Treba sada kuću grijati i kako to učiniti najljepše nego ovako ispeći jednu turu keksića. Kuća se zagrije i još miriše li miriše ... na domaće!!!
Najčešće pravim one svoje keksiće koje sam nazvala po svojoj mami Ljubini keksići. Oni su stvarno divni, jednostavni za napraviti i izađe ih dovoljno za moje izjelice.
Osim njih moji obožavaju moje vanilice i Bojine kolače koji su bez premca, bar za nas!
I inače, vjerujem svaka kuća ima neke keksiće koji su na prvom mjestu. Ali, željela sam probati i nešto drugo pa sam se za ovaj put odlučila za ove keksiće!
U originalu ide "med od smokava" med koji ustvari i nije med. Ali ja sam ipak stavila med!
Recept je iz Open Kitchen Magazine.
Ne volim kada se u receptu nabroje svi potrebni sastojci a onda se kod pripreme neki "zaborave" navesti, što sam primjetila u dva recepta u ovom magazinu:). To me podsjeća na neka stara vremena kada su neke stare nadobudne gospođe tako davale svoje recepte. Obvezno bi nešto zatajile ili sastojak ili količinu ili ... Oh, Bože i ja puno pamtim!
Za 60 tak komada ovih keksića je potrebno:
- 300 g brašna (oštro)
- 100 g šećera
- 100 g maslaca
- 1/2 pakiranja praška za pecivo
- 1 jaje
- 1 mala šalica (za crnu kavu) mlijeka
- 3 žlice meda (ja sam stavila cvjetni)
- Od svih navedenih sastojaka napraviti tijesto, dobićete mekano i pomalo ljepljivo tijesto.
- Prebacite ga na prijanjajuću foliju i ostavite u frižider 20 tak minuta
- Ohlađeno tijesto s pomoću oštrog brašna formirajte u nešto nalik na kobasicu, prebacite u "keksomat" i istiskivati na suh pleh
- Peći na 190°C oko 10-15 minuta
- Pečene kekse odmah pomoću špatule skidati s pleha i posuti šećerom u prahu
* Primjetila sam kod ovog tijesta da bolje ispadaju iz aparatića dok je tijesto bilo hladno. Napunila sam dvije tepsije keksima i ostalo mi je još malo tijesta. Morala sam sačekati da oslobodim jednu tepsiju a dotle se tijesto ugrijalo i malo teže je ispadalo iz aparatića.
* Kod Ljubinih keksića ja nisam imala nikada nikakvih problema
Onom najkritičnijem u mojoj kući su se jako svidjeli, vjerujte mi ništa nije ostalo za sutra dan pa vam ne mogu ni reći kakvi bi bili:).
Recept na njemačkom će biti kasnije, Ivana je jako zauzeta ovih dana a ja se spremam na put i želim objaviti ovaj recept prije polaska.
A evo i obećanog recepta na njemačkom:
Honigkekschen
Für etwa 60 Stück dieser Kekschen braucht man:
- 300g Mehl
- 100g Zucker
- 100g Butter
- ½ Packung Backpulver
- 1 Ei
- 1 eine kleine Tasse (Kaffeetasse) Milch
- 3 Löffel Honig
Zubereitung:
1. Aus allen Zutaten einen Teig machen. Dieser Teig wird weich und ein bisschen
klebrig sein.
2. Den Teig auf eine Folie geben und im Kühlschrank ca. 20 Minuten stehen lassen.
3. Den ausgekühlten Teig mit Hilfe von Weizenmehl zu einer Art Würstchen formen,
ihn dann durch die Kekspresse auf das trockene Blech drücken.
4. Auf 190°C ca. 10 bis 15 Minuten backen.
5. Die gebackenen Kekse gleich mit dem Spatel vom Blech nehmen und mit dem Puder-
zucker besträuen.
Još jednom se zahvaljujem Ivani na prijevodu! Hvala, mila!
Ako neko tamani ovakve stvari to sam ja:) Posebno uz jutarnju kafu.
OdgovoriIzbrišiRado bi ih radila, samo da li je to moguce bez aparata?
Ih, pa sada ce blogovi da nam budu preplavljeni ovakvim poslasticama :) Barem moj, jer meni nekako sada krece sezona :) Divno izgledaju, a po sastojcima ni ne mogu da budu lošeg ukusa :)
OdgovoriIzbrišiSretan put!
OdgovoriIzbrišiKeksići su super, baš k'o stvoreni za grickanje uz kavu ili čaj.
Super izgledaju baš idealni za grickati uz popodnevni čaj.
OdgovoriIzbrišiSretan put!
E pre neki dan sam probala Ljubine keksiće iz aparata jer već dugoooo skuplja prašinu i nisam mogla verovati kada je već prvi savršeno lako ispao i ostao na plehu... Ma fantazija, pisaću post o njemu a sad vidim da čim pre moram napraviti i ove pa sve to objediniti u jedno... U svakom slučaju sa aparatom sam imala mnogo problema i bezuspešnih pokušaja ali tvoj recept me tim pre još više oduševio i zaista sam prezadovoljna :)
OdgovoriIzbrišiJoj, pa ja nemam taj keksomat..:)Keksići mi se bas dopadaju!
OdgovoriIzbrišiPrekrasni su ti ovi keksići, baš volim kolače u koje ide med
OdgovoriIzbrišiSuper su mi ovi keksići,i ja sam ljubitelj meda u ovom izdanju. Slažem se da je stiglo vrijeme za ugrijati kuću a najljepše je to napraviti ovako mirisno, prhko i fino. Bilježim recept !
OdgovoriIzbrišiZa Bojine kolače se slažem da su najbolji, niti ovaj Božić ih neću zaboraviti ako ih već i ranije ne napravim.
Divno izgledaju, sve pohvale!
OdgovoriIzbrišiLijep pozdrav.
Dobro mi je ovo - keksomat, to mi dođe kao bankomat! Imam ga i ja, star je valjda 30 godina, ali još uvijek radi. Keksici su mrak.
OdgovoriIzbrišiVolim i ja narocito vanilice..a neke keksice uvek pravim pa cu i oev;))
OdgovoriIzbrišiZnam da su odlični, radim nešto slično, ali ne s mašinom za kekse jer je nemam. Ima je moja mama, ali ja nikada nisam probala raditi s njom. Moram početi. Njami, njami!
OdgovoriIzbrišinema ljepšeg nego kad miris domaćih keksića ispuni kuhinju na hladan i tmuran dan. super su!
OdgovoriIzbrišiPreslatko izgledaju! :) Divni za ove jesenje, jos uvek lepe, dane... :)
OdgovoriIzbrišiEeeee super su ti ovi keksići! Ja sam prošle godine ili pretprošle, ne sjećam se više, bacila svoj keksomat. Kupila sam nekakav plastičan, koji je puštao tijesto sa svih strana, samo ne sa one odakle tijesto treba da izađe. :))) I odustala od njega.
OdgovoriIzbrišiA mnogo mi se sviđaju ovakvi keksići. Imaš ti još jedan recept za keksiće iz keksomata, i kada sam vršljala po blogu tražeći šta da pripremim za FBI igricu, nabasala na njih. I..mogu samo da ih gledam. :(
Al sam zato napravila tvoje sal(e)njake i moji su se momci ubili u njima. :)
Ovi keksići izgledaju zarazno, sigurna sam da kad jednom kreneš ne možeš prestati da ih jedeš. Kad je već Nataša spomenula salnjake, da i ja dodam da mi je tvoj recept za njih odličan!
OdgovoriIzbrišiPreslatki su! Kojim nastavkom si dobila ovaj oblik?
OdgovoriIzbrišiOvih dana sam opsednuta keksicima pa ce verovatno i ovi medeni uskoro na red, ali ovaj put na suv pleh :)
Bas mi se svidjaju, ali cu se ipak odluciti za Ljubine keksice jer mi treba dobar recept posto spravica skuplja prasinu nakon nekoliko neuspjelih pokusaja drugih recepata:)
OdgovoriIzbriši