8. svi 2009.

Hurmašice




Ovo je recept moje drage mame. Pravila je prekrasne kolače i svi smo uživali u njima, moja sestra i ja (više ja nego ona), naši prijatelji i susjedi. Bilo je tako normalno podijeliti s drugima svaki kolač. Nikada nismo ništa sami pojeli.

A, ove hurmašice se prave ovako već skoro pola stoljeća, bar što ja znam. Meni su dobre i nikada nisam ni pokušala neke druge napraviti. Recept znam napamet jer se količine povećavaju za dva puta za svaki sljedeći sastojak. A i nema ih puno!




Potrebno je za 20 komada:
  • 7 dag (70 g) šećera
  • 14 dag (140 g) hladnog maslaca ili margarina (može i pola- pola)
  • 28 dag (280 g) brašna
  • 1 jaje i
  • 1 prašak za pecivo
Sve sastojke sjediniti i podijeliti na 20 kom. Lagano među dlanovima oblikovati hurmašice te ih utisnuti na ribež da dobiju "otisak" ribeža.
Staviti ih u suhu tepsiju i peći u pećnici na oko 180 - 200°C 20 - tak minuta, dok ne porumene.
Pečene izvaditi na rešetku i ostaviti da se malo ohlade (10 - tak minuta) te zaliti sa zaljevom kojega stavimo kuhati kada i hurmašice peći.
Za zaljev je potrebno:
  • 40 dag (400 g) šećera
  • vode (moja bi mama rekla 2 prsta iznad šećera) - otprilike oko 1/2 l
  • 1/2 izrezanog limuna
Zalijevati lagano malim suskom (kaciolom) svaki red i ostaviti da se dobro ohlade a šećer kristalizira - najbolje preko noći.

Broj komentara: 13:

  1. Snježana Pozdrav,

    I know this profinjen i mogu samo potvrditi Delicious.Compliment super.

    Pozdrav Jakove

    PS: ima štrudla tijesto prema uputama gemacht.Foto jutro.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zvuči jako fino..nisam još probala..

    OdgovoriIzbriši
  3. prelijepe su! nisam ih jos nikada radila, ali kad budem definitivno po tvom receptu:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hurmašice volim i stalno tražim dobre recepte za njih pošto se to kod nas nikad nije radilo. Obavezno ću i tvoj isprobati! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Zvuci super, probat cu :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Najsavršeniji kolač koji postoji :))

    OdgovoriIzbriši
  7. pravim sutra i javljam utiske!

    OdgovoriIzbriši
  8. agda treba da ostane tecna a ne da se kristalizira, na mjeru secera pola mjere vode i pola izrezanog limuna (ono sto se izbjegava je kristalizacija secera)

    OdgovoriIzbriši
  9. Hurmasice, punjene tatlije se mogu na raznorazne nacine praviti, mislim da svaka porodica ima neki svoj recept, moja baka je stavljala malo jogurta ili kasisicu sirceta, meni sa puterom i jogurtom mnogo svidja, sada cu ih praviti sa kokosovim orasima. U subotu cu ih praviti sa jednom grupom stranaca koji zele da upoznaju balkansku kuhinju.

    OdgovoriIzbriši
  10. @) Anonimno: Slažem se da svaka obitelj ima neki svoj recept. Jednostavno se ukućani naviknu na njega i onda: čemu mijenjati?!
    Tako je i kod ovoga recepta a najzanimljivije je u njega što se lako pamti (7, 14, 28 - to je neki niz) a stvarno ispadnu dobre. Isto tako mi volimo kada se dobro ohlade, poslije jedne noći a još ako je hladno da se malo agda stvrdne:) Mi tako volimo a priznati ćeš da se o ukusima ne diskutira. Pa, Bože moj, svi smo različiti!!!

    OdgovoriIzbriši
  11. ovo su prave hurmašice,one sa jogurtom,pavlakom,uljem su samo blijede kopije.Ovi pucaju kao ledenice

    OdgovoriIzbriši