23. ruj 2009.

Čupava pita

Još jedan stari kolač iz moje bilježnice. Napravila sam ga na nagovor moga starijeg sina jer to je jedan od njegovih favorita. Sinoć, malo kasnije je bio gotov, a danas kada sam se vratila s posla jedva sam našla nekoliko komada da ga uslikam.



Za tijesto je potrebno:
  • 400 g brašna
  • 250 g maslaca / margarina
  • 5 žumanjaka
  • 4 žlice šećera i
  • 1 prašak za pecivo
Od svih sastojaka zamijesiti tijesto pa ga podijeliti na 2 dijela. Jednu polovicu podijeliti na još dva dijela i ostaviti u frižider ili u zamrzivač.
Polovicu razviti u tepsiju veličine oko 23 x 38 cm.

Za fil je potrebno:
  • 5 bjelanaca
  • 250 g šećera
  • 150 g mljevenih ili nasjeckanih oraha i
  • 3 žlice marmelade
Dobro umutiti bjelanjke, dodavati pomalo šećer.
Na kraju umiješati orahe i marmeladu.
Polovicu ovoga fila razmazati po pripremljenom tijestu.
U drugu polovicu fila naribati onu jednu četvrtinu tijesta koju ste ostavili u friz.

Ovu smjesu prevući preko prve polovice fila.
Na kraju izgratati i drugu četvrtinu tijesta iz friza po vrhu i peći na tihoj vatri (200°C oko 30 minuta).

Gotov kolač posuti štaubom (šećerom u prahu)!


Broj komentara: 12:

  1. This seems very nice and delicious!

    OdgovoriIzbriši
  2. Znam ovu pitu, moja mama je često radi. Stvarno je super.

    OdgovoriIzbriši
  3. Bravo! Ovo je jedan od najomiljenijih kolaca u mom domu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Telepatija na relaciji Hrvatska - Italija.
    Imam isti recept (iz mamine bilježnice) i pravila sam ga u nedjelju. Još sam eksperimentirala, pa sam napravila polovicu ovako s orasima i pekmezom, a drugu polovicu s Nutellom.
    I meni je to jedan od najdražih.

    OdgovoriIzbriši
  5. Sjajna je,može se raditi sa bilo kojim filom-nadevom!

    OdgovoriIzbriši
  6. ovakvu moja mama radi.. meni je jedna od omiljenih

    OdgovoriIzbriši
  7. Dobra stara čupava pita. Jako je volim i baš kao što Vera kaže može se raditi i s drugim nadjevima. Odlično! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Very delicious cake and recipe.
    Nice pictures!
    Greetings, Diana

    OdgovoriIzbriši
  9. Moja mama je ranije cesto pravila ovu pitu. Ne znam bas da li je recept skroz isti, ali karaktereisticno je to zamrzavanje pa rendisanje testa od koga pita i postane cupava. Videla sam je na jos nekom blogu, i pomislila kako bi bilo super da je i sama napravim. A tvoj post i slike ce me samo ubrzati u toj odluci :) Hvalaaaa :)

    OdgovoriIzbriši