4. lis 2009.

Moja baklava


Svak ima neki svoj recept za baklavu. Tako i ja. I ne pravim je često. To je kolač samo za posebne prigode. Ovoga put moj stariji sin je zaslužio da mu napravim njegovu omiljenu baklavu. Zna mi ispasti i bolja ali valjda sam ispala iz štosa.

Potrebno je:
  • 60 dag kora za baklavu (ako mogu od njih dva lista)
Masa za posipanje:
  • 80 dag - 1 kg oraha (mljevenih + isjeckanih ili istucanih)
  • 2 šake šećera (to je oko 8 do 10 dag)
  • 4 šake mljevenog keksa ili tirita (ja koristim mljeveni keks pettite beure i to je oko 10 dag)
Masa za pomastiti:
  • rastopiti 2 maslaca i 1 čašu ulja ( ja uvijek smanjim maslac pa stavim 1,5 kom.)
Za zaljev je potrebno:
  • 5 šalica šećera i 3,5 šalice vode kuhati na 5 kapi (šalica je od 2 dcl, a na 5 kapi znači kada potopite žlicu u zaljev da s nje kada je izvadite spane 5 kapi - to je kuhanja oko 5 min.) Dodati još i 1/2 izrezanog limuna.
Protvan (tepsija) za ovu baklavu je dimenzija 23 x 38 cm.
Na dno staviti 4 kore, svaku pomastiti a onda staviti petu koru i posuti je orasima (smjesom za posipanje).
Nakon toga prekriti orahe korom i nastaviti isto tako. Ustvari ja volim baklavu, kako je moja mama govorila na "tavane" što znači da se smjesa oraha podijeli na 3 - 4 dijela, a kore na 4 - 5 dijelova i tako znači imam 3 ili 4 reda fila i 4 ili 5 redova kora.
Može se raditi i tako da se poslije prvih 5 slojeva kora stave orasi (smjesa za posipanje), zatim se 6 - ta kora pomasti, 7 - kora orasi itd. dok se ne masa ne potroši.
Na kraju staviti 2 - 3 kore.

Izrezati baklavu te dobro pomastiti po rezovima i po vrhu preostalom masnoćom.

Baklavu peći oko 1 sat. Prvo je staviti u dobro vruću pećnicu na oko 230°C, tako je peći dok malo ne porumeni, oko 10 min nakon, čega treba smanjiti temperaturu pećnice na 180°C i dalje peći.

Zaljev skuhati i ostaviti hladiti dok se baklava ne ispeče.

Baklavu izvaditi iz pećnice, staviti na rešetkastu podlogu, ohladiti oko 10 minuta te polako zalijevati!

Kod zagrijavanja maslaca odvojiti mliječnu pjenu, jer to poslije izgori na baklavi.

Broj komentara: 11:

  1. Hi Snjeza,

    vrlo ukusno i vizualno savršen. Kompliment

    Pozdrav Jakov

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasno izgleda :)
    Uvijek sam za dobru baklavu, ima u njima nesto cemu ne mogu odoljeti ;)
    Nisam nikada probala raditi sa dodatkom keksa, bas me zanima okus .
    Krasno ;))

    OdgovoriIzbriši
  3. Super izgleda, nisam fan slatkoga ali ovo bih probala!

    OdgovoriIzbriši
  4. Mislim da ti je odlično ispala baklava. Ona nije jedan od mojih omiljenih kolača, zapravo mi je preslatka i jako rijetko je jedem i nikad je nisam sama napravila. Ipak ako mi bude trebao recept svakako ću je raditi po tvome. ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivna baklava, a prva fotografija mi je prekrasna.

    OdgovoriIzbriši
  6. SVAKA CAST ZA BAKLAVU

    OdgovoriIzbriši
  7. CISTA DESETKA ZA BAKLAVU

    OdgovoriIzbriši
  8. NA KOJI NACIN I S CIME REZATI BAKLAVU DA BI SE LIJEPO IZREZALA?

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Anonimno: Ja režem baklavu malim oštrim nožem, polako, ne mora biti do dna izrezana, poslije pri služenju opet treba malo koristiti nož.
    Inače sam vidjela na netu da ljudi imaju šeme na pausu papiru za rezanje baklave:)

    OdgovoriIzbriši