1. ruj 2013.

začin ili kako spremiti začin za zimu



 baš i niam nešto od spremanja zimnice...
iskreno i najiskrenije od toga sam davno odustala...a to je već stara priča...da je ne ponavljam..pravim samo ono što će se sigurno pojesti i to samo ako sam raspoložena za praviti....
ono što često u zadnje vrijeme pravim je ovo mljeveno povrće kao začin za razna jela....
možda mnogi misle kako je i to nepotrebno jer svega ovoga sada ima kupiti u svako doba godine što je i točno...ali, meni ovo povrće nekako ljepše miriše a i cijena mu je sada pristupačna....znam zimi platiti jednu papriku kao kilogram sada...
kninska tržnica je mala ali, ima nekoliko domaćih proizvođača koji svoje proizvode nude svaki dan a subotom, kada je pazarni dan bude lijepa ponuda...
najviše volim domaću rajčicu, neko staro domaće sjeme, izuzetno ukusnu i slatku...i sir, kod bože...ovčji i kozji...kao travnički...i ne treba meni ništa više osim tog sira, rajčice i malo maslinovog ulja :)



za ovaj začin a za koji sam savjet dobila od svoje prijateljice esme, kao temelj se uzima crvena rog paprika i onda ostalo povrće...ja sam ovoga puta imala:
  • 2 kg crvene rog paprike
  • 1 kg mrkve,
  • 1/2 kg korijena peršina
  • 2 manje glavice celera
  • 2 korabice
  • 2 vezice lišća peršina
  • lišće celera  
   - svo povrće oprati i očistiti te osušiti malo na krpi

          - sve skupa samljeti u multipraktiku ili mašini za meso


                             izmiješati dobro te podijeliti u vrećice za zamrzivač


                         -
 svaku vrećicu spljoštiti da izađe zrak, zatvoriti i spremiti u zamrzivač




























                                za upotrebu odlomiti po komad (parola je: snađi se) :)

* meni je izvrstan zimi za rižota, grah i druga variva, toćeve (saftove), gulaše,...
* ovo je samo kao ideja a svak si može još dodati ili oduzeti što želi
* ovako spljošteno u vrećici zauzima manje prostora u zamrzivaču a i lakše mi je odlomiti određenu količinu


Broj komentara: 14:

  1. Super savjet. Imam povrca u basti, pa bih mogla probati. Izgleda jako prakticno i zimi, ali i kad se u zurbi. usput, nedavno sam prolazila kroz Knin :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. bilo bi mi drago da si se javila...najozbiljnije...sljedeći put, svakako se javi..

      Izbriši
    2. Nije bilo planirano, znas ono kad ne zaobidjes grad, nego udjes u grad :) Hvala ti :)

      Izbriši
  2. Ovo je predobro. Moram mami prenijeti, jer ona uvijek sprema zimnicu. Pozdrav!

    Mersad
    Mersad Donko Photography

    OdgovoriIzbriši
  3. Pravila sam ranije ali sam nekako zaboravila na ovaj recept a to je zbilja fantastično. Hvala ti na podsećanju!

    OdgovoriIzbriši
  4. ovo je odlična ideja, i isprobat ću je ovu jesen!

    OdgovoriIzbriši
  5. Snezjo, divna ideja a najlepse je kad znas da je sve domace spremljeno i prirodno, ako uspem da nagovorim chefa pa da napravimo jednu turu za zimu.:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je zbilja odlično i bilježim, a bogme i radim. Sada imamo puno povrća u vrtu, pa osim što je jeftino, znam da nije špricano. Možda se može zamrznuti u malo većim posudicama za led, pa onda premjestiti, kao kocke u vrećicu?!? Kako bilo, radim i kopiram, pa se nemoj čuditi ako jednog dana osvane i na mojem blogu:):)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja ovako stavljam jer nemam puno prostora :)
      u svakom slučaju se radujem vidjeti ovo na tvome blogu...

      Izbriši
  7. E, da znaš da ću ovo spremiti! Nema ničeg lepšeg nego kada ti zamiriše paprika po snegu - znaš da je lepo vreme tu negde...
    Ja ovako pljosnato ostavljam i mleveno meso - lakše se otapa i pravilnije slaže u zamrzivaču.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja isto...mali zamrzivač a treba štedjeti na prostoru :)

      Izbriši
  8. Ima ogromnu škrinju i ladičar pa nemam problema s prostorom, ali svejedno ću spljoštiti ovaj začin, jer kako kažeš - otkine se po potrebi koliko treba. A kombinacija začina mi se čini baš super, samo da nabavim rog paprike, njih nemam u vrtu :(

    OdgovoriIzbriši