27. sij 2010.

Španjolska tortilja


E pa baš da mi je i slika nešto i nije. Nisam uspjela ni bar malo ohladiti da bi se malo bolje rezala i uslikala. Ali, nije bitno.
Danas je u Kninu strašno hladno, snijeg i bura. Smrzla sam se idući na posao (išla sam pješke) i nije mi padalo na pamet poslije posla hodati po prodavnicama i smišljati što kuhati za ručak.
Dolazilo je u obzir samo nešto jednostavno od sastojaka koje imam doma.

Ove godine smo, kao i obično, ja i moj Zlatan pravili i sušili kobasice. Kobasice su se malo presušile, ne smeta to nama puno jer ih stvarno volimo, pa pokoja završi i u nekom jelu. Naročito je dobro u grahi, kiselom kupusu, a danas sam probala i u ovoj Španjolskoj tortilji. Recepata ima mali milion na netu ali se sve svodi na luk, krumpir, i jaja. Svi ostali dodaci su varijacije na temu.
Ja sam ovu tortilju napravila ovako:
  • Na malo maslinova ulja sam izdinstala jednu veću glavicu luka izrezanu na rebarca.
  • Zatim sam na to dodala izrezanu kobasicu i na tihoj vatri poklopljeno dinstala
  • Krumpir (oko 1 kg) oguliti i izrezati na ploške, pa dodati u luk i kobasu
  • Posoliti (oprezno zbog kobasice), popapriti i još dinstati poklopljeno
  • Dodala sam i 2 žlice graška čisto zbog boje
  • Na kraju umutiti 5-6 kom jaja
  • U jaja dodati krumpir sve vratiti u dobro zagrijanu i pouljenu tavu ispeći s jedne strane, prebaciti na tanjur pa vratiti ponovno u tavu na drugu stranu da se ispeče i s druge strane ili
  • Sve staviti u pećnicu i ispeći dok se krumpir ne ispeče.
Pravila sam je i sa kuhanim krumpirom. Sve isto samo što bih u luk dodala isjeckani kuhani krumpir.
Odlično jelu uz zelenu ili neku drugu svježu salatu.

A evo dvije sličice iz sušnice:



Bože, koliko griješim dok pišem! Ni sama ne znam koliko puta ispravim neki tekst!

Broj komentara: 8:

  1. hehe, meni se isto dogovdi 10o grešaka zbog brzopletosti pa onda stalno editiram :)) super mi je ova tortilla, španjolci su stvarno ludi za tim kobasicama :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim da su ove Kninske kobasice 100 puta bolje od Španjolskih ili Meksičkih. ovo je odličan brzi obrok, ništa fensi-šmensi, već prava stvar za ove hladne dane.

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja vjerujem da su te vaše domaće kobasice bolje od španjolskih, oni imaju bolju reklamu, ali naše kobasice, pršuti, šunke su barem uz rame tim poznatijim. Ja ih volim kad su dobro osušene, pa čak i presušene.
    A tortilja je baš dobra, krumpira, luka, kobasica i jaja - prava stvar (i bez mnogo kompliciranja).

    OdgovoriIzbriši
  4. najbolja kombinacija namirnica, odličan ručak!

    OdgovoriIzbriši
  5. Hi Snjeza,

    Sviđa mi se jako puno. Jednostavan i vrlo ukusna.
    Izgleda prekrasno. Kompliment.

    Pozdrav Jakov

    OdgovoriIzbriši
  6. Ajme ženo! :) Ajde ovo gore, složeno, maknula bi ja to još kako, al' ovaj prizor visuljaka ne sjećam se kad sam zadnji put uživo vidjela! :), pa da bar ovako guštam! :)
    A uspoređivati naše kobasice i španjolske......nema smisla, Doduše možda i oni domaće naprave drugačije, za razliku od onog što mi kupujemo i što je za masovnu upotrebu, pa je način prerade ubrzan, kao i kod nas, ali domaća kobasica je ipak domaća kobasica i ja je volim kad se dobro posuši, Dobro ne baš sad da zube lomim, ali ....... kaj bi čovjek(pogotovo žena) s premekanom kobasicom?!!?? :))))

    OdgovoriIzbriši
  7. I ja sam ostala zadivljena mesom na sušenju. Bogme ti zavidim na domaćim suhomesnatim proizvodima.:)
    Sviđa mi se i recept, u ovoj tvojoj kombinaciji zvuči vrlo slasno. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. uh koliko ljepote i mirisa na jednom mjestu :), blago tebi na ovom

    OdgovoriIzbriši