21. pro 2010.

Cantucci


Vidim svi se polako pripremaju za Božić. Ja još ne....
Nekako Božić za mene više nije ono što je bio. Iako sam sama sebi rekla neću biti tužna za Božić, iako se trudim radovati se prazniku uvijek me u ovo doba obuzme neka ne smijem reći tuga ni melankolija ali sjeta svakako.
Raniji Božići su bili za mene puno sadržajniji, bogatiji, svud oko mene su bili naši: roditelji, braća, sestre, rodbina, prijatelji, .... a sada smo nas četvero sami ovdje i to je to. Ima nas svugdje od Sjevera prema jugu od istoka prema zapadu Zemlje a puno ih je i s anđelima.
Jedva čekam da moji dečki osnuju svoje obitelji pa da mi se poveća obitelj da nas bude više:)
Božić se u nas drugačije slavio, baš se slavio, po kućama se družilo, pjevalo, veselilo.
Ovako, kako se sada slavi, mi je nekako previše zatvoreno, previše patvoreno, samo se misli na darove, što će se kuhati, spremati,....
U mojoj kući se za Božić obavezno spremaju: Bomba torta i Bojini kolači za nas najbolji i to obavezno dupla mjera Bojinih kolača. I sasvim dosta, ako bude još nešto dobro je:)
Ne smijem ih još pravit jer ih ne mogu sakriti, koliko god ih krila dečki ih pronađu.
A, potrebno nam je nešto slatko!
Pošto ja volim grickati a neki dan sam dobila mail od Giallo Zafferano sa ovim receptom znala sam da ću ga spremiti.
I nisam pogriješila, jako mi se sviđa.
Nemojte misliti da ja znam nešto talijanski ali recepte nekako uspijem shvatiti:))


Potrebno je:
  • 40 g maslaca
  • 400 g brašna
  • 2 jaja
  • 3 žumanca
  • malo soli
  • 4 g praška za pecivo (nemam preciznu vagu pa sam stavila onu najmanju žličicu za kavu)
  • 190 g badema
  • 280 g šećera (može se i malo smanjti)
Postupak:
  1. Bademe tostirati u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 3- 4 minuta
  2. Umutiti jaja sa solju i šećerom
  3. Dodati rastopljeni i malo rashlađeni maslac te umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo
  4. Prebaciti na pobrašnjenu podlogu i umiješati ohlađene tostirane bademe
  5. Sve podijeliti na dva, eventualno tri dijela, oblikovati kao kobasicu, premazati s malo jajeta (ja sam prmazivala bjelanjkom) i staviti na pleh obložen papirom za pečenje
  6. Peći oko 20-25 minuta na 190°C (ja sam morala povećati temperaturu na 200°C još 5 minuta)
  7. Izvaditi iz pećnice, ohladiti par minuta te izrezati dijagonalno i vratiti na pleh.
  8. Peći još 15 minuta na 170°C
Al' ću se nagrickati i to ne samo ja:))

Broj komentara: 12:

  1. ja sam danas slagala biscotti, dosta slično ovome pa sad neznam da je to isto ili ne.... al u svakom slučaju mljac :))

    OdgovoriIzbriši
  2. mmmmmmmmmm..buonissimi!!!tantissimi auguri di buon natale e felice anno nuovo!

    OdgovoriIzbriši
  3. U, kako su ti dobri, bolje ti izgledaju nego njemu.

    OdgovoriIzbriši
  4. predivno si ih napravila!! jako su lijepi...a Bozic definitivno nije vise kao sto je bio...:(

    OdgovoriIzbriši
  5. Evo da odmah dogovorim Just Cake Girl, da to ovo je isto, a nazivaju ih i jednim i drugim imenom.

    Snježo jako su ti lijepo ispali, a pošto je to kolač koji obožavam isprobati ću jednom i ovaj recept. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Sve ste se bacile na te biškotine! :) To meni tako lijepo izgleda, a nekako nisam ljubitelj suhih kolača i nikako da se nađu i na mom stolu, Kod mene uvijek moraju kreme curiti na sve strane i teći potoci čokolade :)
    Morati ću ipak jednom pokušati, jer mislim da bi se moojima svidjelo tu i tamo kojeg gricnuti! :)
    I nemoj biti tužna. To tako u životu dolazi u amplitudama. Dok se i ne okreneš nećeš imati dovoljno vremena za ispeći sve kolače i podvoriti sve unuke kad ta priča krene!:) Sve u svoje vrijeme. Sad iskoristi ovo vrijeme dok ste još uvijek samo vas četvero. Kad se to jednom promijeni ništa više neće biti isto. Ne znači da će biti bolje ili lošije, ali neće biti isto. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Prelepo Snjezo :)
    Rado bih se pridruzila grickackom klubu ;)

    I u nasoj kuci je Bozic bilo vreme porodicnog okupljanja, jer je moja mama rodjena na taj dan pa nam je slavlje bilo udvostruceno, uvek smo se ludo zabavljali a svaki put je bilo predivno i nezaboravno.
    Od kako mame vise nema medju nama sve se promenilo.

    Srdacan poz. vam saljem uz ostvarenje da se porodica prosiri na svu Tvoju radost :)

    Svako dobro!

    p.s. Inace sam imala u planu da ovu moju "italijansku seriju" zapocnem s badem likerom i keksicima.. ali posle se natovarilo drugih obaveza pa sam tu epizodu pomerila za kasnije.
    Bademe smo ionako pogrickali (: na suvo :)

    Posle ovog Tvog priloga vec znam sta mi je ciniti ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. da, Božić je nekako izgubio svoj čar..

    Ali uz ove tvoje biškotiniće bi se svakako mogli malo vratiti u stara vremena :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Slažem se s tobom u svemu što si napisala!
    Želim ti Sretan i blagoslovljen Božić kao i Novu godinu!
    Zondra Art

    OdgovoriIzbriši
  10. Snjeza, jako su ti lijepi biscotti, bas mi se svidja recept. Sretan ti Bozic!

    OdgovoriIzbriši
  11. Lijepi su ti keksići, sigurno su dobri čak mislim da sam nešto tako i jela.
    Ja ne znam zašto, ali ove godine nisam još ništa ispekla, uvijek sam imala nekoliko vrsta keksića za Božić pa onda mi ostalo i za doček Nove i rođendan, usput sam još radila neki kremasti kolač i sebi tortu a ovog puta nikako da se pokrenem..

    OdgovoriIzbriši
  12. Divno izgledaju!!! Kod mene kao kod Tadeje, sve nesto filovano, nikako da predjem na ove suvlje varijante.

    OdgovoriIzbriši