29. ožu 2009.

PITA


Ja sam iz BiH, sasvim je normalno da znam praviti pitu. Ali, ja nisam kao mnoge moje prijateljice, kolegice ili moja sestra naučila je praviti rano nego dosta kasno - kada su djeca poželjela pitu.
Čudna sam ja! Mama mi je objašnjavala kako ali teško je meni objasniti, meni trebaju točne mjere, dobar recept i odluka! 
Po struci sam strojar što znači preciznost i zato sam rob mjere. Tako je to bilo u početku. Sada je drugačije, znam i bez mjere, ali stari recept po kojemu sam naučila nikada nisam zaboravila. S vremenom sam naučila da je za pitu najvažnije brašno, topla kuhinja i spokojnost (ako si nervozna- ne ide). A, prvu pitu sam napravila s Klas - ovim puder brašnom - bila je puna grudica ali se izvrsno razvila.
Inače, ja pitu razvijam pomagalom - oklagijom (dugački štap). Ovako mi se sviđa jer pita ne bude puno masna a valjda i što sam tako naučila.



Recept za tijesto je: 
  • 1 l brašna (glatko)
  • 4 dcl mlake vode
  • 1 čajna žlica soli 
  • 1/2 čajne žlice octa
  • 2 žlice ulja
U udubljenu u brašnu kojemu ste dodali sol dodati tekuće satojke te to sve sjediniti. Uzeti mikser sa spiralnim mutilicama i dobro izraditi tijesto. Tijesto podijeliti na 2 ili 3 dijela, napraviti kuglu, premazati uljem i staviti ga u najlon vrećicu ili u prijanjajuću foliju da odmara dok pripremite nadjev.


Stol prekriti starim čaršafom (lancunom) ili stolnjakom, posuti malo brašna (isto od kojega ste napravili tijesto) malo ga pobrašniti i rukom ga polako rastanjiti. Zatim uzeti oklagiju i razvijati. Ne treba pritiskati! Kada se malo rastanjilo presaviti ga preko oklagije i držati ono će se samo istezati. Sada ga vratiti na stol, oklagiju vući na stranu tako da se otvori cijela jufka (kora). Opet oklagiju  staviti preko polovice tijesta ali za 90° u odnosu na prvi put , prebaciti koru i podići da se razvija na drugu stranu. Malo pripomoći rukom, a isto tako na stolu.
Kada je na stolu, stavite oklagiju na sredinu i povlačite rukom krajeve.
Razvučenu koru treba nadjenuti po želji. Prije nadjevanja je poprskajte malo uljem i stavljajte nadjev, prekrijte nadjev krajevima kore, još malo pouljite i uz pomoć stolnjaka ili čaršava smotajte s obje strane. Izrežite prema veličini tepsije, prebacite u podmazanu tepsiju, malo pouljite po vrhu i pecite u zagrijanoj pećnici. (Oko 220°C dok ne porumeni)
Ja sam danas pravila burek i sirnicu.
Za sirnicu je potrebno: 
  • 3 kom jaja
  • 1/2 kg svježeg sira
  • 2 dcl kiselog vrhnja 20% m.m.
  • 1 čajna žlica soli +
  • ulje za posipanje kore
Ja umutim mikserom jaja sa soli, dodam sir i vrhnje i to je to.

Za burek: 
  • 1/2 kg mljevenog junećeg mesa
  • 1 mala glavica luka (kapule)
  • 3 krumpira srednje veličine
  • 1 žličica soli
  • papra po želji
  • 2 žlice ulja + ulje za posipanje kore
Krumpir očistiti i izrezati na male kockice, dodati mu pola kapule, posoliti i popapriti te dodati 1 žlicu ulja, izmiješati i ostaviti stajati.
Mesu dodati onu drugu polovicu isjeckane kapule, popapriti, posoliti i izmješati. 

Prije nadjevanja krumpir dobro ocijediti (stisnuti rukama) i primješati mesu te tek tada nadjevati
Burek isto treba peći na oko 220°C dok ne porumeni a zatim ga treba zaliti: 2 dcl vode prokuhati s 1 žlicom ulja i pola žličice soli i vrućim zalijevati. Pitu ponovno vratiti u pećnicu i peći još oko 5 minuta dok opet ne postane hrskava.

Gotove pite treba staviti na rešetku i ako volite hrskavu onda odmah izrezati i vaditi na oval.


Broj komentara: 26:

  1. sviđa mi se tvoj blog! predivno je objašnjeno ovo za razvijanje kora. puno hvala!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasno objasnjen postupak za razvijanje kora (meni osobno slika govori vise od teksta). Svaka cast!

    OdgovoriIzbriši
  3. odlicno objasnjeno, a pita je krasna!

    OdgovoriIzbriši
  4. Predivno si je napravila. Uzivanje je bilo gledati slike pripreme.

    OdgovoriIzbriši
  5. Svaka čast i hvala na slikovnom prikazu! Razvlačenje kora za pite je nešto što još nisam savladala. Ovo će mi svakako malo olkšati slijedeći pokušaj! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Zahvaljujem na komentarima. Stvarno sam se trudila pokazati kako se to radi i da to nije uopće nešto što i drugi ne bi mogli. I, vjerujte, stvarno je jednostavno. Kad mogu ja može svak!

    OdgovoriIzbriši
  7. joj tako mi sve lepo i detaljno objasnjeno izgleda ali kada bi ja krenula da radim 100 stvari bi krenulo naopako... divim ti se na ovoj vestini :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Fantasticno izgleda! Puno fala na detaljnim uputama.

    OdgovoriIzbriši
  9. Puno vam hvala za trud i sve lijepo objašnjeno i prikazano!

    OdgovoriIzbriši
  10. odlicno iygleda hvala na receptu

    OdgovoriIzbriši
  11. Napisala sam ja vec negdje da kad hocu da sam sigurna da nesto ispast ce kako treba,da onda idem pravac na tvoj blog.Sad se necu ponavljati,ali cu reci obozavam SVE pite i pravim ih cesto.I muza iz Loznice "naucila" sam da osim GIBANICE puno pita jos postoji.Voli ih i on sve:)Sinovi moji takodje.Puno te pozdravljam:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Predivno- oduševljena sam - molim te kaži mi - da li sve vreme mesiš testo mikserom ili samo na početku?
    Zar nije previše gusta smesa da bi se mešala mikserom?
    Ikoje je to brašno PUDER? Da li je to tip 400?
    Hvala unapred...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. sve mikserom. kada završim samo ga presječem i oblikujem rukom u lopticu.
      ja ti više ne znam te gradacije brašna, uglavnom bijelo brašno, u hr ga zovu glatko.
      što se tiče gustoće tijesta, jeste tijesto je gusto ali ja uprem one spiralne nastavke na dno zdjele i čvrsto držimmikser. volim ja više sebe nego mikser.

      Izbriši
  13. sta znaci zadnja stavka u receptu (oct)?

    OdgovoriIzbriši
  14. Takođe sam iz Bosne i takođe znam praviti pitu ali niti ja stavljam ocat, niti sam čula od svekrve, mame, tetke niti bilo koje žene u okolini da ga stavlja. Možete li mi objasniti njegovu svrhu i da li se imalo osjeti u piti kada se jede? Ja stavljam standradno: brašno, so, malo uljai vodu. Možda sirće služi tome da se lakše razvije? Mada se meni jufka svejedno dobro razvuče, bitno je samo da je dobro brašno i da jufka dovoljno odleži/odmori.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja još uvijek čekam odgovor. :)

      Izbriši
    2. iskreno, ja sam naučila pitu praviti po receptu koji sam našla nekada davno u jednoj kuharici...i tu je pisalo da se stavlja ocat (sirće)..kasnije sam saznala da on pomaže kod oslobađanja glutena a ovaj (gluten) daje elastičnost tijestu....oprosti mi što prije ne odgovorih...nisam vidjela ovaj upit...

      Izbriši
  15. Je li iko od vas iskusnih pitara probao razviti jufku od crnog cijelog brasna.Volio bih znati je li to moguce,znam da je zdravije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja nisam ali, sjećam se da je moja mama razvijala od crnog brašna...neki tip..ne znam koji...vjeruj mi...odlična ideja...probati ću..pa javim rezultate

      Izbriši
  16. Moze i od crnog brasna ,ali ne moze se razvuci tanka kora ni velika jufka kao od bijelog brasna

    OdgovoriIzbriši
  17. Molim vas, nije li problem jabukovo sirce?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam. Inace ja se jako trudim da naucim napraviti dobru pitu, odnosno da znam razviti dobru jufku. Mislim da mi treba malo vise prakse. Naravno i Vasi savjeti ce mi itekako pomoci. Lijep pozdrav

      Izbriši
  18. Odlično! Svaka čast. Tijesto djeluje kao da je od svile. Može li recept za nadjev od jabuka? Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala, hvala..
      što se tiče nadjeva od jabuka postoji više varijanti...ali, ja najviše volim koru poprskati uljem, zatim orasima ili krušnim mrvicama ili oboje (da upije sok koji jabuke puštaju) i preko toga sve izgratane jabuke i malo grožđica...ovisi i o vrsti jabuka a ako je potrebno samo blago zašećeriti...ne volim previše jabuka jer one puste sok i onda meni bude to gnjecavo..ali, znam ljudi koji upravo takvu pitu od jabuka najviše vole :)

      Izbriši