28. sij 2010.

Bavarska pletenica sa sirom

Za ovomjesečnu igricu Ajme koliko nas je koju je osmislila Monsoon s bloga Dalmacija Down Under domaćica je Nada a tema je sir.
Bila sam ubjeđena da ću se razbaciti s tom temom. Ali, ne znam što mi je. Jednostavno mi se ne da. Prvo je bilo loše vrijeme. Kiša i južina, udarilo mi u noge i kukove nije mi se dalo ništa raditi. A sada je smrzlo, hladno, srce puca isto mi se ne da. Ili ja to optužujem tamo neko vrijeme za moju lijenost i neinventivnost.
A sir mi je vrlo često u jelu. Moram priznati da mu nisam bila uvijek ljubitelj. Praktično sam sir naučila jesti s mojim mužem koji opet ne može zamisliti sir u slatkišima.
Pravim ja svašta sa sirom ali sam htjela ovoga puta postaviti nešto što do sada nisam pravila.
I pogađate napravila sam nešto slatko sa sirom baš zato da Zlatanu razbijem sve sumnje.
I uspjelo je:)))
Zlatanu se ova pletenica jako svidjela. Recept je iz posebnog broja Mila od 2000. godine. (Izlazi li taj časopis još?)

Potrebno je:
  • 50 dag brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 13 dag maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 18 dag šećera
  • 3 jaja
  • 30 dag svježeg kravljeg sira
  • 10 dag sirnog namaza
  • 10 dag grožđica
  • 10 dag krupno nasjeckanih lješnjaka ( ja stavila bademe)
  • 15 dag pekmeza od kajsija (u mene u kući bilo samo miješane marmelade)
  • krupni šećer za posipanje
Postupak ide ovako:
  1. Zamijesiti tijesto od brašna, praška za pecivo, maslaca, obje vrste šećera, jaja, sira i sirnog namaza
  2. Umiješati oprane grožđice i lješnjake (ja sam grožđice malo potopila u mješavinu vruće vode i ruma).
  3. Tijesto podijeliti na tri dijela, načiniti kobasice dužine oko 35 - 40 cm
  4. Isplesti ih u pletenicu
  5. Peći oko 45 - 55 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C
  6. Ispečenu pletenicu odmah premazati ugrijanim pekmezom i posuti šećerom

Sačekajte da se bar malo ohladi i papajte!
Inače, zimi preferiramo ovakve kolače, tipa štrudle, kiflica, kuglofa i slično što mi zovemo zimskim kolačima a ljeti nešto laganije.

Koliko pogrešaka!!!
Jednom ću ostaviti ispisano onako kako ja to napišem bez ikakva uređivanja da se malo ismijem samoj sebi:)))

Broj komentara: 12:

  1. ovo mi se jako jako sviđa i obavezno si spremam recept! već zamišljam kako je fina, mekana i mirisna... mmm :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Snježa, hello!
    Beautiful and delicious, as usual!
    p.s. my blog address has changed to:
    ninasrecipes4u.blogspot.com
    just delete the old one and follow this one if you are still interested on my posts.
    Thank you and have a nice day! see you soon!
    XO

    OdgovoriIzbriši
  3. Mogu zamisliti kako je ovo fino!

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja sam se pitala isto, jer do 2000. sam još bila u Hrvatskoj i Bosni i redovito kupovala Milu, naročito posebna izdanja.
    Ja zbilja volim sir, a naročito svježi. I imam dosta slatkih recepata u kojima se nikad ne bi reklo da ima sira. Izgleda prekrasno, baš onako za zagrijati zimske dane.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako krasno izgleda,baka je sličnoo radila ,inače smo i mi kao i vi,sto se tiče zimskih kolaača.

    OdgovoriIzbriši
  6. ovo ti je fenomenalno, jako mi se svidja!

    OdgovoriIzbriši
  7. Presjek joj je super. Izgleda tako socno i mekano.

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako mi se ovo sviđa, prekrasno izgleda. :)
    Ne znam jel Mila izlazi, nikad je nisam kupovala, a nisam je baš viđala u zadje vrijeme po kioscima?!

    OdgovoriIzbriši
  9. krasan krasan recept

    ps
    super mi je novo zaglavlje

    OdgovoriIzbriši
  10. Izgleda vrlo finooo, bas je poput nekog praznicnog kolaca... volim peciva koja u svom sastavu imaju sir, on daje im neku posebnu mekocu!;))

    OdgovoriIzbriši
  11. Fenomenalna pletenica, jako mi se sviđaju sastojci i evo upravo prepisujem recept u svoj blok sa receptima! :)

    OdgovoriIzbriši