10. stu 2012.

Čiflčijski odrezak by Milicza


Razlijenila sam se kako u kuhanju tako i u objavljivanju.
Razlog?
Spala knjiga na dva slova: mm i ja. Djeca za svojim poslom i ostali samo nas dvoje.
A mm baš i nije sklon isprobavanju novoga i uz to je vrlo kritičan da ne kažem nešto drugo. Baš mi se i ne mili kuhati. Naravno, kuham svaki dan ali, samo provjereno. Kada dečki dođu e onda se razbacim po kuhinji. Bude to fešta od klope.

Poriluk svi volimo i vrlo često ga pravim na razne načine kao npr. Poriluk s mljevenim mesom i Juhu od poriluka i ječma.

Imamo još nekoliko jela od poriluka na repertoaru a jedno od njih je i ovo. Zanimljivo mi je da se poriluk u Dalmaciji slabo konzumira ali, ga oni proizvode u velikim količinama.  Mnogi ga ne vole a ja mislim da mu nisu dali priliku. 



Jedno od jela koje se poprilično odomaćilo u našoj kuhinji je i ovaj Miliczin Čifličijski odrezak.
Osim ovoga probala sam i onu njenu vrhunsku Kraljevsku imotsku tortu.



Recept se nalazi na linku a ja ga prenosim onako kako sam ga ja pravila. Razlike su što ja volim puno poriluka i koristim za razliku od većine i onaj njegov zeleni dio. Još neke sitne razlike ćete uočiti čitajući recept. Kako god pravili dobit ćete izvrstan objed.


 Potrebno je:
  • 4 svnjska odreska od buta ili vrata
  • 1 žlica  masti
  • 10 dag sitno rezane pancete
  • 4 struka poriluka
  • 1 manja konzerva (400 g) pekata ili sjeckane rajčice
  • 1 dl bijeloga vina
  • 1 žličica koncentrata rajčice
  • sol, sveže mljeveni papar
  • 1 ljuta papričica
  • papar
  1. Poriluk rasjeći po dužini i dobro oprati od blata, Izrezati ga na sitno.
  2. Odresek istući malo batićem, malo ih posoliti i 
  3. Mast ugrijati u dubljoj posudi pa popržiti meso s obje strane dok ne porumeni. Izvaditi ga i držati na toplom
  4. U istoj masnoći pržiti pancetu  pa dodati pripremljeni poriluk.
  5. Kada poriluk omekša dodati žličicu koncentrata rajčice, malo sve propržiti pa dodati usitnjeni pelat, vino, ljutu papričicu, posoliti i popapriti
  6. Pustiti da provrije pa vratiti meso unutra. Podlijevati vodom i ostaviti ga neka vrije na laganoj vatri. 



Ja uvijek poslužim s kuhanim krumpirom pomiješanim s maslinovim uljem i sjeckanim peršunom.

Broj komentara: 5:

  1. Miliczini recepti su odlicni.Ovaj nisam probala ali su mi pahuljaste kifle jedne od omiljenih

    OdgovoriIzbriši
  2. Svinjetinu volim, a isto tako i poriluk. Ovo mi se čini kao ukusan spoj!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo spada nekako u narodnu kuhinju i to je uvijek dobro došlo. Kad radim "kerefeke" dulje vrijeme, onda moram ispeć svinjetinu, pa sataraš, ječam... i sve tako redom. Ovo je jedno genijalno jelo, a bit će kod mene uskoro, na rubu sam s kerefekama.
    A to kad se djeca rasprše, znam kako je to, sretna si da ti je dragi iz tebe.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo jelo mi se jako sviđa, nisam ga primjetila kod Milicze iako rado pratim njezine recepte. Odlično mi kod tebe izgleda i zabilježila sam ga za prvu priliku. Poriluk sam upoznala i naučila jesti tek kada sam došla u Zg.

    OdgovoriIzbriši
  5. Poriluk jako volimo, u svim mogućim varijantama, a Čiflčijski odrezak je nešto novo za mene. Jako mi se dopada recept, mogla bih ga isprobati preko vikenda :)

    OdgovoriIzbriši