29. sij 2012.

Tufahije


A kažu: Tufahija je bosanska poslastica - jabuka punjena mljevenim orasima, kuhana ili pečena!!!
Moje poimanje Tufahija je najobičnije, ovako sirovo kako ja to pravim.
Jer, kada sam ih prvi puta jela a bijaše to davno, tada nije bilo šlaga koje gotovo svi stavljaju na vrh. A priznati ćete mi, ipak puno pamtim:)
Ja ne pravim te šlagirane tufahije nego ovako obične, prave starinske.
I vjerujte, one ne moraju biti previše slatke!

Tufahije su zgodna slastica jer se mogu pripravljati iako nemaš pećnicu kao kod mene jedno vrijeme.
Uvijek ih pravim otprilike ali ovaj put je to bilo ovako:
  • 30 dag šećera
  • 3 dcl vode
  • 4 jabuke
  • 1 limun i
  • oko 10 dag mljevenih oraha
  1. Oguliti jabuke i napraviti provrt kroz sredinu, dobro ih nakapati limunovim sokom
  2. U manju posudu (ja sam uzela šerpu/teću od 1,5 l) staviti vodu i šećer te kuhati oko 5 minuta da bude malo gušće
  3. Dodati jabuke te ih kuhati dok malo ne omekšaju. Pošto tekućina dopire samo do polovice jabuke okrenuti i još ih malo kuhati
  4. Kuhane jabuke izvaditi na tanjur, onom mlaom žlicom za crnu kavu ih puniti mljevenim orasima, te uz orahe dodavati malo sirupa u kojemu su se kuhale da što više oraha stane:)
  5. Ohladiti i poslužiti.
* Naravno, mogu biti i slađe ako želite, samo staviti više šećera.
* Ako se pitate koju vrstu jabuka upotrijebiti najvažnije je da su čvrste, malo kiselije!
* A kada je o tufahijama riječ pogledajte legendarnu Audiciju i Musu - Pusu Tufahiju

Broj komentara: 12:

  1. Upravo ovako ih je moja baka spremala :) Slazem se da ne mora mnogo da se secere, jabuke su dovoljno slatke a slag uvek moze da se doda ... ko zeli.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam nikad probala tufahije, izgledaju mi prefino!

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako ja nisam od slatkih, a volim i jabuku i orah, to bi se čak i meni dopalo. Odlična ideja.

    OdgovoriIzbriši
  4. E! I ja ih ovako pravim, možda malo slađe, a onda mi ulete sa nekakvim receptima gde se peku, gde su neki drugi sastojci u pitanju i slično. A ja sam recept dobila od bivše Sarajke i slepo ga se držim. Odlične su ti tufahijice i baš si me podsetila da ih dugo nisam pravila.

    OdgovoriIzbriši
  5. Nisam probala kuhane, već samo pečene. Kuhane su mi uvijek bile preslatke. Pečene obožavam. Nisam ih već dugo radila, dobro da si me podsjetila.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ako ih radim, radim ih ovako, a ne ušlagirane:) Šlag mi je zbilja nešto najbezveznije, a još kada se kombinira s voćem, keksima i pudingom, sva se naježimm od užasa. Ovo je zaista fin i brz desert - znam raditi u mikrovalnoj.

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako ih volim, ali ih jos nikada nisam pravila, ni sama ne znam zasto... Ovaj tvoj recept je jednostvan i mogla bih ga probati... :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja pravim u stvari pečene jabuke u kori punjene mlevenim ali i seckanim orasima, medom, grožđicama natopljenim, ali ja volim šlag preko. Ne bi se usudila da ih nazovem tufahijama jer ne znam baš šta je tu pravi recept, ali sam gledajući vaše recepte ukapirala da s one kuvaju, doduše neki su mi pričali da trebaju da ostanu u želeu od kuvanja. Ma ništa lepše od običnih sastojaka koji se tako divno slože.

    OdgovoriIzbriši
  9. Super izgledaju. Sada si me podsjetila na skijanje od prije par godina na jahorini. Tamo sam ih jela svaki dan.

    OdgovoriIzbriši
  10. Do nedavno je kod mene radila jedna kolegica koja nas godinama tradicionalno za svoj rođendan častila tufahijama koje je odlično radila. Uživali smo u njima i veselili se svaki put kada bi ih donijela, a ja je nikada nisam pitala kako ih radi. Sada imam tvoj recept koji ću preuzeti, sviđa mi se kako si ih napravila i jako dobro mi izgledaju !

    OdgovoriIzbriši
  11. Ni ja ih nikada nisam probala(ili se ne secam) ali znam da mi se svidjaju. Ove tvoje izgledaju slasno!

    OdgovoriIzbriši
  12. Kada sam prvi put došla u BiH, moj muž me je odveo na tufahije. Ali bile su toliko slatke, da su mi zubi otpali od slatkoće. :)))))

    Od tada, a sada pogotovo, ih nisam jela. :(

    Ovdje naprave nadjev od grožđica, mljevenih oraha i malo karanfilića i time nafiluju kuhane jabuke. Nekad stavljaju šlag, nekad ih samo ovako, kao i ti, poprskaju orasima.

    OdgovoriIzbriši