baš i niam nešto od spremanja zimnice...
iskreno i najiskrenije od toga sam davno odustala...a to je već stara priča...da je ne ponavljam..pravim samo ono što će se sigurno pojesti i to samo ako sam raspoložena za praviti....
ono što često u zadnje vrijeme pravim je ovo mljeveno povrće kao začin za razna jela....
možda mnogi misle kako je i to nepotrebno jer svega ovoga sada ima kupiti u svako doba godine što je i točno...ali, meni ovo povrće nekako ljepše miriše a i cijena mu je sada pristupačna....znam zimi platiti jednu papriku kao kilogram sada...
kninska tržnica je mala ali, ima nekoliko domaćih proizvođača koji svoje proizvode nude svaki dan a subotom, kada je pazarni dan bude lijepa ponuda...
najviše volim domaću rajčicu, neko staro domaće sjeme, izuzetno ukusnu i slatku...i sir, kod bože...ovčji i kozji...kao travnički...i ne treba meni ništa više osim tog sira, rajčice i malo maslinovog ulja :)
za ovaj začin a za koji sam savjet dobila od svoje prijateljice esme, kao temelj se uzima crvena rog paprika i onda ostalo povrće...ja sam ovoga puta imala:
- 2 kg crvene rog paprike
- 1 kg mrkve,
- 1/2 kg korijena peršina
- 2 manje glavice celera
- 2 korabice
- 2 vezice lišća peršina
- lišće celera
- svo povrće oprati i očistiti te osušiti malo na krpi
- sve skupa samljeti u multipraktiku ili mašini za meso
izmiješati dobro te podijeliti u vrećice za zamrzivač
-
svaku vrećicu spljoštiti da izađe zrak, zatvoriti i spremiti u zamrzivač
za upotrebu odlomiti po komad (parola je: snađi se) :)
* meni je izvrstan zimi za rižota, grah i druga variva, toćeve (saftove), gulaše,...
* ovo je samo kao ideja a svak si može još dodati ili oduzeti što želi
* ovako spljošteno u vrećici zauzima manje prostora u zamrzivaču a i lakše mi je odlomiti određenu količinu
Super savjet. Imam povrca u basti, pa bih mogla probati. Izgleda jako prakticno i zimi, ali i kad se u zurbi. usput, nedavno sam prolazila kroz Knin :)
OdgovoriIzbrišibilo bi mi drago da si se javila...najozbiljnije...sljedeći put, svakako se javi..
IzbrišiNije bilo planirano, znas ono kad ne zaobidjes grad, nego udjes u grad :) Hvala ti :)
IzbrišiOvo je predobro. Moram mami prenijeti, jer ona uvijek sprema zimnicu. Pozdrav!
OdgovoriIzbrišiMersad
Mersad Donko Photography
pozdrav mersade i tebi i mami...hvala ti
IzbrišiPravila sam ranije ali sam nekako zaboravila na ovaj recept a to je zbilja fantastično. Hvala ti na podsećanju!
OdgovoriIzbrišiovo je odlična ideja, i isprobat ću je ovu jesen!
OdgovoriIzbrišiSnezjo, divna ideja a najlepse je kad znas da je sve domace spremljeno i prirodno, ako uspem da nagovorim chefa pa da napravimo jednu turu za zimu.:)
OdgovoriIzbrišiSjajno! Hvala!
OdgovoriIzbrišiOvo je zbilja odlično i bilježim, a bogme i radim. Sada imamo puno povrća u vrtu, pa osim što je jeftino, znam da nije špricano. Možda se može zamrznuti u malo većim posudicama za led, pa onda premjestiti, kao kocke u vrećicu?!? Kako bilo, radim i kopiram, pa se nemoj čuditi ako jednog dana osvane i na mojem blogu:):)
OdgovoriIzbrišija ovako stavljam jer nemam puno prostora :)
Izbrišiu svakom slučaju se radujem vidjeti ovo na tvome blogu...
E, da znaš da ću ovo spremiti! Nema ničeg lepšeg nego kada ti zamiriše paprika po snegu - znaš da je lepo vreme tu negde...
OdgovoriIzbrišiJa ovako pljosnato ostavljam i mleveno meso - lakše se otapa i pravilnije slaže u zamrzivaču.
i ja isto...mali zamrzivač a treba štedjeti na prostoru :)
IzbrišiIma ogromnu škrinju i ladičar pa nemam problema s prostorom, ali svejedno ću spljoštiti ovaj začin, jer kako kažeš - otkine se po potrebi koliko treba. A kombinacija začina mi se čini baš super, samo da nabavim rog paprike, njih nemam u vrtu :(
OdgovoriIzbriši