Još jedan kolač koji je, čini mi se, varijacija na temu: Londoneri.
Recept je iz jedne stare kuharice moje p. zaove koja je izdata negdje početkom 60 - tih godina prošloga stoljeća.
To je jednostavan, ali ukusan kolač. Moji ga jako vole i brzo nestane.
Inače, ja pravim kolače samo za koje mislim da će se jesti u mojoj kući. Kako moj muž nije volio a ne voli ni sad ove novotarije tipa: šlag, želtina, ekstrakti, preljevi i sl. ja to nisam niti pravila tako da ni ovi mladi nisu naučili.
Svi volimo onaj starinski štih u kolaču, što bi rekli: "puna usta".To bi značilo da ukus ostaje dugo u ustima.
Svi volimo onaj starinski štih u kolaču, što bi rekli: "puna usta".To bi značilo da ukus ostaje dugo u ustima.
Kolač se sastoji iz tri dijela: kora + marmelada + fil.
Za koru ovoga kolača potrebno je:
- 1 margarin/maslaca (250 g)
- 140 g šećera,
- 6 žumanaca
- 1 prašak za pecivo
- 400 g brašna
Umutiti margarin zajedno sa šećerom i žumancima pa im dodati brašno s praškom za pecivo. Dobro umijesiti te dobiveno tijesto rastanjiti u pripremljenu tepsiju dimezija cca 23x38 cm. (tepsiju pomastiti i posuti brašnom)
Tijesto staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C i peći 15 minuta. Pečeno premazati nakiselom marmeladom. (Ja koristim marmeladu od šipka)
Dok se tijesto peče za fil umutiti:
- 6 bjelanjaka pa im dodavati postupno
- 200 g šećera. Kada je dobro umućeno umiješati lagano žlicom:
- 140 g mljevenih oraha ili badema i
- 2 štangle ribane čokolade (oko 50 g) (ja sameljem orahe i čokoladu zajedno)
Ovo premazati preko marmelade i vratiti ponovno u pećnicu. Peći još oko 15 minuta na istoj temperaturi. Gotov kolač staviti na rešetkasti podložak i ostaviti hladiti.
Sjeći na šnite i služiti.
Već sam napisala da volim starinske kolače, samo mi nije jasno zašto se ovaj zove "meksikanske šnite" mada to i nije važno. ;)
OdgovoriIzbrišiNi meni, ali pod tim imenom sam ga našla u toj staroj kuharici i već dugo ga pravim.
OdgovoriIzbrišiLove your blog, great recipes. What is the siza of your form and how much in grams are
OdgovoriIzbriši"2 štangle ribane čokolade"
super izgleda, probacu napraviti
OdgovoriIzbriši