28. lip 2009.

Japrak

Pošto je raštike bilo kao u priči jučer smo pravili još jedno naše omiljeno jelo - Japrak.

To je slično sarmi (a svi pravimo sarmu) samo što se umotava u pripremljene listove raštike.
Za to je potrebno listovima raštike odstraniti onaj deblji korijen ili ga samo stanjiti, oprati ih i ubaciti u ključalu vodu nekih 5 - 6 minuta dok ne omekšaju malo. Zatim ih treba ocijediti i razvrstati te motati u njih već pripremljenu smjesu.


Smjesa je standardna:
  • mljevena junetina
  • sjeckana kapula (crveni luk)
  • naribana mrkvica
  • riža (ja uvijek u sarme stavljam integralnu rižu)
  • sredina od nekoliko rajčica (koje isto napunim za svoga muža)
  • peršin, sol, papar i vegeta po želji
  • malo nasjeckane pancete (radi mirisa)
  • 2 žlice ulja
Dobro umijesiti!
Napraviti japračiće, rajčice (koje moj muž toliko voli da ne smije ostati bez njega).


Na dnu veće posude za kuhanje (teće, lonca, šerpe, ranjike, .... ima li još izraza?) složti nekoliko listova raštike, složiti pripremljene japračiće, staviti malo pancete i suhog mesa (po želji), preliti to sa sjeckanom rajčicom, pokriti sa nekoliko listova raštike. Opteretiti tanjurom te zaliti vrelom vodom i staviti kuhati na laganoj vatri oko 1,5 - 2 sata.
Umutiti jednu veliku žlicu brašna i isto toliko konzervirane rajčice, malo soli i vegete s malo vode te to pri kraju kuhanja dodati u Japrak (ali prvo izvadidi tanjur). Kuhati još malo da se saft (toć) zgusne i poslužiti!
Moj sin voli s pire krumpirom!

Ovo je za muža!
A ovo za mene (s kiselim vrhnjem ili mileramom).

I ovaj japrak sam napravila uz veliku pomoć svoga muža!

Za ovu sezonu (proljeće) imala sam namjeru napraviti i Jalan sarmu koja se pravi od mladih listiva loze, bez mesa, a sastojci su samo riža, mladi luk i menta (nana, metvica) sa solju i paprom. Služi se najčešće kao hladna "meza" i ima prekrasan okus što zbog listova loze, koji su kiselkasti što zbog mente i mladog luka. Ali, moja glupa nezgoda koja je završila ovako kako jest to je odgodila!
Inače, jedno vrijeme sam živila u Bagdadu, i tada sam vidjela konzervirane listove loze!






Broj komentara: 8:

  1. Nesto novo za mene,genijalno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja ti isto obozavam japrak, pravila sam i ja (vise puta, samo mi je neugodno da pisem na blogu svaki put)...san snova!!!
    P.S.Nadam se da je sa zdravljem bolje!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo izgleda predobro, zbilja nema do starih tradicionalnih recepata! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja volim rastiku, ali nikad nisam jela sarmu od rastike! Probala sam zamotuljke od vinove loze i bilo mi je fino!

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala vam za komentare! A, zdravlje je bolje iako to ide presporo. "Izdržaće Mujo"!

    OdgovoriIzbriši
  6. Morat ću probati ovo spremiti, izgleda bolje nego sarma

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo je najbolja sarma koja postoji :)

    OdgovoriIzbriši