27. ruj 2009.

Juha od tikve i pita tikvenjača

Evo došla je na red i pita. Naravno, sezona je tikve i bilo bi nam žao ne napraviti nama omiljenu pitu tikvenjaču.
Inače, u mom se kraju od tikve pravi samo uzljevak, uštipci, pita i ćušpajz. U Kninu sam naučila pripremati je na lešo (skuhanu i samo prelivenu mslinovim uljem i paprom). Ovaj put sam po receptu svoje sestre napravila i juhu!

Jedan dio tikve sam izrezala na kocke, prelila vodom toliko da ogrezne, stavila sam malo maslinova ulja i kuhala dok tikva nije omekšala.
Gotovu juhu sam usitnila štapnim mikserom (možda bi bilo bolje blenderom), vratila sam je ponovno na vatru i prokuhala, dodala sam stavila 3 komada Zdenke sira, malo vrhnja za kuhanje. Još ju je potrebno dobro posoliti i popapriti.
Oduševila nas je sviju, mislim da je ova "Zdenka" dala neku posebnu notu!

Pita tikvenjača

Jedan moj pokojni rođak je studirao i živio u Zagrebu. Obožavao je pitu tikvenjaču. Ali, u Zagrebu se pravi "Bućnica" - sa sirom što naš mentalni sklop baš ne prihvaća.
Nitko mu nije znao napraviti našu tikvenjaču pa je on zasukao rukave i napravio je.
Tako je nekako ostalo i u mojoj glavi: ovo što ja i mi ostale Bosanke pravimo je tikvenjača ili tikvara a ovo u kombinaciji sa sirom, jajima itd. neka bude bućnica.


Kore se prave kao i za sve ostale pite. A za nadjev od tikve je potrebno:
  • 1 tikva
  • soli, papra i ulja
Tikvu očistiti i izrezati na sitne kockice, posoliti i ostaviti stajati. Razviti koru, malo je poprskati uljem te na nju posuti dobro ocijeđenu tikvu. Popapriti svježe mljevenim paprom!

Zarolati ili izrezati kore po želji i slagati na podmazanu tepsiju. Još pomastiti po površini i peći u dobro zagrijanoj pećnici (oko 220 °C) dok ne porumeni.



Broj komentara: 11:

  1. Mmmmmmmmm izgleda stvarno ukusno!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. kako fino izgleda!!!! odlicna pita!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sve je divno spremljeno.Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam luda za juhama, a od tikvi su mi među najdražima! ;)
    I ova pita izgleda jako privlačno, o još nisam probala. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim tikve i/ili buče od juhe pa do pite. Baš sam neki dan ponovo radila pitu. I ostalo mi još tikve pa sam je upotrijebila u umaku za puretinu. Prekrasno.

    OdgovoriIzbriši
  6. obožavam jesen baš zbog ovakvih poslastica... nisam još probala pitu, ali nadam se da ću ove godine uspjeti :) a dodatak zdenke u juhu mi je pun pogodak :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Nema veze sa juhicom, samo da se jos jednom zahvalim zxa FENOMENALAN recept za hurmasice, upravo samo ih pojela:))) Ma savrsene su, mekane, a ne raspadaju se, upijaju ravnomjerno agdu, a nisu gnjecave...najbolji recept ever!

    OdgovoriIzbriši
  8. #melrose: Drago mi je da ti se sviđa ovaj recept za hurmašice. U mojoj kući se pravi već, mogu reći više od 30 godina i ne mijenjamo ga.
    #Hvala i svim ostalim curama na komentarima
    Veliki pozdrav svima iz sunčanog Knina

    OdgovoriIzbriši
  9. Pozdrav Snjeza,

    super lijepa i ukusna savijača od bundeve si gemach. Veliki kompliment.

    Srdačan pozdrav, Jacob

    OdgovoriIzbriši
  10. Nisam baš ljubitelj tikve, ali slanu pitu s korama ne bih odbila:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Moji živi vole da jedu - pokojnici su prestali!

    OdgovoriIzbriši