Ovaj kolač se već dugo pravi u mojoj kući što znači da je izdašan i dobar. Kada odlučujem što ću praviti prvo o čemu razmislim jeste jedu li svi taj kolač i koliko mi može potrajati.
Zanimljivo mi je kod ovog kolača to što sam u svojoj bilježnici u kojoj već dugo skupljam recepte našla ga pod raznim imenima a jedno je čak "Fine štangle od badema" a badema ni za lijeka.
Kolač ima dva tijesta, jedan fil + marmelada od šipka, a recept je za tepsiju od električnog šporeta.
1. Prvo (masno) tijesto:
- 22 dag margarina
- 20 dag šećera
- 2 jaja
- 3 žlice mlijeka
- 1/2 kg brašna
Sada tijesto premazati marmeladom od šipka (ili po volji).
2. Pripremiti fil:
- 20 dag oraha
- 15 dag isitnjenih grožđica (ja ne stavljam jer moji sinovi ih ne vole)
- 15 dag šećera
- 1 mala šalica (oko 1 dcl) vreloga mlijeka
3. Sada pripremiti drugo tijesto (lijevano) od ovih sastojaka:
- 5 jaja
- 6 žlica šećera
- 1 dcl ulja
- 1 dcl mlijeka
- 6 žlica brašna (oštroga)
- 1 p.p.
Sve to preliti preko fila.
Kolač staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C i peći ga oko 35 min.
Gotov kolač posuti štaubom.
Ohladiti i služiti.
Moram priznati da se u mojoj kući jede još topao.
Slučajno sam naišla na tvoj blog, sviđa mi se! ;)
OdgovoriIzbrišiVolim ovakve kolače, izdašni su, a nisu skupi. Želim ti puno sreće s blogom. :)
Hvala velika. Iskreno, tek sam započela i još nisam baš vješta u kreiranju bloga. Naučiću!
OdgovoriIzbrišiOdlican recept!mislim da bi se i mojima dopao!
OdgovoriIzbrišiu prvo tijesto ide glatko brašno pretpostavljam?
OdgovoriIzbrišiDa
OdgovoriIzbriši