Već sam pisla da u nas nije bilo običaj za Uskrs praviti nikakve pogače, pince ili sl. Jedino što je bio običaj je kuhanje šunke ili najčešće plećke koja se do Uskrsa sušila a onda lijepo skuhala i služila tako. Bila je to prava delicija. Gotovo kao i za Božić s tim što je obvezna bila šunka i bojana jaja.
Ali, mama se sjećala svog djetinjstva i pereca koji su se pravili u nekim (bogatijim) kućama ali, pereci su se prvo kuhali.
Nije mi se dalo motati perece pa sam ja pravila Bagels. Recepata ima bezbroj na netu.
Savršeni su, tako hrskavi s vana a unutra mekani - "dišu".
Pravila sam ih dva puta ali, nije ni jednom uspjelo ostati ništa za sutra dan.
Ne smijem ih praviti više - ne znamo stati!
Za Bagels je potrebno:
6. Sve dobijene bagelse opet prekriti krpom i ostaviti 10 minuta
7. Za to vrijeme u lonac nasuti vodu, dodati med i stavite zavriti a pećnicu uključiti na 220°C
8. U provrelu vodu stavljati bagelse jedan po jedan, držati ih u vodi 20 - 30 sekundi nikako duže, ocijediti ih te stavljati na lim za pečenje ( u isto vrijeme neka ne bude više od 3 bagelsa)
9. Lagano vilicom istući bjelanjak s jednom žlicom vode, te premazati bagelse i posuti sjemnkama po želji
10. Peći ih oko 25 minuta.
Uživajte!
Ali, mama se sjećala svog djetinjstva i pereca koji su se pravili u nekim (bogatijim) kućama ali, pereci su se prvo kuhali.
Nije mi se dalo motati perece pa sam ja pravila Bagels. Recepata ima bezbroj na netu.
Savršeni su, tako hrskavi s vana a unutra mekani - "dišu".
Pravila sam ih dva puta ali, nije ni jednom uspjelo ostati ništa za sutra dan.
Ne smijem ih praviti više - ne znamo stati!
Za Bagels je potrebno:
- 70 dag brašna
- 4 dcl tople vode
- 2 jušne žlice šećera
- 1 jušna žlica soli
- 3 žlice vrhnja za kuhanje
- 1 (7 g) suhi kvasac
- Za kuhanje: 2 l vode i 1 žlica meda
- Za premazivanje: 1 bjelanjak i 1 žlica vode
- Za posipanje: Sjemenka (mak, sezam, lan, krupna sol,...)
- Od svih sastojak umijesiti tijesto, treba biti čvrsto. Mijesiti ga, bacati sve dok ne dobijete čvrstu glatku kuglu.
- Premazati dobijeno tijesto uljem i ostaviti oko sat vremena kvasati
- Nadošlo tijesto izvaditi, malo pritisnuti dlanom i podijeliti na 20 dijelova.
- Napraviti male kuglice, pokriti ih krpom i ostaviti desetak minuta
6. Sve dobijene bagelse opet prekriti krpom i ostaviti 10 minuta
7. Za to vrijeme u lonac nasuti vodu, dodati med i stavite zavriti a pećnicu uključiti na 220°C
8. U provrelu vodu stavljati bagelse jedan po jedan, držati ih u vodi 20 - 30 sekundi nikako duže, ocijediti ih te stavljati na lim za pečenje ( u isto vrijeme neka ne bude više od 3 bagelsa)
9. Lagano vilicom istući bjelanjak s jednom žlicom vode, te premazati bagelse i posuti sjemnkama po želji
10. Peći ih oko 25 minuta.
Uživajte!
Prekrasni bagelsi. Da su meeeeekani to znam :-)
OdgovoriIzbrišiJoj kako su dobri. Nisam ro nikad pravila. Ovo me oduševilo. Super mi je fotka ono s prstom.
OdgovoriIzbrišiSuper recept. Ja kad ih pravim nikako da mi budu hrskavi izvana, nego mekani. Moram probati tvoj recept.
OdgovoriIzbrišiwow sono una meraviglia! complimenti!!!
OdgovoriIzbrišiKako su ti super ispali, izgledaju tako mekano i ukusno! Prekrasni su i fotke su jako lijepe. :)
OdgovoriIzbrišiOvo mi je super. Još samo da se odvažim da probam! Stvarno divno izgledaju!!!!
OdgovoriIzbrišimislim da sam već negdje pisala da obožavam bagels. To je moj najdraži doručak, s cottage cheese ili Philadephiom. Kako ovdje nema bagelsa, a ja ih sigurno neću raditi (kuhati? dizati? peći?) jesti ću ih tek kada ponovno odem u Ameriku. Svaka čast, predivni su!
OdgovoriIzbrišiPrekrasno izgledaju! Nisam ih nikad radila, morat ću. :)
OdgovoriIzbrišiPrekrasno izgledaju, nisam ih ni ja nikad radila ali morat ću, baš me privlače
OdgovoriIzbrišiBaš lijepo izgledaju! A sami postupak izrade si objasnila tako dobro da ni početnik ne može da "omane"!
OdgovoriIzbrišiOdlicni!!! I tako si ih dobro uvaljala u sjemenke!
OdgovoriIzbrišiJa sam nedavno pravila ponovo bagels-e.
i se baš ovih dana spremam konačno napraviti bagelse :) fora mi je ova slika gdje ga vrtiš oko prsta :D super su!
OdgovoriIzbrišihai un bellissimo blog lo seguo con piacere, ciao
OdgovoriIzbrišiPrelepi su,i ja sam se pripremala da ih pravim,nisam ih nikada jela i bas su me zainteresovali!
OdgovoriIzbrišiObozavam ih. Jako su ti lijepi ispali.
OdgovoriIzbrišijoj .. ja sam imala neugodno iskustvo sa prvim bagelsom u životu. u new yorku na doručku sam zgrabila prvi koji je bio u redu i naletila na neki sa lukom i još nečim......uuuuuuuuu... grozno... nakon toga nisam ih htjela niti pogledati.. ali sad kad vidim tvoj recept.. .ipak bi im mogla dati drugu šansu
OdgovoriIzbrišiUHHHHH!!! KRASNI! Ma moram ih i ja napraviti! Fali mi najmanje 4 sata u danu i jedan dan u tjednu da nisam us talnom zaostatku, kašnjenju i kronično neispavana! :)
OdgovoriIzbriši