26. tra 2009.

Griz štrudla od višanja


Baš i nisam neki ljubitelj voća u kolačima. Ja sam starinska žena i mislim da je voće samo po sebi desert.
Izuzetak su za mene višnje i jabuke. Višnje - zato što su tako kisele i u kolaču dobiju onu za mene potrebnu dimenziju da bih ih ja mogla jesti. Tako isto i moji ukućani s tim što djeca nisu gotovo nikako ljubitelji voćnih kolača.
Moj stariji sin će pojesti Lijenu pitu a mlađi voli ovu Griz štrudlu od višanja.
Ovo je vrlo jednostavan kolač i, što je meni važno, brzo se priprema i ima ga dovoljno.
Potrebno je:
  • 12 tankih kora za savijače (pite) oko 1/2 kg
  • 1/2 kg višanja ili drugog voća (borovnice, trešnje, ribane jabuke) ili sir
  • 3 jaja
  • 2 čaše od 2 dcl jogurta (kojeg bilo) - dalje ta ista čaša za mjeru
  • 2 čaše šećera
  • 1 čaša ulja
  • 1,5 čaša griza
  • 1 p.p.
  • 1 vanilija
  • ribana kora 1 limuna
Umutiti jaja sa šećerom i vanilijom, dodati ulje, zatim jogurt i na kraju griz sa praškom za pecivo. Umiješati limunovu koru.
Uzeti jednu koru i obilato je premazati pripremljenim filom. Prekriti drugom korom i ponoviti s filom.
Na taj drugi red fila staviti još jednu koru koju ne treba mazati filom i na kraju kore poslagati višnje.
Zaviti u roladu, koju premjestimo u podmazanu tepsiju.
Kada završimo sa sve četiri rolade, premažemo ih malo uljem i stavimo u vruću pećnicu peći. Ja pečem na 200 °C oko 25 - 30 min.
Gotovu roladu posuti malo sitnim šećerom, ohladiti i služiti, ako možete čekati da se ohladi.

Meni ne bude dovoljno Ledo pakiranje smrznutih višanja pa tako četvrtu roladu uvijek punim mješavinom od malo višanja, malo borovnica (kojih imam u zamrzivaču) i malo ribanih jabuka.
Višnje ne odmrzavam nego punim onako smrznutim.

Broj komentara: 20:

  1. Baš sam nedavno tražila neki recept s grizom i evo ga. Ni ja ne volim voće u kolaču, ali šljive, jabuke i višnje su iznimka ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Lepa je ovo pita, ja sam pravila nešto slično.

    OdgovoriIzbriši
  3. Witaj,

    na strudel wygląda fantastycznie. Komplement.
    Greeting jacktel

    OdgovoriIzbriši
  4. Sorry, krivo prevedena.
    Zdravo,

    je štrudla od Fantastisch izgleda. Kompliment.

    Pozdrav Jacktel

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja sam jela nesto slicno i moram reci da sam odusevljena. Cuvam ovaj recept za probu :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala vam, dragi moji, ja sam isto oduševljena ovom štrudlom.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo sam često jela i jako mi se sviđa al nikad nisam sama pravila i ja spremam recept i ubrzo ću ga isprobati! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako fino..čini se da ima puno finih stvari na ovom blogu!

    OdgovoriIzbriši
  9. Pravila sam i prezadovoljna sam!!!
    http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2011/06/griz-strudla-od-visanja.html

    OdgovoriIzbriši
  10. probala sam ovaj recept i supeeeer je!

    hvala što si ga podijelila, to nam je u kući sad jedna od omiljenih slastica

    pozz
    Anamarija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala tebi na komentaru. I mi, iskreno, obožavamo ovu štrudlu!

      Izbriši
  11. super...pravim i ja samo ne stavljam jaja....takav dobila recept od Ane

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovo je izvanredan recept,ja jos pravim isto to samo stavljam sljive.Probajte.

    OdgovoriIzbriši
  13. super su mmmmmmmmmmmmm

    OdgovoriIzbriši