1. lis 2009.

Varivo ili čorba od mahuna


Dok još ima svježih mahuna nastojim ih praviti. Svi ih volimo, ja ih jedem iako znam da ću poslije imati probleme jer me strašno nadimaju. Ali,...
Za razliku od velikog broja ljudi ja mahune nikada ne kuham s mesom. Jednostavno meni to ne ide skupa. To je vjerojatno ostalo u meni od djetinjstva. Ni moja majka ih nije pravila s mesom. Sjećam se da je jednom probala ali nije prošlo. Nije nam se svidjelo!
Kada ih pravim dinstane, tada posluže kao prilog nekom mesu, šnicli i sl.
Ali, ovako na varivo ili što moj muž kaže na žlicu - nikada.
A mahuna ima raznih vrsta. Uvijek uzimamo žute plosnate ili isto takve šarene sa žutom podlogom.
One zelene su mi nekako najpogodnije za lešo ali to moji muški ne vole.



Čak je i moj muž naučio spremati ih ovako i budu mu savršene.

Za ovako spremanje mahuna potrebno je:
  • 1 kg mahuna
  • 1 veća ili 2 manje glavice luka (kapule)
  • 2 - 3 krumpira srednje veličine
  • 1 mrkva
  • 1 žličica mljevene paprike (po želji slatke ili ljute)
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • ulje
  • sol
  • papar
  • peršun, kopar, vegeta (po želji)

Kao i većinu variva ja ih spremam u ekspres loncu:

- Mahune očistiti i oprati te ih isjeći na 3 - 4 dijela. Na malo ulja staviti isjeckani luk, posoliti ga te lagano dinstati dok ne postane staklast. Dodati mrkvu isječenu na kolutiće.

- Kada i mrkva povene dodati mahune i nastaviti dinstati nekoliko minuta dok mahune ne uvenu. Na kraju dodati krumpir izrezan na kockice, posoliti, popapriti i dodati ostale začine: mljevenu crvenu papriku, (eventualno) vegetu, isjeckani bijeli luk i kopar, koncentrat rajčice i zaliti vodom toliko da bude iznad mahuna oko 2 prsta.

- Kada prokuha, zatvoriti ekspres lonac i kuhati na tihoj vatri 15 minuta.

- Lonac otvoriti pošto ste ga rashladili, provjeriti okus i ako je potrebno popraviti ga te još malo prokuhati i posuti sjeckanim peršunom. ( U mene je uvijek sve slabo slano, zato uvijek moram provjeriti okus).

Broj komentara: 8:

  1. Hi Snjeza,

    vrlo fino i vrlo ukusan gulaš.

    Pozdrav Jakov

    OdgovoriIzbriši
  2. ja napravim uvijek veliku lončinu i onda 5 dana jedemo mahune :)) ja bi ih mogla i svaki dan :))

    tvoja čorba super izgleda

    OdgovoriIzbriši
  3. Dobar recept,super fino čorbasto!

    OdgovoriIzbriši
  4. Savršen recept za nadolazeće jesenske dane.

    OdgovoriIzbriši
  5. i ja ih jedem bez mesa, obozavam ih!! odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako volim mahune, na bilo koji način od variva do salate. I znaš da ih ja isto nikad ne spremam s mesom, jedino kao prilog mesu povremeno.
    Tvoje varivo izvrsno izgleda! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Jednostavno je, sad cu provjeriti!

    OdgovoriIzbriši
  8. hvala na receptu upravo ju pravim, nadam se da ce ispasti dobro :))
    inače obožavam sve moguće čorbice :))

    OdgovoriIzbriši