22. sij 2013.

Marokanski kolač od badema i naranče i gost kuhar



rekla sam kako ne kuham.
da onima koji ne znaju samo kažem kako sam ovakva "spretna" kakva jesam pala, skršila dobro lijevu ruku, operirana sam i sada se polako oporavljam. sve se odigralo na božić :)
kada su me operirali i kada sam vidjela sliku one velike pločice i desetak čavala prvo mi je palo na pamet: ne daj bože proći pokraj kakvoga jakog magneta: bilo bi baška ruka, baška noga. i sve na lijevoj strani. kao u vicu o jadnome sulji.
ali, moji dečki vole kolače, jako.
tako da je tomislav za novu godinu pravio bojine kolače, poslije nove godine je već dva puta pravio hurmašice. a nikola je napravio fornetiće.
nova godina je prošla izvrsno jer smo još od prijateljice roske dobili tortu gianduia
nije svako zlo za zlo rekao je moj tata!!!
i tako ovoga vikenda je došao nikola doma sa željom da napravi nešto slatko. 
i napravio je: tortu caprese i ovaj kolač. 
znači gost kuhar je moj nikola a koliko je on gost u vlastitoj kući e to je drugi par rukava. samo radi naslova!



ovo je prekrasan, jednostavan, sladak a u isto vrijeme i osvježavajući kolač.
za moju ekipu je mali ali, u nekim drugim uvjetima je sasvim dovoljan a može se i poduplati količina.
za ovaj kolač je potrebno:

  • 1 naranča
  • 115 g maslaca + za podmazivanje kalupa
  • 115 g sitnijeg šećera (kod mene je bio smeđi ali, ne mora)
  • 2 jaja
  • 175 g griza ili pšenične krupice
  • 100 g mljevenih badema
  • 1 i pol žličica praška za pecivo ili oko 5 g
za zaljev / sirup:
  • 300 ml soka od naranče
  • 130 g šećera
  • 6 - 8 mahuna kardamoma, zgnječenih
  1. izribati koricu naranče i iscijediti sok od jedne polovice naranče
  2. u zdjeli dobro umutiti maslac, šećer i koricu od naranče. kada se umuti dodati jedno po jedno jaja i nastaviti dalje mutiti.
  3. u drugoj zdjeli izmiješati griz, mljevene bademe i prašak za pecivo pa sve dodati umućenom maslacu zajedno sa sokom od naranče. izmiješati,
  4. dobijenu smjesu prebaciti u namašćen kalup promjera 20 cm te peći u pećnici zagrijanoj na 180°C 30 - 40 minuta (ja sam koristila četvrtasti kalup dimenzija 18x29cm). nakon pečenja hladiti ga 10 minuta pa ga izbockati malo čačkalicom ili štapićem. zalijevati ga sirupom ili zaljevom kojega pravimo ovako:
  5. u lonac staviti sok od naranče, šećer i mahune kardamoma te na laganoj vatrici miješati dok se šećer ne istopi. kada prokuha kuhati ga još oko 4 minute



ovaj kolač mene podsjeća na kolače iz moga djetinjstva. računajte da imam puno godina i da sam živjela u malom mjestu. tada su se pravile razne ulutme, rahvanije, i slični zaliveni kolači. razlika je u zaljevu koji se pravi od narančinog soka uz dodatak kardamoma i zbilja je poseban.
dečkima sam morala zaprijetiti da mi ostave nešto i za slikanje pa je ovo sve što je ostalo i jedan mali krajac. sutra dan (ako izdrži) je još bolji.
ako nemate kardamoma, nemate! može i bez njega

Broj komentara: 19:

  1. krasan recept!
    drago mi je što si bolje

    OdgovoriIzbriši
  2. Svaka čast dečkima, obojica su se pokazali kao pravi majstori od kolača ! A majstorski je i ovaj današnji kolač, sa mojim omiljenim sastojcima i baš onakav kakvog bih odmah zagrizla. Odlično izgleda ! Pozdrav šaljem i još jednom ti želim što brže potpuno ozdravljenje, a dečkima još puno odličnih kolača kojima će vas sve zajedno počastiti !

    OdgovoriIzbriši
  3. Svaka cast momcima, pa kad se voli slatko nije tesko, jel da? Zelim ti brz oporavak!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma kako lijepo! Tvoji dečki su se baš iskazali (i ispraksirali u slastičarstvu). Želim ti što skori oporavak i da kad ozdraviš tvoji dečki i dalje nastave raditi kolače i gostovati na blogu.

    OdgovoriIzbriši
  5. Dok sam čitala recept bila sam kao Homer: "Bademi, narandža, mmmm...".

    OdgovoriIzbriši
  6. Pa tvoji će dečki svi od reda postat velemajstori. Kolač fenomenalan.

    OdgovoriIzbriši
  7. Svaka cast i sve pohvale za fine kolacice, a tebi draga moja zelim da nam se sto pre vratis u formu, veliki pozdrav celoj ekipi!:)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Hej, pa bravo za momke! Svaka cast i na zelji i na ostvarenju...

    OdgovoriIzbriši
  9. Brz oporavak zelim, i da ostanete uvek tako pozitivni. Kolac je po mojoj meri...taman da se posluzi u Orijent ekspresu...

    OdgovoriIzbriši
  10. Bravo za Nikolu!!! Odličan kolač, baš volim takve.
    Snježo, želim ti što pre opet da zaposedneš kuhinju:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Snjezo,zeli ti brz oporavak ,a deckima da i dalje prave ovako divne slastice...ma ne zove se on dzaba Nikola...eh lijpog li imena !!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Kako ovo božanstveno izgleda! Sad ću da ga pinujem, kasnije da probam!

    OdgovoriIzbriši
  13. Sve pohvale Nikoli! Snježana draga odakle mi kordamom, čitala sam da je to treći najskuplji začin na svijetu. Znam, napisala si da se ne mora staviti, ali me baš zanima gdje se može nabaviti. Želim ti brzo ozdravljenje, ali ako će Nikola i dalje praviti ovako dobre kolače, ti još odmaraj.....

    OdgovoriIzbriši
  14. hvala svima na podršci, toplim riječima, komentarima u moje i u ime mojih sinova.
    draga emira, kardamom je skup ali, kada se kupuje malo to i ne ispadne tako strašno. ima ga za kupiti u bolje snabdjevenim trgovačkim centrima. sigurna sam da ga i ti možeš nabaviti ako ništa u sarajevu. puno pozdrava i hvala ti velika.
    ljubim vas

    OdgovoriIzbriši
  15. ovo je divno, slaba sam na naranče

    OdgovoriIzbriši
  16. Wow another Croatian cake/desert that looks absolutely amazing...it seems to me that Croatians are really good in baking...I will definitely try this recipe when I come around...and the good thing is that the recipe seems not to be that complicated. If you need this or any other recipe translated use a professional translation agency.

    OdgovoriIzbriši
  17. ..savršen kolač, hval aza recept...ovo posebno bilježim i radim svakako... ;)
    ...nadam se da je oporavak završio i da je ruka kao nova... :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Ja pravila, Snježo,oduševila sam se! Toliko je ukusan i sočan. Nisam imala kardamom al mogu misliti koliko je dobro sa njime. Onda stvarno dobije taj marokanski šmek.
    Hvala za recept:)

    OdgovoriIzbriši