanica baš najdraža.
    I dalje ti se divim na ovoj vještini razvlačenja kora. Ja sam jednom bila na "tačaju" sukanja jufki kod frendičine mame, al čini mi se da ću morat na ponavljanje gradiva.:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Pita...moja neostvarena ambicija (ne zna sukati kore, da me ubijes!).
    Ali...ne odustajem, mozda danas padne pita od visanja?!?

    OdgovoriIzbriši
  5. Looks so good! I love burek. Sorry for the English, zabilo me je hrvatski! Some of our family is from croatia so I'm always curious to see! Sara

    OdgovoriIzbriši
  6. Lindo y muy bien hecho me encanta una verdadera delicia,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši