27. lis 2009.

Marcipan

Pojma nemam zašto se ovaj kolač zove ovako. Nema nikakve veze s marcipan smjesom, ne pravi se čak ni od bajama. To je jedan stari kolač koji je moja sestra dobila od svoje prijateljice Zeničanke, pa mogu reći da se Konjicem proširio a da mu je podrijeklo Zenica:)))
Jednostavan, ukusan, dosta sladak i masan kolač. Tko to ne voli može slobodno preskočiti ili smanjiti šećer. Ja ga pravim samo kada zahladi i spada u grupu tzv. zimskih kolača. Kada mi dođe i ja smanjim šećer i ulje a nekada ne!
Original recept:
  • 3 jaja
  • 6 fildžana (malih šalica za crnu kavu) šećera
  • 3 fildžana ulja
  • 5 fildžana brašna
  • 4 fildžana mlijeka
  • 2 fildžana mljevenih oraha
  • 1/2 praška za pecivo
Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, mlijeko te pomiješane brašno, orahe i p.z.p. Sve raditi mikserom!
Izliti u podmazan i pobrašnjen pleh te peći oko 25 minuta na 200°C.
Pečen kolač prohalditi i preliti glazurom koju napraviti od:
  • 16 žlica šećera i
  • 6 žlica vode prokuhati pa dodati:
  • 1/2 maslaca
  • 5 fildžana mljevenih oraha i
  • 10 dag čokolade za kuhanje
Još malo kuhati dok se sve ne sjedini (oko 1 mnute).

Eh, ovoga puta sam smanjila šećer pa sam u samo tijesto stavila 4 male šalice od crne kave (nemam fildžana) a u glazuru sam stavila 10 žlica šećera.
I još nešto: Kolač se može praviti u plehu od elektr. špahera (33 cm x 30 cm) ali sam ja ovaj put stavla u 23 cm x 38 cm.

Broj komentara: 13:

  1. Mama ga često pravi,zove ga Ljubicine Kocke,preukusan je!

    OdgovoriIzbriši
  2. Snježa,
    very delicious idea.
    Is wonderful, Diana

    OdgovoriIzbriši
  3. u zadnje vrijeme sam nešto počela praviti ove fensi šmensi kolače, a zanemarile ovakve stare a fine receptiće... izgleda jako sočno i bogato :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kod nas u Sarajevu se jedan drugi kolač, koji također nema ništa zajedničko sa marcipanom, zove marcipan i takav se "uredno" prodaje u slastičarnicama.
    Pravim neke slične kolače po sastojcima i znam da su to oni fini, praktični i ukusni domaći kolači. Mjere su mi prave bosanske, kod nas sve nešto na fildžan :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Zvuci super, samo (ja sam kupila fildzan samo zbog ovakvih kolaca) moj fildzan (original) ima zapreminu od samo 1 dcl, i nekako mi se cini da je malo mase za pleh 'od rerne'. Inace cim se pojede orehnjaca, pravim ovaj!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Dobri recepti bez vage :), a ponekad i dođe gušt za jako slatkim.. Meni obično kad me drma PMS. Inače imam taj recept iz nekih starih vremena, bio je dosta u modi kod nas. Dala mi ga šogorica, ali je do sada bio bezimen. Kod nas se zvao - onaj Marinin kolač. Sada ću ga znati po pravom imenu :). Hvala ti.

    OdgovoriIzbriši
  7. E, baš vam hvala cure moje drage!
    Draga Melrose, ne smeta što je fildžan od 1 dcl, samo ispeci kolač u malo manjem plehu!Ili uzmi malu šalicu za crnu kavu i ispeci u većem plehu!

    OdgovoriIzbriši
  8. Mislim da sam čula za ovaj kolač, ali ne znam jesam li ga jela. Zvuči krasno. Kako bih rado sad fildžan prave bosanske kavice, uz ovakav kolačić.

    OdgovoriIzbriši
  9. :)imam ga i ja po istim mjerama "na fildzan",ali koristim salicu od crne kave..meni je fin i moji ga vole...bas si me malo vretila medu svoje !!:))

    OdgovoriIzbriši