5. ožu 2014.

gosća na blogu ili kako jedna bosanka radi poljički soparnik


odnosno, kako jedna hercegovka radi poljički soparnik :)
Poljicki soparnik jeste specijalitet dalmatinskih Poljica. Datira jos iz vremena Turaka.
čitala sam o njemu puno, gledala ga na tv. mislila sam ne'š ti soparnik...nešto kao naša zeljanica :) a zeljanica je moj "pitac", meni najdraža pita.
tek kada sam probala soparnik, jednom prilikom ovdje u kninu dok se održavala neka manifestacija shvatila sam da je to ipak nešto drugačije i vjerujte mi na riječ: poseban je....
naravno da sam se i ja željela okušati u pravljenju istoga ali, fali mi ognjište (doduše snašla bih se zato, ima zdenka). i gdje naći dvije sinije? a za sinije me vežu lijepe uspomene iz moga djetinjstva kada smo kod mojega strica jeli svi skupa sjedeći na šamrlicama uz siniju....bila su to lijepa i sretna vremena...ako ništa bili smo bezbrižni, bili smo djeca...

ali, ukazala mi se prilika da na svome blogu ugostim svoju zemljakinju, skromnu mladu jablaničanku Zamiru Bulić s njenim soparnikom...i evo što ona kaže o sebi (sve dalje je njenih ruku djelo, slike, tekst,...)


"ja sam iz Jablanice, mislim da smo jedanput razgovarale. Rekli ste mi da ste iz Konjica i da ste cesto dolazili u Jablanicu u posjet rodbini....mislim ujaku. Udala sam se u Dalmaciju prije 5 godina, mozda nekome i cudno da nakon svega ipak postoje "mijesani" brakovi. Ne znam da li su takvi ljudi manjina ili vecina ali odgojena sam da cijenim ljude samo po karakteru i njihovim djelima. Moji svekar i svekrva su rodjeni Poljicani i oni su me naucili raditi Soparnik.  




Tijesto se radi ovisno o kolicini Soparnika, a tijesto zamijesite od brasna, vode, soli i ulja. (može poslužiti i onaj moj recept)
Nadjev: blitva, po mogucnosti starija, crveni luk (kapula), sol i ulje (blitva mora biti suha). 
Premaz nakon sto je Soparnik pecen: maslinovo ulje i cesnjak. 
Za Soparnik su potrebne dvije sinije i na svaku od njih razvaljati dvije kore. 


Na jednu koru staviti nadjev pripremljen od na rezance isrezane blitve, kapule izrezane na kockice, soli i maslinovog ulja. Sve izmjesati rukama dok se ne sjedini. Zatim drugu koru namotati do pola na lazanjur (oklagiju) i njom prekriti koru sa nadjevom. Visak tijesta mozete odrezati nozem,a zatim cvrsto spojiti krajeve kora,tj. napraviti obrub tako sto cemo tri puta smotati kraj s tim da obuhvatimo obje kore, i donju i gornju. Zatim pripremljeni Soparnik pospemo krupnom solju i s malo brasna kako bi sto lakse kliznuo sa sinije na komin. 


Potom ga preklopimo drugom sinijom i to njenim glatkim dijelom, podignemo sve skupa i okrenemo tako da nam zavrnuti krajevi budu okrenuti ka dolje jer cemo ga tako lagano istresti na komin.


Kad je pecen, otprilike desetak minuta, vratimo ga na siniju i ocistimo uz pomoc metlice od luga. Zatim ga premazemo maslinovim uljem i cesnjakom, narezemo na komade i uzivamo. 


baš sam radosna što sam imala priliku ugostiti zamiru...
hvala ti od srca, draga....



ne znam šta to proradi u meni ali, kada vidim žeravicu, kada vidim otvorenu vatru kao da oživi ona moja "ciganska" duša....ne skidam pogled s vatre :)



Broj komentara: 11:

  1. Svaka cast, ovo impresivno izgleda. Ja bi volela da ga ispecem, i probacu u rerni, mada to nije to. Ovako pecen ispod saca je sigurno bozanstven :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne mogu skinuti pogled s njega. Svaka čast majstorici, jer ovo je pravo umijeće! Voljela bih ga probati, baš tog velikog i pečenog ispod žara.

    OdgovoriIzbriši
  3. Svaka cast, divno je napravljen, moram jednom pokusati da spremim... veliki pozdrav tebi i tvojoj gosci!:))) p.s. a igra vatre stvarno deluje hipnotizirajuce....:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Jedno vreme se na blogovima stalno pojavljivao soparnik još od onda bih želela da ga probam, ali kako? Da li si nekad pravila neku rerna varijantu? Nešto slično sam pravila sa tortiljama u tiganju bilo je odlično ali naravno to nije to :-(
    Hvala tvojoj gošći na divnom receptu i slikama!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo bi volela da probam, izgleda jako lepo i ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ajme koji dobar soparnik, svaka čast Zamiri ! I hvala vam objema na ovom receptu i na ovoj prezentaciji pripreme soparnika. Vrtim se oko soparnika već dugo, gledam recepte, nikako da krenem, sada ste me definitivno potakle da ga čim prije napravim. Na žalost bez komina i ove žeravice koja je baš hipnotizirajuća.

    OdgovoriIzbriši
  7. Krasan recept, obožavavam ovakve protkane sa puno tradicije.

    OdgovoriIzbriši
  8. Nisam nikad jela Soparnik, ali sam cula za to. Sigurno je odlicnog ukusa, bar tako deluje po sastojcima... Bravo za goscu!

    OdgovoriIzbriši