16. pro 2010.

Salnjaci

Svake godine bar jedanput napravim salnjake.
I uvijek me vrate puno godina unatrag kada bismo bili kod moga strica Petra u svinjokolji. Uvijek je to bilo u vrijeme 29 novembarskih praznika.
Svi ti dani su mi ostali u ne zaboravnim uspomenama, rado se sjećam svakog kutka toga gospodarstva, ljudi koji su učestvovali u svemu tome. Svak je imao neki zadatak i sve je išlo po redu.
Mi djeca smo najviše uživali, malo bismo i pomogli oko rezanja slanine za mast ali,...
Najviše su mi u sjećanju ostali veliki ražnjići koje bi nam stariji pravili a mi bismo ih oko vatre na ognjištu pekli.
Na kraju gozbe obavezni su bili i salnjaci. Ali, oni tradicionalni: tijesto koje se premazuje salom, presavija, pa ponovno tako bar tri puta.
Imam nekoliko recepata što s kvascem što s bijelim vinom, sve sam probala ali ovi su mi najjednostavniji i najbrži a jednako su ukusni.


Ovo što vidite na slikama je sve što sam uspjela zarobiti od svojih izjelica za slikanje.
Za ove salnjake je potrebno:
  • 250 g mljevenog sala
  • 400 g brašna
  • malo soli
  • 2 jaja
  • oko 2 dcl jogurta
  1. Sve sastojke izmiješati, prebaciti na brašnom posutu podlogu, razvaljati i rezati kvadrate željene veličine.
  2. Na svaki kvadratić staviti marmelade po žlji (ja sam stavljala od kajsija i od šipka, ali najdraži mi je domaći pekmez od šljiva-bestilj:))
  3. Prebaciti na lim obložen pek papirom i peći na 220°C da malo porumene.
  4. Vruće uvaljati u prah šećer.

Ja sam se ovaj put malo i poigrala pa sam ih malo motala kao Branka ovdje.
Nisam ništa čekala, odmah sam ih razvaljala,rezala, punila i pekla.

I pšenica mi polako napreduje:))

Broj komentara: 19:

  1. Krasni su, izgledaju taaako prhki..obožavam ih!
    Ja sam si ostavila mljevenog sala u zamrzivaču taman za još jednom ih ispeći!!
    Krasni su ti!

    OdgovoriIzbriši
  2. Nikad nsam pravila, ali ovi izgledaju baš neodoljivo :)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Obozavam ih, super su ti ispali! Sto kaze Nada, divno prhli, nije ni cudo sto su nestali o cas posla.
    Pravila sam ih skoro po Minjonkinom receptu sa kiselom vodom, a filovala pekmezom od sljva. Ubelezicu i tvoj receptic jer imam jos sala u zamrzivacu. A pokupila sam i fazon za motanje preko fila, to me je prosli put namucilo :))

    OdgovoriIzbriši
  4. I kod nas se za 29. novembar obavljalo pretvaranje svinja u kobasice, pršute, slanine...,svaki tadašnji Dan republike u svom djetinjstvu pamtim po tome :(
    Salnjake obožavam i ovih dana imam neodoljivu želju da ih pravim, ali salo kao za inat ne mogu nigdje da nabavim. Kad bi samo znala kako me mame tvoji fantastični salnjaci...

    OdgovoriIzbriši
  5. Obozavam ih, samo nemam sala...da li je mast o.k. zamjena? Ovaj brzi postupak ti je super, mislim da cu probati, pa sta bude da bude!

    OdgovoriIzbriši
  6. Izgledaju prelepo, obožavam ih ali ih nikad nisam pravila.

    OdgovoriIzbriši
  7. Kako veli Maja i kod mene se za Dan republike pravio taj kolač. Sarma i salenjaci. Ovaj recept mi je otkriće, baš ću probat. Nađe se na tržnici koji put sala. Odlično ti izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hi hi, ja upavo smazala salnjake s pekmezom kod svekrve. Nisam nikada dosada ih probala tako da sam se začudila kada sam skužila da imaju fini okus i da se salo uopće ne osjeti. Kako si opisala postupak izrade, čini mi se slično kao lisnato tijesto samo umjesto maslaca se stavi salo ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Predivni su!!! I mene ovi kolacici podsecaju na svinjokolje po selima :) Sada im se radujem samo preko ovih vasih fotki i nadam da ce se jednog dana i ovde pojaviti salo.

    OdgovoriIzbriši
  10. Odavno nisam pravila salčiće (ja ih tako zovem), jer nemam sala a bez njega to i nisu salčići. I, šta ćemo sada, možemo samo da gledamo u tvoje i da ti zavidimo jer prelepo izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  11. ja ih jedem 1 x godišnje :)) na svinjokolju..

    ove godine sam preskočila kolinje pa sad čeznutljivo gledam u ekran

    OdgovoriIzbriši
  12. Odlični su,i ja ću ih raditi bas mi se jedu!

    OdgovoriIzbriši
  13. Ja ih mogu samo gledati na vašim blogovima jer nema šanse da nabavim salo. Moram priznati da su zbilja krasni i jako me mame da ih probam. :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Ah, davni dani svinja (ruža) i vina! Znam kako je to izgledalo i iako ne volim kolinje (tako mi to zovemo), bilo je lijepo. Salenjake je u užoj i široj familiji najbolje radila moja ujna Milkica, ali kako je starila, tako više nije bilo ni salenjaka. To su valjda jedini kolači u kojima volimo salo ili bilo kakvu svinjsku masnoću. Ona je to radila onako klasično (puno presavijanja), a ovi tvoji su baš krasni.

    OdgovoriIzbriši
  15. ja ih ovih dana svako malo radim, baš si ih divno napravila

    OdgovoriIzbriši
  16. Obožavam! Prekrasni su, djeluju prhko i tope se pred očima. I ja važno čuvam salo u frizeru, a ono se prase jedno neće samo pretvoriti u salenjake ! :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Recept je, kao sto znas, isproban. Salnjaci su odlicni! Ukusni, sipkavi i bice pravljeni opet.
    :***

    OdgovoriIzbriši
  18. imam salo..u potrazi sam za receptom,ovaj mi se čini jednostavan..a za sve inf..salo sam kupila u bili(nije reklama)za nekih 4kn/kg

    OdgovoriIzbriši
  19. divni ! jednostavan način izrade.bravo ! jednom sam ih preklapala cijelo popodne :-(

    OdgovoriIzbriši