10. svi 2009.

Kukuruzni kruh


Volim praviti kruh. Svi volimo jesti domaći kruh. Ali, za mene je to pogubno, ionako imam problem prekomjerne težine. A kada imam domaći kruh samo izmišljam s čime bih ga jela.
Ovaj put sam pravila kukuruzni kruh. Postupak je jednostavan a i omjer kukurznog brašna u odnosu na pšenično uvijek treba biti 1:2 odnosno na jednu količinu kukuruznog brašna uzme se dupla količina pšeničnog.


Najčešće pravim u ovakovom odnosu:
  • 250 g kukuruznog brašna pomiješati s vrelom vodom i ostaviti hladiti pa dodati
  • 500 g pšeničnog glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 1 čajnu žlicu soli i
  • 1 čajnu žlicu šećera
  • 1 jušnu žlicu maslinova ulja
Sve ovo zamijesiti toplom vodom kao i svaki kruh. Vodu treba oprezno dodavati da ne bude premekano tijesto. Dobro umijesti i ostaviti stajati dok ne odvostruči volumen.
Kada je dovoljno nakvasalo prekuhati ga, po želji podijeliti u štruce, malo ga izvaljati na kukuruznom brašnu i staviti da se još malo diže - oko 15 min što opet ovisi o temperaturi okoline.
Staviti u vruću pećnicu da se peče, prvo na visokoj tempreaturi oko 10 min, a zatim smanjiti temperaturu i peći na 180 - 200°C. Potrebno vrijeme za pečenje je oko 45 minuta - što ovisi od pećnice!

Broj komentara: 7:

  1. Dragi Szjena,

    Vaše cornmeal brašna omjer je na bolje. Danas, na žalost, ja imam od kukuruza 300 g brašna i 300 g pšeničnog gemacht.War da sljedeći put schwer.Werde učiniti vaš recept.
    Pozdrav Jakove

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim domaci kruh, a ovaj izgleda prekrasno. Off topic: opet sam radila Matijine kiflice, super su!

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja volim praviti kruh i ništa mi nije ravno domaćem toplom kruhu. Kukuruzni je tek kategorija za sebe, on je stvarno kao kolač! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Naišla sam na ovaj recept i nije mi jasno "Kada je dovoljno nakvasalo PREKUHATI GA". Kakav je to postupak?

    OdgovoriIzbriši
  5. @anonimno
    Pretpostavljam da ne shvataš što znači prekuhati: možda je jasnije ako kažem premijesiti ga, to ti je otprilike isti postupak kao kada ga zakuhavaš, što bi značilo istisnuti što više zraka iz njega... nadam se da sam bila jasna:)

    OdgovoriIzbriši
  6. i mislila sam da bi to moglo biti to, al nisam još čula taj pojam, sad znam ;)..

    hvala :)..

    OdgovoriIzbriši