12. ožu 2009.

KREMŠNITE (KREMPITA)




Recept za ovaj kolač sam dobila davno, u studentskim danima od jedne domske kolegice. Zvala se Mira M. a studirala je cvjećarstvo tih davnih godina u Mostaru. Bila je iz Bjelovara i to je osoba koja se nikada ne zaboravlja. Bila je tako prefinjena i odmjerena, jedna prekrasna i osobita djevojka.






A evo i recepta:

Za kore je potrebno:
  • 25 dag brašna
  • 10 dag margarina
  • 10 dag šećera
  • 1 jaje
  • 1 p.p.
  • 2 - 3 žlice mlijeka
Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto. Podijeliti ga na dva dijela i rastanjti valjkom ili oklagijom (ja to radim na pek papiru) premjestiti skupa s papirom na obrnutu stranu pleha (dimenzija 33x30 cm) i peći na oko 180 °C destak minuta. Kada se ispeku, kore prebaciti na rešetku dok se ne ohlade. Još dok su vruće kore su mekane ali hladeći se brzo se stvrdnu i lako pucaju. Zato - oprezno!

Za kremu je potrebno:
  • 6 jaja
  • 16 dag + 20 dag šećera
  • 15 dag brašna (pola oštroga + pola mekoga)
  • 2 pudinga od vanilije (prašak za puding)
  • 3 žlice ruma
  • 1,5 l mlijeka
Prvo dobro ulupati 6 blelanjaka s 20 dag šećera i ostaviti na stranu.
Umutiti 6 žumanjaka sa 16 dag šećera, dodati brašno, prašak za puding i rum. Od ukupne količine mlijeka odvojiti nekoliko žlica i dodati u smjesu sa jajima, dobro ujednačiti da ne bude grudvica. Uliti to u zakipjelo mlijeko (prethodno polako dodati malo vrućeg mlijeka da se smjesa zagrije) i još malo kuhati i stalno miješati pazeći da ne zagori. U skuhanu kremu lagano (drvenom kuhačom) umiješati prethodno ulupane bjelanjke.

U tepsiju staviti jednu koru, na nju preliti kremu, izravnati pa prekriti drugom korom.
Posuti šećerom u prahu i ostaviti na hladnom.

Nema komentara:

Objavi komentar