16. lis 2009.

"Belomorski" pindžur

Ovo je još jedan od Leninih recepata iz kuharice "Mirisi i okusi Makedonije".
Pošto ja strašno volim patlidžane nisam mogla odoliti a da ga ne napravim.
Nažalost, niti moja djeca a ni moj muž ne vole patlidžane tako da ja ovakvim stvarima počastim samu sebe! Ne znaju što propuštaju, što ću im ja!

Potrebno je:
  • 1 kg patlidžana
  • 20 dag ovčijeg sira (zamjena: sirni namaz)
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 10 dag mljevenih oraha (može i bez)
  • sol, papar
  • nekoliko češnjeva češnjaka
  • vrećica majoneze
Patlidžane oprati, osušiti i staviti peći na ploču ili roštilj (u komadu). Kada dobiju sa svih strana crnu boju (prigore) skinuti s vatre. Ogulite ih i izmiksajte.
Sir izmrviti i dodati patlidžanima kao i usitnjeni češnjak. Dodati i sve ostale sastojke pa dobro izmješajte.
Servirati ohlađeno.
Pindžur služiti ohlađen kao prilog mesu ili kao namaz.
Ja sam oduševljena. Stavila sam i orahe a patlidžan sam pekla u pećnici na rešetki. Nisam imala ovčijeg sira pa sam stavila sirni namaz.

Broj komentara: 10:

  1. Super recept :) Samo ti uživaj. Tko neće jesti ne mora.. Ne znaju što propuštaju :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je mrak, mrak namaz i obavezno ga moram isprobati. Patlidžane inače ne volim pretjerano ali u kombinaciji sa sirom i orasima su mi savršeni. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja volim patlidžan u svim oblicima, pogotovo razne namaze. Uvijek kada imam priliku patlidžan stavim u jelo. Ovo jako dobro izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim namaze,slican sam jedan pravila.I inače plavi patlidzan mi je zakon.

    OdgovoriIzbriši
  5. I pomislila sam da se radi o receptu tvoje makedonske prijateljice Lene. Odlično je. Ja ovaj dip znam iz turske kuhinje, ali sve su ove naše kuhinje izmješane. U ovu tursku varijantu obavezno idu orasi jer oni daju taj stvarno posebni okus.

    OdgovoriIzbriši
  6. ovo je savrseno, i ja isto to volim jako...

    OdgovoriIzbriši
  7. svakako ću isprobati, volim kombinacije povrća sa mliječnim proizvodima, ovo mi jako dobro zvuči!

    OdgovoriIzbriši
  8. Pozdan Snjeza,

    Znam jako dobro i okusa dobro svaki put. Super ukusna.
    Vrlo lijepo predstavila.

    Pzdrav Jakov

    OdgovoriIzbriši
  9. Tek mi je sada palo na pamet da pogledam koje je to Belo More...Egejsko:) inace je namaz super, probala (samo bez oraha, meni su oni za kolace i tocka!:)!!!

    OdgovoriIzbriši