20. lis 2009.

Grah - varivo

Graha, hagra, grah, pasulj, grašina itd. moje najdraže jelo. Pravim ga čim počnu hladni dani iako mi stvara mnogo (poznatih) problema.Kako god ga pravila: sa suhim mesom, bez mesa, s pancetom uvijek mi ostaje najdraži.
I uvijek kada ga god pravim sjetim se svoga pokojnog kolege i prijatelja Riče i jedne scene kada smo zajedno kuhali grah za našega boravka u Bagdadu. Ja do tada nisam bila neka kuharica, bila sam mlada djevojka na privremenom radu u Iraku a Riča je bio "stariji" čovjek i kolega i otac moje prijateljice Branke.
Mi smo taj naš jadni grah kuhali, vjerojatno je bio stariji i nikako se nije mogao skuhati a Riča je insistirao da se grah mora "sastaviti", što je značilo da mora pustiti svoj škrob a nipošto ga zapržavati.
I tako ja i dan danas pravim svoj grah da se on sam "sastavi" i nikada ga ne zapržavam. Tako smo naučili i tako nam se sviđa. Grah uvijek pravim u ekspres loncu.
Dobro je namočiti ga preko noći. To ja vrlo često preskočim jer rijetko navečer planiram što ćemo ručavati sutra. To mi je jedna od mana.
Potrebno je:
  • 2 šalice od 3 dcl graha (6 dcl)
  • 2 kapule
  • 3 paprike, (crvena, zelena, ljuta)
  • 1 mrkva
  • 4 kom rajčica
  • 3 - 4 češnja češnjaka
  • sol, papar, vegeta (po želji)
  • mljvena crvena paprika: slatka i ljuta
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 žlice ajvara
  • sjeckani peršun, čili paprika
Grah je potrebno poslije namakanja isprati, naliti novu vodu te ga prokuhati. Dobro je kuhati ga 20 tak minuta a nakon toga ga treba procijediti i isprati.
Za to vrijeme u ekspres loncu na malo ulja ili masti izdinstati sitno sječenu kapulu koju treba posoliti. Kada kapula povene dodati mrkvu i papriku koje isto treba isjeći na sitne kockice. Dinstati uz stalno miješanje sve dok paprika ne omekša pa dodati očišćenu i nasjeckanu rajčicu i bijeli luk. Sve skupa začiniti sa solju, paprom, mljevenom paprikom. Kada je nestalo tekućine od rajčice dodati grah, zaliti vodom i dobro izmiješati. Vode treba biti iznada graha 2-3 cm ali voditi računa da ne pređe oznaku u ekspres loncu.
U ovoj fazi se može dodati i suho meso kada ga ima ili ako se stavlja panceta staviti je skupa s kapulom.
Kada prokuha zatvoriti ekspres lonac i sačekati da prošišti. Tada smanjti vatru i kuhati oko pola sata što ovisi o grahu.
Otvoriri ekspres lonac te dodati koncentrat rajčice, ajvar i sjeckanog peršuna.
Ovaj put sam poslužila pržene kobasice kao što sam vidjela na blogu Voće i povrće.
Pošto nemam gril tavu ja sam ih stavila u teflon tavu s malo vode (1 dcl) poklopila i tako kuhala a kada je voda isparila onda su se zapekle u vlastitom soku.
Naravno, moji dečki više vole sa suhim rebarcima a nije im ni ovako mrsko.

Broj komentara: 12:

  1. Obožavam tvoj blog sa svim ovim lijepim domaćim jelima...Dok čitam...osjećam miris jela...:)))
    Ovako i ja kuham grah i zaista nema potreba za zaprškama...
    LP
    Phoenix

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš volim grah u ove hladne dane, sa žlicom i toplo..ovaj tvoj s kobasicama izgleda prefino!

    OdgovoriIzbriši
  3. ajme kako ja volim ovakav grah... mi ga pravimo jako slično samo bez češnjaka i ajvara, ostalo sve isto :) nema boljeg za ove hladne jesenske dana... i zimske, naravno :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Snježo sjajan je:))) ali stvarno po mom guštu

    OdgovoriIzbriši
  5. Drago mi je da si isprobala foru s kobasicom. Nadam se da vam se svidjelo! :) Jedino mislim da se baš najbolja aroma postigne na grillu pa svakako pokušaj i to jednom. :)
    Inače grah ti izgleda mrak! :)

    P.S.
    Ni ja ne koristim nikakve zaprške, pa grahu to zbilja ne treba. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Hi Snjeza,

    which is a super fine food.
    I now have appetite.
    Delicious

    Greeting Jacob

    OdgovoriIzbriši
  7. e, za ovo moj dragi ubija:))) odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  8. grah je moj favorit
    Jedem ga rado
    mogla bih vala i svake sedmice,jednom:)
    a
    kazu i ne goji:))
    Volim ga bas na sve nacine.
    Ovaj tvoj mi bas po ukusu.
    moze l jedan tanjur
    virtualno?
    Hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  9. #Phoenix: Hvala na lijepim riječima!
    #Andrea: Čim nabavim gril tavu probati ću
    #Sponty: Naravno, izvoli. Za mojim stolom uvijek ima mjesta bar za jedno!

    OdgovoriIzbriši
  10. Sad bi zdimo kod tebe u Knin na jedan tanjur

    OdgovoriIzbriši
  11. odličan recept. Taman za ove hladne dane.I meni je pao danas na pamet :D

    OdgovoriIzbriši
  12. Grah obozavam.Ovdje u Njemackoj ga kupujem ili kod Turcina ili u Kauflandu, prodavnici sirokog asortimana.Kod Turcina ponekad omanem.Ali zato u Njemackoj prodavnici..Uvijek ima bar 5 vrsta graha sa svih mogucih strana svijeta.Njemac :) fino napise i ukratko osnovni postupak kuhanja. Pa tako ima grah koji je gotov za 2 sata, ili onaj da se pokiseli preko noci u hladnoj vodi.I tacno je to sto pise.I tako za 2 sata grah na stolu, recimo.Dodaci u grah moj su izbor.Stavim svega od povrca, volim sa finim suhim rebrima ili nekom drugom finom suhovinom.Nisam ga pravila nekoliko mjeseci.Ali sad mu je sezona :) nastala.

    OdgovoriIzbriši