6. tra 2010.

Pašticada iz expres lonca




Svako od nas ima neki sud/lonac koji mu je važan i bez koga neke stvari ne bi bile onako kako bismo to mi željele.
Za mene je to expres lonac.
Dok sam živjela kod svoje mame sjećam se suđa u kojem je ona kuhala. I ona je imala expres lonac ili "pretis" kako smo ga tada zvali jer se proizvodio u "Pretis"-u u Vogošći. Osim toga njoj je bila vrlo važna i jedna tava koju smo isto zvali pretis-tava iako ona nije uopće radila pod tlakom kao lonac. I tava i lonac su se izrađivali od aluminija, odnosno neke Al-legure. Kako su dobra jela bila iz te tave, naročito đuveći, pohani patlidžani, tikvice a tek pečene paprike....
Prije tog suđa moja mama je imala tenđere... Vjerujem da veliki broj vas nikada nije čuo za tenđere.... I one su se izrađivale od aluminija, imale su tanje dno nego dosta sadašnjeg suđa a i zanimljiv oblik, širile su se od dna koncentrično prema vrhu... Naravno imale su prikladan i poklopac.
Ali, da se vratim ja expres loncu.
U početku odnosno kada sam tek počinjala kuhati i mene je bilo strah raditi s njim. Ali, nužda me je natjerala.
Kada bih stavila nešto kuhati u njemu onda bih sačekala da prošišti, smanjila bih vatru, zatvorila kuhinju i otišla u drugu sobu dok ne bude vrijeme otvaranju lonca:)))
Već dugo ovako ne radim, ali bez obzira što sada imam više vremena i dalje volim kuhati u njemu. Čak i meso pečem u njemu i vjerujte mi na riječ, moji dečki najviše ga vole ovako pripremljenog.
Ja imam najobičniji expres lonac, onaj Lagostina od 6 l.




Za sve što treba malo više vremena za kuhanje koristim ovaj lonac.

A evo kako sam pravila ovu Pašticadu. Savjetnik za marinadu je bila moja Anka.

Prethodno treba 1 dobar komad mesa (veličine da može stati na dno lonca - oko 1 kg) nabosti češnjakom, štapićima mrkve i pancete.
Meso ostaviti preko noći i marinadi:
  • 2 l vode + 2 dcl crnog vina prokuhati i ohladiti pa dodati
  • 1 dcl octa
  • 1 žlicu soli
  • nekoliko zrna papra
  • 2 - 3 lista lovora
  • 2 veće galvice kapule izrezane na krupnije komade
  • 2 -3 veće mrkve izrezane u kolutove veće debljine
  • izrezan korijen celera
  • korijena peršina
I još je potrebno:
  • 1 mala konzerva pelata ili sjeckane rajčice (400 g)
  • 6-8 kom suhih šljiva (bez koštica)
  • 2 dcl prošeka
  • soli, mljevenog papra, peršina, ljute paprike
  1. Ugrijati malo lonac pa dodati nekoliko žlica ulja, da lagano prekrije dno
  2. Meso izvaditi iz marinade pa ga osušiti kuhinjskim ručnikom
  3. Propržiti meso sa svih strana u loncu, izvaditi ga i ostaviti na stranu
  4. U lonac ubaciti svo povrće iz marinade, te ga dobro prodinstati
  5. Dodati pelate ili sjeckanu rajčicu, mljeveni papar, ljutu mljevenu crvenu papriku
  6. Kada povrće omekša dodati meso, suhe šljive, prošek te zaliti marinadom toliko da prekrije meso
  7. Kada provrije zatvoriti expres lonac i sačekati da prošišti, tada smanjiti vatru ali toliko da i dalje lagano šišti.
  8. Poslije 30 - 35 minuta kuhanja, što ovisi o debljini mesa, lonac izmaknuti s vatre, sačekati da plovak spadne ili to uraditi pod mlazom hladne vode te onda otvoriti lonac.
  9. Izvaditi meso i štapnim mikserom ili kroz cijediljku usitniti sastojke
  10. Popraviti ukus još po želji (ako treba dodati soli, sjeckanog peršina ili što ko voli...) te vratiti meso u dobijeni toć (saft)





Možda je za nekoga ovo svetogrđe ali, mi smo zadovoljni.
Služiti je uz njoke ali ide i uz dobru pastu. Od ove količine meni ispadne ručak za dva dana pa mijenjam priloge.

Broj komentara: 17:

  1. Pasticada i umak izgledaju jako ukusno. Nakon ovog tvog posta i ja cu morati nabaviti expres lonac :)

    OdgovoriIzbriši
  2. kao što kaže jubistacha sve izgleda vrlo ukusno
    što se tiče express lonca nemam ga, razmišljala sam da ga kupim, ali nisam znala što bi u njemu kuhala pa sam odustala i kupila nešto što će mi više koristiti

    OdgovoriIzbriši
  3. Naravno, Pretis! Sve mame su to imale. Kako smo mi blizu Madžarske, tamo smo kupovali sve express lonce, bili su dobri i jeftini, u svim veličinama. Kada sam se udala, imala sam dva: jedan sasvim mali i jedan veći. Ali, ništa ne traje vječno, pa sam sada ostala na nekom koji baš i nije express i treba mi novi, pod hitno. Ali, trebaju mi i pare za njega pod hitno, pa će to sve pričekati. Pašticada je fina i također ju radim u express loncu, ne uvijek, ali često. I mislim da zato nije ništa lošije od one koja se mora lagano kuhati pola dana, zar ne!

    OdgovoriIzbriši
  4. meso, umak - pašticada odlično izgleda !
    kuhati je u express loncu ili ne, zašto bi bilo svetogrđe, ako ste ti i dečki zadovoljni, usput je i praktičnije, ne treba puno razmišljati, ukusno je i dobro i to je najvažnije. Ja nemam express lonac, kao i Nina ne znam točno za što bih ga koristila pa ga do sada nisam kupila, a nismo ga ni ranije imali jer je tu bila baka koja je kuhala, onako po starinski i polako. U svakom slučaju nemam ništa protiv i ovakvog načina pripremanja i tvoja pašticada je odlična !!

    OdgovoriIzbriši
  5. Izgleda fenomenalno! Na žalost ,nemam expres lonac,ali mi se sviđaju sva pomagala koja skraćuju vreme priprema jela.za zaposlene domaćice ovo je super!

    OdgovoriIzbriši
  6. Imam tri ekspres lonca, Tefal, Lagostinu i WMF i svi su različite zapremine. Puno ih rijeđe koristim nego je ekspres lonce koristila moja mama, koja je baš sve kuhala u "pretisu". Ja uglavnom kuham samo grah ili staru leću, a ostalo volim gledati kako se krčka, mješati, mirisati...
    Dopada mi se kako izgleda tvoja pašticada lijepo izgleda u presjeku. Sada, stvarno ne znam šta bi rekli Dalmatinci na brzu pašticadu, ali je bitno da ste vi zadovoljni, a kuhanje pod pritiskom omogućava da se mirisi zadrže u hrani, pa joj okus sigurno nije narušen.
    Tenđera se ja ne sjećam, a čak nisam čula ni taj izraz.

    OdgovoriIzbriši
  7. Eto, to je nešto što moja mama nikad nije imala, a ni ja. Često sam razmišljala da ga kupim, ali uvijek sam se dvoumila i strahovala, pa na kraju odustala.
    Premda ga ni u kom slučaju ne smatram grijehom u kuhanju, ali kako kaže Selma, volim kad se čorbica krčka i miriše.
    Pašticada izgleda odlično.

    OdgovoriIzbriši
  8. Često opotrebljavam expres lonac za juhe ili gulaše moram ti priznati da je zanimljiv način pripreme pašticade u expres loncu koju ja kuham satima ,iako mora biti fina.

    OdgovoriIzbriši
  9. ja ga nemam, zapravo isto ne znam sto bih kuhala u njemu osim graha, koji tako rijetko kuham...ali ova pasticada izgleda fenomenalno!!

    OdgovoriIzbriši
  10. nemam niti ja express lonac..

    ali zato pašticadu obožavam. recept je super

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja imam ekspres lonac ali ga se bojim i ništa ne kuham u njemu. Kad to počne pištat ja sam sigurna da će eksplodirati i on i cijela kuhinja. :lol:
    S druge strane pašticadu obožavam i obavezno je kuham za važnije i svečanije ručkove. Tvoja zvuči izvrsno i zapravo ima sve elemente klasične pašticade jedina je razlika dužina kuhanja, a mislim da to nije nikakav grijeh. :)
    Odlična ideja i recept, a ako se ikad oslobodim straha od tog vražjeg lonca svakako ću i ovo probati. :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Express lonac je uvijek dobrodošao, hvala za recept, dakle ne mogu se odlučiti šti bi prije isprobala, ali zato uredno zapisujem. Navrati do mene po nagradu. Loredana

    OdgovoriIzbriši
  13. Uf kako ovo fino i sočno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  14. i ja od nedavno imam express lonac i preporodila sam se uz njega. genijalan izum! no, nikad mi nije palo na pamet ispeći meso ili napraviti pašticadu u njemu. ma sjajno!

    OdgovoriIzbriši
  15. A baš me Timna jučer žicala da napravim pašticadu! :) Super izgleda!!! Sad mi sline idu!
    Ja je radim dvojako. Kad imam vremena i stvarno hoću osjećaj da sam sve napravila po pravilima i za posebne prilike uglavnom, napravim je klasično i to traje pola dana i više, ako uključimo i domaće njoke. Varijantu u express loncu koristim kad je neki manji komadić mesa u pitanju, pa ja to onda zovem falšom pašticadom i rabim štapni mikser i sva pomagala da skratim vrijeme kuhanja. Inače umak kod pašticade klasično pasiram s pasirkom. :)
    Ali express lonac je u mojoj kući nezaobilazan, čak kad idem na ljetovanje, on ide samnom, gotovo sve sam pokušala i s manje ili više uspjeha skuhala u njemu, priznajem da sad sve manje, ali dok je Timna bila mala, (imam tavu i lonac express, a jedan poklopac), bilo mi je idealno za brzo spremiti papicu a odmah i nama obrok da ne kuham dvaput. Ne bih dodavala masnoća, izdvojila bih količinu za nju, pa miksala, a nama sam onda dodala začina i masnoća.
    Da ne govorim o kuhanju bakalara, šunkica za Uskrs i sl. Nezaobilazan je. Čak smo se i na okus juhe iz express lonca toliko navikli da mi nije jednako dobra kad je skuham klasično. :))

    OdgovoriIzbriši
  16. Ovaj vikend sam radila pašticadu po Vašem receptu. Super je ispalo,ukućani jako zadovoljni. Ja sam gotovo napola skuhala jelo u običnom loncu, a onda sam sve prebacila u express da bude brže. Sve u svemu, super recept.

    OdgovoriIzbriši