22. ruj 2013.

blondies s cimetom i lješnjacima




nisam od volje za kuhanjem i spremanjem...
još uvijek ne jedem ništa sa šećerom pa možda i zato.....sebična :) kad ne mogu ja ne morate ni vi :)



nisam i uopće mi ne fali...stvar je samo u odluci...
kada nešto čvrsto odlučim znam se držati toga...tako sam prije puno, puno godina prestala i pušiti, ...
ovo je jednostavan i dobar kolač. kolač je malen ali je dovoljno sladak, uz to i lijepo hrskav i mirišljav...sada se pitate kako zna a ne jede kolače...znam svaki kolač kakvog je ukusa čim mu vidim sastojke a moj tomo je mamin sin...bar što se slatka tiče...ako on kaže da je dobar onda je sigurno dobar.....a ko mi brani otkinuti barem ćošak..i pomirisati...cijela je kuća mirisala na cimet i karamelu..


za ovaj kolač je potrebno:
  • 115 g maslaca
  • 225 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 150 g brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 žlićica cimeta u prahu
  • 100 g lješnjaka, pečenih i grubo nasječenih
  1. u tavu staviti maslac i šećer i grijati sve na laganoj vatri...miješati dok se šećer ne istopi, paziti da ne provrije...skinuti s vatre i ostaviti na stranu da se hladi 10 tak minuta
  2. umiješati jaje i žumance, dodati brašno s cimetom, praškom za pecivo, solju i mutiti da masa posvijetli. prebaciti u lim obložen pek papirom dimenzija 19x24 cm i peći u pećnici zagrijanoj na 190°C 20 - 25 minuta ili probati čačkalicom
  3. ohladiti koji minut, prebaciti ga na rešetku pa skinuti papir za pečenje...sada ga potpuno ohladiti i sjeći na kocke ili po želji




* moram priznati da su se dečki sladili 

Broj komentara: 8:

  1. Uh, ovo mi se dopada. Ustvari, nema veze sto je 22h, bas mi se sada jede nesto ovakvo...

    OdgovoriIzbriši
  2. Snjezo, divno je sto tvojima spremas ovakve stvari, vec mi nekako mirisu preko ekrana, pravi kolacici za grickanje uz popodnevnu kaficu.:))

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja sam kao i ti: kada nešto odlučim, toga se držim:) Slatko i slano su naučeni okusi, pa ih se stoga možemo lišiti. Jest' da je teško (tu mislim na slatko, primjetila sam da sve manje solim - tako mi paše), ali moguće je. I vjerujem ti da je ovo odlično, i ja odmah znam po sastojcima kakav će kolač ili jelo biti. Ovo bilježim jer je jednostavno, a odlično.

    OdgovoriIzbriši
  4. Miriše dovde... baš me mami... prefino izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasno mirisno, baš sam dugo tražila dobar recept za blondies, a ovi mi se sviđaju zbog lješnjaka i mirisa cimeta

    OdgovoriIzbriši
  6. Izgleda jako fino, a sigurno je super svako toliko gricnuti u lješnjak

    OdgovoriIzbriši
  7. To se zove kakrakter,praviti a ne jesti !!!!
    ... znaci, otkrivena je tajna tvoje vitke linije ..puno te pozdravljam i zelim ti sve najbolje !!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Odličan kolač , zamirisao mi je ovako preko ekrana ! Dobro je da možeš izdržati a da ne pojedeš koji komad pored ovakvih mirisa i okusa, znam da imaš motiv a opet ovome je definitivno teško odoljeti.

    OdgovoriIzbriši