26. svi 2014.

ajme: jogurt tava/elbasan tava



ovaj post šaljem mateji koja je za temu ovomjesečne igrice izabrala jogurt..naravno riječ je o foodblogerskoj igrici ajme koliko nas je a koju je davno, davno pokrenula moja imenjakinja snježana (monsoon)...



volim sireve, volim jogurt, kiselo mlijeko, ...sve od mlijeka...vole i moji ukućani s tim da mlijeko baš ne vole mm i nikola...od sireva najviše volim jake sireve, s karakterom...nisam luda za onim blagim...ne znam se zaustaviti...
a jogurt je priča za sebe...sjećam se kiselog mlijeka (kiseline-tako se u nas govorilo) kojega je pravila moja baba...bilo je to tako gusto mlijeko, kao da ga i sada vidim i osjećam njegov okus...lijepo ga zahvatiš žlicom i ostane trag žlice, kao neka krema...
moji prijatelji i ja smo gledali ovaj film i neki od njih su odustali od sireva i mlijeka poslije ovoga...šta vi mislite o ovome? baš me zanima....
ja i dalje papam i sireve i jogurt i sve ostalo od mlijeka ali, nekako mi uvijek negdje u podsvijesti se odvija ovaj film....
kada kupujem mlijeko kupujem isključivo svježe, ono u boci, ponekada domaće....ali, šta bih ja jela....ako ne pojedem nešto konkretno onda sam stalno gladna :)

prelazim na temu....tema mi se odmah svidjela i odlučila sam sudjelovati...nekako u zadnje vrijeme ne pratim baš revno ove naše igrice iz opravdanih razloga ali, nastojim bar jednu mjesečno odraditi...
jogurt kao tag imam i na svome blogu...i često ga koristim u kuhanju...ima puno finih recepata u koje ide kako slanih tako i slatkih...vjerujte, desi se i da zaboravim tagirati :)


za ovaj put sam se odlučila za ovu jogurt ili elbasan tavu....
recept potječe iz stare knjižice: "100 vegeta specijaliteta 2", izdane još 1991. godine...
u originalu se ovo jelo radi s janjetinom...kod mene niko ne jede janjetinu osim s ražnja....zato najčešće radim s teletinom a probala sam i sa svinjetinom (nadam se da nije veliki grijeh :))...kada malo proguglate vidjet ćete da je rade i sa piletinom...na kraju krajeva zašto ne...nama je dobro...baš dobro...
ovo jelo je dobilo ime po gradu elbasan koji se nalazi u središnjoj albaniji. osnovali su ga rimljani u 1. stoljeću a danas ga nazivaju i "grad s tisuću prozora"...
jelo je izuzetno ukusno i lagano mesno jelo...


potrebno je (ovo je otprilike za tri osobe):

  • oko 400 g mesa bez kosti (janjetina, teletina) izrezanog na kockice
  • 1 žličica mljevene crvene paprike (ja stavim po pola ljute i slatke)
  • sol, papar, 
  • 2 jaja
  • 200 ml jogurta (grčkog)
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 1 žlica brašna
  • 2 žlice ulja
  • 1 žličica maslaca
  • 1 češnjak
  • 1 žlica peršina
  1. u tavu nasuti ulje, dodati meso, posoliti, popapriti, posuti mljevenom paprikom i pirjati ga na umjerenoj vatri poklopljenog...po potrebi dodavati malo vode...pred kraj pirjanja dodati maslac i nastaviti dok meso ne omekša
  2. umutiti (vilicom) jaja, pa dodati u njih jogurt, kiselo vrhnje, brašno, nasjeckani češnjak i peršin
  3. ispirjano meso prebaciti u vatrostalnu posudu, preliti ga pripremljenom mješavinom jaja i jogurta te ga zapeći u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 20 minuta...
  4. poslužiti ga sa salatom po izboru



Pošto sam rekla u uvodu ovoga posta na blogu imam tag jogurt pa iz tog razloga prilažem:

- turski kruh
- carska juha by eleonora
- tarator
- najjednostavniji kolač s trešnjama
- pogača sa sirom
- lenina makedonska rapsodija
- griz štrudla od višanja
i još nekoliko muffina ...ali, dosta.....mislim da je i ovo previše
eto, draga mateja...znam da ćeš u ovom krugu imati puno posla...tako ti je to kada izabereš za temu nešto što se puno i redovno koristi...a mi ćemo, na kraju, dobiti jednu fantastičnu kuharicu na temu: jogurt...


Broj komentara: 7:

  1. Interesantan recept, super izgleda. Moram priznati da nisam kliknula na filmić, nekako me strah što me tamo čeka - neke stvari je možda bolje ne vidjeti, baš zato da se ne bi vrtile u podsvjesti

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo mi se jako sviđa, samo da nije sa mesom. Čini mi se da bi i sa pečurkama bilo super, zar ne?

    OdgovoriIzbriši
  3. Sad sam ogladnela i ja bih bez mesa. Super ulaznica.

    OdgovoriIzbriši
  4. Vrlo fino i zanimljivo, odmah sam ogladnila.:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Jogurt tava mi je super, biti će i kod mene za jedan ručak ! Filmić sam kliknula ali ga ipak nisam pogledala, mliječne proizvode volim više od samoga mlijeka pa možda i ne trebam baš sve znati :):)

    OdgovoriIzbriši
  6. Bacila sam pogled na film i moje mišljenje je slijedeće: mlijeko i mliječni proizvodi su osnova ljudske ishrane unazad par hiljada godina i sad odjednom ne valja. Nije nego. Šta su seljaci jeli, hljeb i sir a meso samo jednom godišnje na Božić/Pashu/Ramazan?!
    Slažem se da bi odnos prema životinjama trebao biti mnogo humaniji, da se ne forsiraju preko svih granica i da se drže u mnogo boljim uslovima.
    Jelo mi je zanimljivo, moram da ga isprobam.

    OdgovoriIzbriši