Jednostavan, ukusan, dosta sladak i masan kolač. Tko to ne voli može slobodno preskočiti ili smanjiti šećer. Ja ga pravim samo kada zahladi i spada u grupu tzv. zimskih kolača. Kada mi dođe i ja smanjim šećer i ulje a nekada ne!
Original recept:
- 3 jaja
- 6 fildžana (malih šalica za crnu kavu) šećera
- 3 fildžana ulja
- 5 fildžana brašna
- 4 fildžana mlijeka
- 2 fildžana mljevenih oraha
- 1/2 praška za pecivo
Izliti u podmazan i pobrašnjen pleh te peći oko 25 minuta na 200°C.
Pečen kolač prohalditi i preliti glazurom koju napraviti od:
- 16 žlica šećera i
- 6 žlica vode prokuhati pa dodati:
- 1/2 maslaca
- 5 fildžana mljevenih oraha i
- 10 dag čokolade za kuhanje
Eh, ovoga puta sam smanjila šećer pa sam u samo tijesto stavila 4 male šalice od crne kave (nemam fildžana) a u glazuru sam stavila 10 žlica šećera.
I još nešto: Kolač se može praviti u plehu od elektr. špahera (33 cm x 30 cm) ali sam ja ovaj put stavla u 23 cm x 38 cm.
Mama ga često pravi,zove ga Ljubicine Kocke,preukusan je!
OdgovoriIzbrišiJako fino izgleda,i sočno.
OdgovoriIzbrišiSnježa,
OdgovoriIzbrišivery delicious idea.
Is wonderful, Diana
u zadnje vrijeme sam nešto počela praviti ove fensi šmensi kolače, a zanemarile ovakve stare a fine receptiće... izgleda jako sočno i bogato :)
OdgovoriIzbrišiVolim ovakve kolače, mnogo su fini.
OdgovoriIzbrišiKod nas u Sarajevu se jedan drugi kolač, koji također nema ništa zajedničko sa marcipanom, zove marcipan i takav se "uredno" prodaje u slastičarnicama.
OdgovoriIzbrišiPravim neke slične kolače po sastojcima i znam da su to oni fini, praktični i ukusni domaći kolači. Mjere su mi prave bosanske, kod nas sve nešto na fildžan :-)
Zvuci super, samo (ja sam kupila fildzan samo zbog ovakvih kolaca) moj fildzan (original) ima zapreminu od samo 1 dcl, i nekako mi se cini da je malo mase za pleh 'od rerne'. Inace cim se pojede orehnjaca, pravim ovaj!!!
OdgovoriIzbrišiodlican kolacic!
OdgovoriIzbrišiDobri recepti bez vage :), a ponekad i dođe gušt za jako slatkim.. Meni obično kad me drma PMS. Inače imam taj recept iz nekih starih vremena, bio je dosta u modi kod nas. Dala mi ga šogorica, ali je do sada bio bezimen. Kod nas se zvao - onaj Marinin kolač. Sada ću ga znati po pravom imenu :). Hvala ti.
OdgovoriIzbrišiE, baš vam hvala cure moje drage!
OdgovoriIzbrišiDraga Melrose, ne smeta što je fildžan od 1 dcl, samo ispeci kolač u malo manjem plehu!Ili uzmi malu šalicu za crnu kavu i ispeci u većem plehu!
Mislim da sam čula za ovaj kolač, ali ne znam jesam li ga jela. Zvuči krasno. Kako bih rado sad fildžan prave bosanske kavice, uz ovakav kolačić.
OdgovoriIzbriši:)imam ga i ja po istim mjerama "na fildzan",ali koristim salicu od crne kave..meni je fin i moji ga vole...bas si me malo vretila medu svoje !!:))
OdgovoriIzbrišipravila sam,jako lijep kolac...
OdgovoriIzbriši